Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Lev i naturen

Det var ingen frivillige som var interessert i å skrive for denne uka, så da ble det to østlendinger (Tinn & Larvik/Sandefjord) som skulle skrive her, kruttkanonene Johannes og Kin.

Etter mandagen så hadde vi ikke noe normale linjetimer og elevkvelder, men heller fellesopplegg for hele skolen fra tirsdag til helgen. Det var nemlig matauk, så da skulle elevene fra alle linjene blande seg sammen til ulike stasjoner: sopp-/bærplukking, drivved og mat på bål, baking, garnfiske, sausanking, vedhogst, og fridykking. I tillegg ble det arrangert volleyballturnering på fredag, hvor elever fra ulike linjer blandet seg sammen i grupper (ingen konkurranse mellom linjene, det kommer mest sannsynlig senere i år).

Kos på vedhogst:)

Det var mye som skulle bli gjort innad de stasjonene, så vi tar heller en kort beskrivelse for hver av dem. Pluss en lengre kommentar til stasjonene som begge to var med på.

Sopp, bærplukking og baking:

Ikke ulikt et steinerskole opplegg, fikk denna gruppa oppgaven om å dra ut i naturen og spise sopp… tror jeg. Uansett, sopp bled det, i mangfoldige mengder og arter (for det meste kantarell). (fra Johannes)

Neida, vi på sopp-/bærplukking stasjonen skulle sanke inn sopp og bær (blåbær og rips) i 2 dager. Hvis vi var usikre på om de soppene vi plukket var giftige eller ikke så kunne vi alltids spørre soppekspertene Tiina og Sumin. Det ble for det meste kantareller her som sagt, siden vi blandet giftige sopper med andre sopper som ikke var kantareller, og måtte kaste noen av dem. Ellers så lagde bakte vi noen kaker til fredagen.

Pensling av kantareller

Lefser og flatbrød:

Gruppa som skulle lage lefser og flatbrød fikk to veldig proffe damer til og lære seg kunsten. Først fikk de prøve seg på å lage flatbrød på takker. Det gikk overaskende bra, og utfallet var faktisk spiselig. Og etter det var det lefser, utfallet var likt flatbrøda, altså stor suksess.

Flatbrød

Drivved og mat på bål:

Denna gruppa var uten tvil de som fikk se den fineste utsikten, blir litt misunnelig… uansett, de har ikke bare hett det koselig ved bål, de har også sanka drivved og latt sine kunstenirske gener utfolde.

oioi, masse vann

Garnfiske:

På garnfiske så fisket gruppa passe store fisker, som deretter skulle sløyes.

Store fisker

Sauesanking:

Haha, bææ!

Vedhogging:

Vedhoggst gruppa bestod åpenbart av de sterkeste elevene på skolen, og hver og en av dem så ut som greske guder etter de var kommet tilbake fra vedhoggsten. Det at politiet ikke arresterer dem for oppbevaring av pistoler er et under, for bare se på de gunsa der!

#stronk

Fridykking:

I fridykking så skulle man plukke opp kamskjell og krabber fra havbunnen.

På tirsdags kveld så hadde vi just dance, da ble peisestua brukt til dansegulvet og folk som var der kunne danse sammen til videoene på lerretet. Dessverre så har vi ikke noe bilde eller video av det, men vi har heller video for en annen kveld. Da skulle vi perle kjeder til kreftforeningen. Kjedene vi lagde skulle være lik malen på lerretet, og skal selges fra kreftforeningen. Pengene skulle dermed gå til kampen mot kreft.

På fredagen var det volleyballturnering, hvor alle elevene ble delt inn i 12 ulike grupper (inkludert assistent gruppa (#urettferdig)). Hver gruppe skulle komme opp med kostymer og spille i dem på volleyballbanen. I løpet av turneringen forstod vi hvilken lag som skulle vinne, men det var likevel gøy å se på hvert av lagene spille mot hverandre.

