Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Noen siste ord om et evigt minne

Studietur 2019. 22 elever, 2 lærere, 13 destinasjoner, 2 land, 45 dager og hundrevis av minner. En unik reise med en unik klasse og uerstattelige lærere. Dette er en reise vi sent vil glemme, og et land jeg er sikker på at flere vender tilbake til. 

Det hele startet i Beijing, som var fylt med den forbudte by, den himmelske fredsplass, litt Mao, sommerpalasset, et rått kung fu show, fantastisk peking and middag og gjensyn med master An og Nora + en rekke templer. Vi ble omringet av paparazzi kinesere uten skam, og fikk oppleve en uendelig sti av trafikk i et firerkjørefelt og et hav av smog. Det var en rekke kontraster fra Norge som f.eks null trafikkregler der man gikk blant trafikken og fortsatt overlevde, og squate toalettene der vi fikk trent både balanse og utholdenhet.  Som ekte turister fikk vi klatret muren, ja den gamle originale delen der det manglet mursteiner og var veldig bratt, en ekte opplevelse. 

Senere i reisen dro vi til vakre Chengdu, en juvel med et vilt vakkert landskap og frisk frukt! Der fikk vi oppleve den majestetiske pandaen på nært hold, sett verdens største buddha (Leshan dafu), besøkt verdens eldste og fortsatt fungerende irrigasjonssystem i Dujiangyan og gått på den vakreste fjellturen noen kan tenke seg med kun trapper uten å bli støl, nemlig Emei-fjellet på 3099 moh. Det er nok noe av det mest minneverdige på turen, en magisk reise som gikk fra tropeskog til snødekt bambusskog og is. Omringet av vakker natur, elver og ville aper. En over 10 timers vandring, der vi til slutt nådde toppen, sammen. Og det å få besøke det buddhistiske senteret for visdom er noe helt eget.  

Vi fikk endelig møte og besøke håpskolene som vi har samlet inn penger til gjennom hele året. Et hjertevarmt og ydmykt møte med masse spenning. Det å kunne møte barna, drive undervisning og leke med dem har vært en stor glede. Det har også vært flott å fått se landsbyen deres og hvilke levevilkår de har. Selv om leveområdet er utrolig vakkert, er ikke økonomien og levestandard så bra, og mange av barna er ganske ensomme og bor borte fra foreldrene. Elevene ved Lilong og Qioatoupu i møte med elevene ved Møre fhs har satt stort inntrykk fra begge sider, og har vært en utrolig flott opplevelse. 

Gjennom turen i Kina har vi besøkt Silkemuseum og urtemedisin museum i Hangzhou, Shanghai museum med flotte nasjonalskatter, Sanxingdui museum om en sivilisasjon som forsvant sporløst for ca. 3000 år siden, vært på lysshow, vannshow og akrobatikkshow og fått sett hvor utrolig dyktige kineserne er til å underholde. Vi har også sett Sichuan operaen med en av Kinas hemmeligheter Face Change, opplevd te-seremoni og te smaking, smakt på en rekke forskjellige matretter og snacks, samt. drikker. Vi har prøvd oss på pruting på markedene, lært om buddhistiske og taoistiske templer og normer, lært om kinesisk skikk og bruk, og sett hvor utrolig flinke kinesiske pensjonister er til å finne på ting! som f.eks leke i parkene, drive morgengymnastikk, sang, kalligrafi, spille kinesisk sjakk eller mahjong, og leke med barnebarn. Det frister å bli pensjonist i Kina. 

Vi har vært tett på lokalbefolkningen og sett hvordan de lever. Spesielt under turen til risterassene der de lever svært fattig, men veldig spesielt og vakkert. Kina er virkelig et mangfoldig land, men bambusskog, rapsblomster, vakre elver, templer og pagoder, og MYE kultur, inkludert litt kommunisme. Det er nesten ikke mulig å fortelle alt vi har opplevd, slik som skreddermarkedet, De gule fjellene, hotpot, familielandsbyen Xidi, Li- elven, sykkelturen til Månefjellet, de fantastiske sukkertoppsfjellene og hypermoderne Shanghai! Hele reisen har vært et eventyr. I tillegg har vi fått opplevd det Japan har å by på! Midt i sakura sesongen, nydelige blomstertrær, templer i Kyoto, hjortene i Nara, butikkene i Tokyo og filosofiens vei. I tillegg til nydelige og fredfulle Kamakura ved havet. Japansk mat, godteri, kultur og enorme takking. Kina og Japan, to vidt forskjellige land som deler et felles alfabet, vi har fått se skjønnheten ved begge. 

Hele klassen har vært støttende ovenfor hverandre, og våre lærere har vært utrolig tålmodig og dyktige under turen, en vellykket tur vi aldri glemmer. 

Tusen takk for en utrolig fin tur Kinaklassen 2018/2019! Og tusen hjertelig Sumin og Haibiao! Vi kommer aldri til å glemme dere <3 
– 月亮

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.