Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Besøket på Håpskolene

20140307-007

Hvert år siden linjen ble startet opp i 2003, har Kina – Midtens Rike dratt på en seks uker lang linjetur til Kina. Under den store kinaturen besøke vi ikke bare kjente landemerker som Den Forbudte By og Den Kinesiske Mur, eller storbyer som Shanghai og Hangzhou, men klassen setter også ut på den kinesiske landeveien og blir tatt med til avsidesliggende og fjerne strøk.  Dette er områder som er vanskelig å nå på egenhånd, og det er nettopp her i Kinas indre at vi besøker en eller flere av de tre Håpskolene.

Håpskoleprosjektet er derfor ikke bare noe klassen arbeider med og bruker tid på i Norge, men også en svært viktig del av reisen i Midtens Rike.  All tiden og energien vi har investert i arbeidet med prosjektet, både ved Ørstas mange panteautomater og i klasserommet, blir nå høstet som helt unike opplevelser.

Velkommen til Soga 20140307-img_0611
20140307-img_0615 kinaklassen-hos-ganghe-barneskole-i-2013-012

Det er få norske ungdommer som har drevet veldedighetsarbeid, og mest sannsynlig enda færre som har fått muligheten til å undervise ved og leke med barna på en kinesisk barneskole. Det to dager lange oppholdet på Håpskolen byr på nettopp dette. For elevene i klassen blir det å kjenne på tilværelsen som lærer og lekekompis for barna en utelukkende god og givende opplevelse. Her får man ikke bare innsyn i den kinesiske skolehverdagen som fylles med øyemassasje i takt til en stemme på bånd som strømmer ut av høyttalere i klasserommene, eller felles gymnastikk i skolegården der barna er oppstilt som perler på en snor, men man får erfare det å jobbe med barn. Både det å leke med barna og lære bort litt sårt trengt engelsk på tvers av språklige barrierer, har et grunnleggende, meningsfullt og givende aspekt over seg.  For barna på Håpskolen som aldri har satt sine føtter utenfor Kinas grenser, og som trolig aldri vil det, er dette besøket også helt spesielt og betydningsfullt. Ved å leke med dem og undervise dem, er vi med på å vise dem at det finnes en verden utenfor. For dem kan dette være en erfaring som kan glede og inspirere resten av livet.

20140307-img_0520 per-martin-og-silje-underviser-i-engelsk
kinaklassen-hos-ganghe-barneskole-i-2013-018 This image has an empty alt attribute; its file name is 20180315-IMG_20180315_113848-650x433.jpg

Gjennom å besøke Håpskolen, gjøre innkjøp av undervisningsmateriell og støtte skolens prosjekter, gjør vi også en innsats for å bedre standarden ved skolene. Ingen av de tre Håpskolene ligger i områder av Kina som har fått være med på den enorme økonomiske utviklingen vi hører så mye om i mediene, og det skinner godt i gjennom. De tre skolene har en standard som ligger langt under det som er optimalt for mest mulig læringsutbytte, og nettopp derfor er det arbeidet vi i Kinaklassen gjør viktig.  Ved å forbedre fasilitetene og skolenes utstyr, vil det bli lettere å lære, og kanskje kan dette føre frem til en bedre skolegang for elevene. I en kinesisk hverdag der det er hard kamp om utdanning og jobb, og barna har et sterkt ønske om å lære, er det fint å være med på å gjøre noe som kan bidra til å bedre framtidsutsiktene til elevene.

20140306-img_0444 gutter-er-populaere-blant-barna-saerlig-de-hoeye
du-har-saa-fint-og-lyst-haar 20140307-002

Det er opplagt at dette to dager lange oppholdet ved en kinesiske barneskole blir en unik erfaring. For mange av elevene i Kinaklassen blir dette også den sterkeste opplevelsen fra den utrolige reisen i Midtens Rike, og skriver seg inn i hjerte og sinn som et tidløst minne; et minne en kan varme seg på en kald norsk vinterdag.

 

Les mer:

    –  Om håpskoleprosjekt

    –  Om håpskolene

    –  Arbeidet med prosjektet i Norge


Håpskole Album

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.