I finalekampen så var det gruppe 2 (med Maria og Elida fra vår klasse) som kjempet mot gruppe 1 (assistentlaget). Det var selvfølgelig assistentlaget som vant hele turneringen, men det var jevnt i finalekampen med 2-1 sett. På fredagen så var det også høsttakkefest, hvor vi fikk mat som noen av matauk gruppene hadde lagd fra før av. Etter volleyballturnering og høsttakkefest så var det frihelg, noe vi velger å ekskludere fra bloggen grunnet dårlig samvittighet ovenfor de yngre leserne.

Her er det en liten video fra vedhogst:)

Finnes det blekkspruter i Ørsta?

Da er det nord-trøndern og (ikke fra Oslo) Ås-ingen Marthe og Maria sin tur til å ta fatt på bloggen! Starten på skoleåret startet jo på en helt fantastisk måte med så utrolig godt vær som selv ga de fra Østlandet en “run for their money”, men nå! mine damer, herrer og alt imellom, har det vært skikkelig Ørsta-vær! Det har regnet non-stop og det ser ikke ut til å ville stoppe anytime soon.

Vi hadde mye å se fram til da vi på tirsdag endelig skulle få lært oss å lage sushi. Selveste Gordon Ramsey kokken-Haibiao skulle selvfølgelig lære oss det aller viktigste. Vi ble først delt inn i grupper og fikk temaet ØRSTA. Det var ikke bare bare det æssæhh. Jeg og Maria var jo på samme gruppe (dessverre), fordi jeg er jo veganer (dobbel homicide), og vi trodde nok vi gjorde en nokså god jobb helt til vi fikk en titt på gruppa til Malene 🙁 Det er jo helt juks å være så flink til å lage sushi! Dere kan jo værsegod og gjette hvilken plate som tilhørte oss….

Synes det var litt urettferdig at vår fantastiske asjætt ikke vant (til høyre). Som dere klart og tydelig kan se så er det fjelltoppen “Fingern” som er i bakgrunnen, med det fantastiske sjø-livet i Ørsta. Vi har to fisker og en blekksprut. Nå vet ikke akkurat jeg om det finnes blekkspruter i Ørsta, men det er jo tanken som teller. Og til venstre kan dere se Malene & co sin Michelin-stjerne. Den var ikke akkurat stygg, og den smakte sikkert bedre også. Fair game. PS: Gruppe 1 vant.

Fra venstre: Gruppe 1, gruppe 2, gruppe 3 og gruppe 4.

Sumin er ikke helt fornøyd med klassens fit-nivå, så vi tror nesten vi går på FIT-linja. Her om dagen hadde vi litt morgengymnastikk, og da hadde vi intet annet valg enn å danse til kinas nasjonalsang “Little Apple”….

Siden vi alt er på tema om gym og trening så har vi nå hatt fokuset på volleyball. Om det er noen fra fjorårets klasse som leser dette blogginnlegget har jeg gleden av å informere dere om at vår kjæreste stipp “KRESTIAN” var sååå flau over dere i fjor. Det er ikke rart vi blir torturert med volleyball informasjon når også Haibiao mener vi skal knuse alle de andre klassene i den kommende volleyball-turneringa. Vi gleder oss allerede (NOT!!)

Krestian i sitt naturlige habitat

På fredag hadde vi førstehjelp med resten av klassene. Vi ble delt inn i grupper og gikk rundt til ulike poster hvor vi fikk lære generell kunnskap om bla. sårstell, hypotermi, brudd, og HLR. Deretter hadde vi en brannøvelse i pessrægnet. Det var jo selvsagt en vestlending som informerte om at det skulle være oppholdsvær, men vi har lært at du kan aldri stole på det disse folka har å si. På internatet hørte vi lite av brannalarmen, mens i annekset var det helt a-ok.

I går fikk vi beskjed om at vi skulle kle oss ut som reality-kjendiser. Her var det mye rart. De som skilte ut var de vakre dragqueensa som vi hadde gleden av å se på. Man kan jo undre seg over at de ikke vant, men isteden et par med utblåste Kardashian rumper…

Anyways, the game goes on, og vi vil til slutt oppsummere med at vår tillitt til lærerne har enda ikke kommet tilbake. Om det er noe vi har lært så langt på Møre folkehøgskole er det at vi må ta ting med en nokså stor klype salt. Bruk vettet og ikke stol på alt disse vestlendingene har å si.

Dett var dett.

Takk for oss!

