Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Tipp topp, tommel opp

Hei hei alle sammen:)

Da har søndagen endelig kommet igjen – Kina-Klassen spillelisten står på i bakgrunnen – og det er jeg, Sol Emma, som har fått gleden av å skrive litt om uken som har gått, nemlig uke 44. 

Novembers første syv dager merkes godt med betydelig synkende temperatur og rask demping av den naturlige lyskilden – sola. Natt til mandag ble klokken stilt til vintertid (en time mer søvn – i teorien – yey!), og det merkes. Basert på tall fra timeanddate.com og litt rask matte har vi i gjennomsnitt hatt litt i overkant av 8 timer med lys hver dag denne uken. Når det er sagt, så når ikke solen skolen ordentlig før nærmere lunsjtider og den starter å gå ned igjen rundt middagstider – men, det er det vel bare å bli vant til nå som det tikker sakte men sikkert mot slutten av året og vi er omringet av høye fjell så langt man kan se. 

Mandagen bydde på valgfag før lunsj og språk deretter. Selv har jeg boksing, og anbefaler det på det sterkeste til alle som vurderer å prøve det neste valgfagsperiode (og også til de som ikke har vurdert det). Fra klassen stiller jeg og Nikolai sterkt og faller slettes ikke bak idrettselevene. Tvert imot var vi kanskje de som var flinkest til å konstant bevege oss rundt under sparringen, og fikk til og med en “great work guys” kommentar av Peter (treneren fra Nederland) – seier i seg selv det.

I språktimen kom vi endelig igang med setninger og korte samtaler med fokus på spørsmål og svar rundt hilsing, navn og nasjonalitet. Klassen imponerer med progresjonen tross en periode med mer fellesfag enn linjefag. 

Dialog øvelser i språktime.

Puslespillet vi kjøpte forrige uke ble puslet videre på hele uken (vi var muligens litt ambisiøse når vi temmelig skråsikkert sa til Sumin at vi skulle få det ferdig iløpet av én uke…). Men vi pusler nå allikevel standhaftig på – slow and steady wins the race, eller noe sånt. En ting som er sikkert og visst er at setningen “Den burde jo være lett å finne” har aldri blitt sagt så mye før enn det den har blitt gjort både denne og forrige uke. Når jeg sitter her på søndagen og skriver blogginnlegget i klasserommet er vi fortsatt ikke ferdige med puslespillet, men Aurora skal ha for at hun er rene raceren til å pusle og står for mye av progresjonen.  

Vasking av klatresteinene tar heller aldri slutt, så da var det bare å kle på seg klær som tåler vann og bevege seg ut på parkeringsplassen med høytrykkspyleren i den ene hånden og såpen i den andre. 

Utover kvelden booket Christian og jeg leilighet i Ålesund til den velfortjente langhelgen neste uke som ihvertfall jeg ser veldig frem til. Da den oppgaven var krysset av to-do listen, tok vi turen rundt i bygget for å finne et sted å se The Crash Reel – til vår store skuffelse var både TV-stua og verrandarommet opptatt, så da gikk turen til klasserommet. Det som møtte oss var et stille, bekmørkt rom, og fire ansikt kun belyst av PC-skjermer. Klasserommet, vår siste løsning, var dessverre tapt til LAN partyet – og det hotteste for tiden er phasmophobia.

På tirsdags morgen lærte vi alt om å finne “kongefølelsen.” Randi Skaug (den første norske kvinnen som har besteget Mount Everest) kom og holdt et foredrag om hvordan man kan leve et liv preget av positive tanker og en “klart jeg kan” mentalitet. Klassen tok dette åpenbart rett til hjertet, og nå finnes det ikke noe annet enn positivitet og sad-mad-glad følelser blant oss – ikke sant? Dette ble utfordret med en gang etter lunsj i form av en kort språktest som skulle sjekke hva vi husket av det vi har lært så langt. Etter det utvidet vi sinnet vårt ved å lære om Taoismen og konseptet tao/dao (‘veien’). 

Rett etter middag tok de sprekeste i Ørsta (med andre ord Renate, Christian og meg) oss en tur opp til Gapahuken (“bare forbigått av gamle damer og lokalfolk i jeans” – Renate). Det går raskere og raskere opp for hver gang, og vi brukte noe sånt som 40 minutter opp – ny rekord for oss i år, og herfra går det jo bare oppover (bokstavelig og metaforisk). Opp den siste bakken var jeg drit sliten i beina, men det er vel bare å skylde på boksingen i går… Jammen meg var det ikke noen som vasket klatresteiner i dag også. 

Det er ikke bare det spirituelle og mentale som skal styrkes – på onsdag fikk klassen prøvd seg på årets første gymtime, men ikke før vi hadde lært litt om KKPs “glory days.” Under lunsj startet Enya og Frida med konverteringen til Pikmin appen – the new hot thing.

Sumin og Haibiao gikk hardt inn for å teste klassens samhold i gymmen og kjørte på med gruppe/samarbeidsoppgaver, blant annet pæreløp (potetløp bare med pære i stedet, noe som gjorde det bittelitt vanskeligere) og en versjon av Kims lek. Under 3 vs 3 innebandy imponerte klassen, og vi ble bare bedre og bedre for hver omgang – mon tro om vi har noen naturtalenter i skjul her? Gymtimen ble avsluttet med en liten runde “basketball-massasje” før vi satte igang med ‘gruppeterapi’ (i form av å ligge med hodet på magen til hverandre og fokusere på å puste – vi klarte noe sånt som 4 min uten latter). Onsdagen markerte med andre ord starten på en ny og aktiv livsstil for klassen, og vi er en forandret gjeng. Ute på elevkjøkkenet ventet det pannekakerester og blåbærsyltetøy til de som ønsket (noen hadde gjort den tabben at de hadde lagd for mye, noe som ikke kan anses som annet enn et vinn for oss). 