Te-kurs, Hovdevatnet og squidgame-kveld.

Nå er’e Isac og Elidas tur til å si vårt om uken. Vi er en Osing/bergenser og en Lillestrømling, som er klare for å fortelle deg om den grådig opplevelsesrike uken vi har hatt med klassen vår.

Denne uken hadde vi vår første gymtime med Christian, og oppfatningen om at Fhs egentlig bare er en barnehage for voksne manifisterte sterk da vi fikk leke haien kommer og spille hjørnefotball, i tillegg til noen heftige runder med innebandy, kanonball og tikken/har’n. Her er noen bilder av våre flotte medelever fra timen:

Haibiao holdt et fantastisk te-kurs for oss i peisestua, der vi blant annet fikk smake på ein rekke forskjellige grønne og røde teer. Vi fikk i tillegg opplæring i hvordan te-bladene forberedes og brygging av de diverse sortene. Vi lærte at vi må “vaske teen” ved å brygge teen først en gang over litt lengre tid, slik at bladene kan få åpnet seg og smaken kan bli sterkere og renere. Kurset var veldig nyttig, spesielt for meg (Elida) som ikke er så glad i te, da jeg fikk prøve mange nye smaker. Til og med jeg kan si meg enig i at Oolong te er drikkelig. Dette er noe Eg (Isac) var veldig lei meg for å gå glipp av ( sad face ).

Fredagens fellesfag tok oss til Hovdevatnet, der vi fikk velge mellom en rekke aktiviteter. Mens jeg (Elida) koste meg på kajakktur var mange ute på topptur, lærte seg å surfepadle, gikk en «flatere» tur, fisket, eller lagde seg litt mat på bål. Det luktet godt av grillpølser og grillspyd gjennom hele dagen, og det var godt å ta seg en matbit mellom aktiviteter. Fisking viste seg etterhvært å ikkje være sjakk trekke, siden vannet var fullt av all slags hoying, padling og musikk bestemte fisken seg for å gro bein og dra……..

Kanskje ukens viktigste hendelse, vi har fått en ny elev i Kinaklassen! «Familien» vår inneholder nå 23 elever, der det nyeste tilskuddet heter Malene og ankom sent fredag kveld. Etter et par navnerunder og introduksjoner var det kos med kortspill i peisestua.

Etter et orienteringsseminar av Jan Vidar hadde FIT klassen elevkveld. Mange hadde nok gledet seg til å sitte rolig og se på noen gode dansemoves eller morsomme sketcher, men det ble langt til godisen og brusen da mannen med masken kom lokende ut fra bak seneteppet. Det var klart for Squidgame, og det ble fort på liv og død i konkurranse om de 456 kronene som stod på spill. FIT hadde organisert en form for alle utfordringene, med «red light green light», kjeksformer, et slags klinkekulespill, kanonball, glassbroen og til slutt, stolleken. Etter noen nervepirrende runder var det Mia fra animasjonsklassen som kom seirende ut av det.

Vi så som vanlig mange gode filmer, som Biler, kung fu panda 1 og 2, og Istid-filmene. Klassen har blitt klistra sammen som ein boks dropps du glemte i solen for lenge, og du finner ofte kinaklassen i peisestua med noen runder idiot eller i røykehjørnet ( eller homo-hjørnet som vi har omdøpt det til) til langt på natt.

Noen bilder fra mellom slagene:

Det har vært en uke full av tøys og fjas. Noen har gått turer opp til gapahuken, og kost seg med bading i kulpen etterpå. Hvis det fortsetter slik som nå blir dette eit år for sagaene å gjenfortelle. Alt i alt en god uke i barnehagen for voksne.

Tusen takk for oss!

Full kjør!

Hallaisen, denne uka er det blogg take over av Pia og Synnøve. 

Vi er da 2 jenter fra hver vår ende av Norge og dialekt forvirring/krasj er en del av vår hverdag 🙂 Vi tenkte å utfordre oss selv, nemlig ved å prøve ut vlogging. Vi har derfor småvlogget og filmet litt utover uken og her er resultatet…

Denne uken var Friluftsliv x klassene og Friluftsliv, idrett og treningslinjen vekke på tur i 3 dager. I løpet av disse dagene var det veldig stille på skolen (litt deilig da det var stille med måltidene, men litt kjedelig med lite folk) og vi båndet spesielt mye med animasjonsklassen. På Tirsdag lærte vi å lage dumplings og spiste disse til kvelds sammen med animasjon. Seinere båndet vi litt mer med animasjon og spilte litt vollyball med de.

På Torsdag skulle vi gå en «kort og flat» tur til Vallahornet. Etter vi hadde slitt oss i varmen med å komme oss opp til gapahuken, så var det bare «30 minutter» til toppen ifølge Sumin. Det viste seg at Sumins sine beregninger ikke var heeeeltt rett. Denne turen tok oss 90 minutter, men vi kom oss alle på toppen etter litt blod og mye tårer. I tillegg på veien opp møtte vi noen 4-7 klassinger som var på vei ned. De hoppet, nærmest løp ned fjellsiden og hadde mistenkelig mye energi i seg. Vi undrer fremdeles på hva barna her i bygden spiser for å klare å ha så mye energi i seg etter den turen.

På Fredagen spilte vår kjære Elias (assistent) fotballkamp, og vi måtte jo selvfølgelig være der som support i tilfelle de tapte. Men siden vi var så god støtte så er det ingen overraskelse at Elias sitt lag vant. 

Noen dager etter at Friluftsliv x klassene og Friluftsliv, idrett og treningslinjen hadde komt tilbake fra tur, så fikk vi (kinaklassen) beskjed om å komme ekstra tidlig til middagen. Vår kjære Christian ville at vi skulle spre oss rundt på ulike bord og bli kjent med folk fra andre linjer. Tanken var god, men det endte ikke så godt som Christian kanskje hadde håpet. Selv om vi snakket med folk rundt oss, så var det vanskelig å bli kjent med de og komme inn i samtalene deres.

På Lørdag hadde assistentene et opplegg, nemlig Ørsta rundt. Hvis du tror dette er noe orienteringsløp så tar du grådig feil her. På Ørsta rundt var et gruppearbeid, der vi måtte finne fram den kreative siden vår og ta bilder/videoer ut ifra oppgaven. Et eksempel på ene oppgaven var å ta bilde med Ivar Aasen statuen. Motivasjonen for dette var ikke så stor, men vi tror alle har fått en god latter ut av opplegget og ser positivt tilbake på det.

Guro og Synnøve

Da vi var ferdig med Ørsta rundt kom vi tilbake til Kroken (vår nydelige hengeplass) og ble møtt med et uvanlig syn. Døren til ett av rommene her lå nemlig inne på sengen. Vi har grublet mye på hvem og hvorfor noen ville ha gjort dette, men vi har ikke komt noe nærmere et svar. Det har gått over ett døgn uten at verken eierne eller døren er tilbake på plass, så var det ikke så mye annet å gjøre enn å kødde litt med eierne selv.

Oppsummert så har dette vært en fin uke nr. 2 her på folkehøyskolen. Vi har opplevd og ledd mye denne uken som alltid er en suksess. Vi håper at det kommer en dag hvor tillitten vår til lærerne er tilbake, og at det kommer en dag der «en flat tur» faktisk er en flat tur, og «5 minutter igjen» faktisk BARE ER 5 MINUTTER IGJEN. Men vi skal ikke miste trua uansett hva som skjer.

Takk for oss!

Nå schmeller det!😎😎😎😎😎😎😎

Det var en gang 21 bukkende bruser som skulle gå over en bru og til Møre Folkehøgskule. Den første dagen ble alle bukkene kjent med hverandre. Den eldste av de eldste bukkene, Christian, trippet opp til PRANK

Nå schmeller det!

Hællæ! Vi heter Thelma og Tilde, og vi har en blog-take-over.

SLAY. #detteeross #ThelmatilvenstreogTildetilhøyre #nofish

Dette nye skoleåret ble kickstarta med mye generell info og fete bli kjent leker med Sumin og Haibiao, og et forsøk på å koke vann på elevkjøkkenet, men det tok så fette lang tid, så jeg ga opp. Allerede tredje dag dro vi på tur til Standalhytta, bare 13 km unna med bil. Selvfølgelig syklet hele Friluftsliv X klassen opp, som de sprekingene de er, mens vi i kinaklassen satt på i bilen heeeele veien opp.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Her er team Ku Long (det betyr Kul Drage!)