Surprise surprise, mer vasking av klatrestein ventet to stakkars sjeler. Etter kvelds arrangerte Sumin og Haibiao ‘Episk Ultra Maraton Quiz’ i peisestua som besto av 100 spørsmål om alt mellom himmel og jord. Ida, Christian og jeg teamet opp under navnet Team Oolong jr. – med et sånt navn er det ikke rart at vi kom helt på topp. 64.5 poeng holdt til å være vinnerpoengsummen – to lag fikk det, men de var 10+ på gruppa, så man kan tillate seg å si at det var litt mer imponerende at vi tre klarte såpass mye. Tross ingen premie var det gøy å gjennomføre de drøye 2 timene med quiz med gode sveler som snacks. Samtidig som konkurranseinstinktet kicket inn hos flere i klassen, tok andre det litt roligere og tok turen ut på parkeringsplassen for å se på nordlyset som spredde seg så vakkert over Ørsta.

Ingenting som en litt ekstra ekstra kald torsdags morgen, eller hva? Den kaaalde torsdagen tilbrakte vi på utdanningsdag på Høgskulen i Volda. Alle på skolen fikk prøvd seg på litt av hvert av fagområder, vi fikk tråkket et forsiktig skritt inn i studielivet, og kanskje noen fant noe de har lyst å gjøre neste år (eller det helt motsatte, hva de absolutt overhode ikke skal gjøre). Jeg fikk sjekket ut PR, kommunikasjon og media, Planlegging og administrasjon/samfunnsvitenskap og Historie – det ga ikke så alt for mye mersmak for min del, men det går helt fint. Flere klatresteiner ventet når vi kom hjem, og slik går nå dagene da. 


På fredag kom, i ekte høstværs-fashion, regnet “endelig.” Fredager er jo valgfagsdag, så da gjorde klassen litt av hvert både før og etter lunsj. Personlig har jeg knivlaging, men etter en runde med forkjølelse sist gang og slow progress ser det som om det skal litt (mye) fritidsarbeid til for å bli ferdig. Jeg holder fortsatt på med malen som skal være inne i sliren, men når den er ferdig er det bare å speede på å lage sliren. Ellers har det for andre gått i alt fra skating til tur med Sumin, og noen var til og med ute på det kalde kalde vannet og padlet kajakk. Det er også verdt å nevne at de som hadde matlaging med Haibiao var noen engler og lot meg (og andre selvfølgelig) smake på de utrolig gode vårrullene de hadde laget. På ettermiddagen tok jeg, Nikolai og Maria oss en tur til bruktbutikken borte ved Rema 1000 som en ‘local guide’ på maps har beskrevet som et “skattekammer” – til vår store skuffelse hadde den siste åpningsdagen i år vært 31.oktober 🙁 Men dagen var ikke ødelagt av den grunn. Det ble vist film (Free Solo) i TV-stua, før 9 stykker bestemte seg for å ta en tur bort til kulturhuset for å se Last Night in Soho. Til tross for at det gjorde at vi ikke fikk sett det siste kvarteret av Free Solo, som hele filmen hadde bygget opp til, så var det klart verdt det. Hvorfor vi ikke så den ferdig når vi kom tilbake er det ingen som vet.

Slik som enhver lørdags morgen, var det tid for seminar klokken ti. Seminaret denne lørdagen hadde ‘selvfølelse’ som tema. Her flyttet vi fokuset på hva vi føler og tenker, spesielt i forhold til oss selv og vår selvtillit, selvfølelse og selvbilde. 

Da klokken slo 18 var det påtide med rekefest og personalkveld – tema: 80-tallet. Som påpekt av rektor gikk lærerne kledd som vanlig, mens vi elever måtte grave litt dypere inn i kostymelageret for å kle oss ut. Lærerne showet med litt av hvert; mye allsang, litt quiz, noe dans, og selvfølgelig, kveldens høydepunkt: Askepott skuespill med Haibiao som Askepott (the best of the bunch hvis du spør meg). Det kom vel ikke som en stor overraskelse at klassens tetris-kostyme vant førsteplassen (!) i kostymekonkurransen når det var såpass godt gjennomført – Seline fortjener ekstra skryt for å ha sørget for at det faktisk ble noe av. Var det noen som følte litt på den “kongefølelsen” i det de hørte at tetris-gjengen vant, eller skal det mere til enn som så? Etter en såpass begivenhetsrik kveld er det viktig å roe litt ned, så da satte vi på 1973 filmen Enter the Dragon (bare for å trekke det enda lenger tilbake i tid). Jeg tok meg noen få timer på øyet mens noen andre så to filmer til før UFC matchene startet klokken 03 (som kun de tøffeste turte å være våkne for å se på). Da det rundet av i halv syv tiden (så regnes dette som en søndags-event?) krøp vi alle trøtte til sengs. Søndagen gikk ellers veldig rolig for seg. Klassen møttes for å planlegge pakkingen til turen vi skal begi oss ut på i morgen.

Så, da har det endelig vært linjeuke (med to avbrudd: foredrag og utdanningsdag), og jeg ser frem til kommende uke med både hyttetur og frihelg i Ålesund. Jeg håper alle har hatt en strålende uke, og at uke nummer to i november ikke er så verst den heller. Tusen takk for meg:)

– Sol Emma

(ps. 1805 ord)

(pps. “hmm, det er jo tirsdag, ikke søndag” tenker dere kanskje – det stemmer, men etter en nødvendig oppdateringer på nettsiden var det dessverre ikke mulig å legge ut før nå)

(ppps. man må gå til utedoen ved Runde fyr for å få god nok dekning til å legge ut blogginnlegg)

Previous Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.