Da vi kom opp var det fult kjør med Standalvelodromen, (altså årets første konkurranse! Woop woop!) med ulike aktiviteter som

ringkasting
eggkasting
pil og bue
å sende hverandre gjennom et nett

spikerslåing
IQ-test
miming

og en introduksjon til Grand prix (stay tuned😜) og masse masse mer, og alt dette ble det jo seff notert poeng på.

På kvelden fikk noen av oss på skolen vært gjennom et veltekurs med Jan Vidar og Rune. Det var ganske skummelt og kaldt å måtte velte og så ligge under vann i noen sekunder før man kunne løse seg ut og komme opp igjen, MEN det var veldig gøy! Etter en fin og sosial dag med mye inntrykk sov noen godt gjennom hele natta, mens andre forsøkte å sove under åpen himmel og fikk ei litta dusj midt på natta.

Dagen etter var det fullt kjør med ulike greier å fylle dagen med som å gå opp til Fingern, en “flat” tur (ifølge Christian, must not be confused med assistent Christian, dette er lærer Christian), fisking og chille på hytta. Personlig fikk ikke Thelma og jeg lov til å bli igjen på hytta som var den originale planen, men ble slept med på fisking av Christian (must not be confused med lærer Christian, dette er assistent Christian). Der var det no mercy og Thelma og jeg FIKK IKKE FISK ENGANG! VI VAR DE ENESTE AV ALLE SOM FISKA SOM IKKE FIKK FISK. Så for meg, altså Tilde, følte jeg litt på nederlaget, så nå vil jeg jo få en fisk. Jeg skal hvertfall prøve lykken senere og få en velfortjent fisk.

rune har slaya fisk:)
toppen av Fingern

Da vi først fikk høre at vi skulle på en flere dagers hyttetur allerede første uka ble vi litt nervøse, for vi ikke kjente hverandre så godt, men etter bare fire dager har vi allerede blitt ganske greit kjent, selv på tvers av skolen.

Selvfølgelig spurta Haibiao rundt med kamera og knipsa bilder av oss alle. Altså det er helt utrolig hvor fort den mannen kan oppstå ut av det blå det ene øyeblikket, ta no pics og så forsvinne bare du blunker.

Jo! Apropos Grand Prix som tidligere ble nevnt, på fredagen fikk vi hele dagen til å lande på en idè og øve til talentshowet som skulle holdes på lørdag kveld. Så etter å ha vaska oss ut av Standalhytta og takka for oss var det bare å beine heimat og øve til vi knakk.

Lørdag rulla rundt fort som fy og elevkvelden lusker rundt hjørnet. Gruppa vår bestemte seg for å ha en lipsync-battle ( å recreate den mellom Tom Holland og Zendaya, check the link https://youtu.be/oXsN3Uvmf5w). Her er noen bilder😃

Her er vinnerne (det er oss):

Det skal sies at det var et par nerver som pirret og det var et par nervøse blikk som ble utvekslet før vår gruppe gikk opp på scenen, men VI VANT!😎SLAYYYYY

SLAYYYYY

Etter en inntrykksrik uke ble det en avslappet zøndag hvor folk gjorde litt sine egne greier, f.eks. skating, paddle, Twilight maraton eller bare sove leeenge.

La oss høre hva folk syns om den første uka fra noen av elevene fra vår kjære kinaklasse.🤩😇🦁

Christian: Veldig fornøyd. Jeg syns det er en spennende gjeng, og tror at gjengen kommer til å bli enda bedre jo mer vi blir kjent.

Helene: Kult *i bodø dialekt* (she is a woman of many words)

Ida: De føles ut som vi har gått her i 2 måna.

Thelma: Det var dritkoslig!✌

Oscar: Jeg syns vi ble godt tatt imot og at vi viba. Så en stor edderkopp på hyttetur.

Pia: Vi har blitt veldig gode venner på kort tid.

Vi ser frem til et helt år her. Takk for oss <3

xoxo TNT