Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Mord og Mysterier

Halla

Nå er det jeg, Christoffer som har fått oppgaven av å skrive blogg denne uken. Jeg meldte meg selv til å skrive blogg siden Rebekka som egentlig skulle skrive den, ikke hadde lyst likevel siden hun hadde vært mye syk. Jeg hadde lyst til å skrive blogg denne uka siden det har skjedd veldig mye. Det er dette jeg skal fortelle nærmere om.

Mandag

Dagen startet som vanlig med morgensamling. Denne uken var det Fitklassen eller “Overklassen”, som hadde morgensamlingene denne uken. Etter morgensamlingen så var det igjen duket for valgfag. Vi i klassen har vagt litt forskjellig valgfag, alt fra styrketrening på treningsrommet til Matlaging med Haibiao. Valgfag varte helt frem til lunsj og etter lunsjen hadde vi et foredrag med en mann som har vært tidligere rektor her på skolen. Han fortalte om hvordan man skulle skjære opp ost riktig. Han fortalte også litt om hvordan man kunne flytte oppmerksomheten fra hjernen og til andre deler av kroppen. Jeg syntes han var veldig flink og det var veldig interessant å høre på. Vi fikk også besøk av en dame fra Afghanistan som hadde en digital presentasjon på storskjermen. Hun snakket om livet hennes hvordan det var å vokse opp i Afghanistan, den 20 år lange krigen med Afghanistan, selve flukten og hvordan hun kom hit, og ikke minst hvordan situasjonen er i dag.

I dag startet også et spill som heter assassionation game. Det er det Synne og Vincent fra animasjon som har laget. Jeg døde på dag 1.

Tirsdag

I dag har vi også hatt Afghanistan som tema. Vi fikk besøk av en mann som het Alf og en fyr som het Zagai. Han var fra Afghanistan og han hadde laget en presentasjon der han fortale oss om livet hans, hvordan det var å vokse opp i Afghanistan, og ikke minst flukten og hvordan han kom seg til Norge. Han snakket også litt om hvordan han ble tatt imot og Afghanistan i dag. Jeg syntes det var veldig bra og interessant og høre på. Jeg har stor respekt for folk som kommer fra Afghanistan til Norge som klarer å bygge opp så å si et helt nytt liv her. Det må ha vært ganske tøft å forlate både familien og vennene hans når han skulle dra. Det er vanskelig for oss å tenkte hvordan det hadde vært, fordi man må liksom oppleve det selv tenker jeg.

Etter lunsj arrangerte vi i Kinaklassen et slags rollespill for de andre klassene på skolen. Dette rollespillet skulle sette forhold mellom u-land og i-land ut i praksis. Vi delte gruppene inn i mindre grupper og de fikk tildelt hvert sitt land. Landene i rollespillet var USA, Storbritannia, Kina, Taiwan, Myanmar, og Afghanistan. Gruppene fikk utstyr til å produsere varer. De rike fikk jo selvsagt mer en de fattige. Landene leverte varene de hadde produsert inn til banken for å få penger. Hvis de manglet utstyr så måtte de inngå avtaler å forsøke å bytte gjennom byttehandel. På min gruppe ble det fullstendig Krig mellom Afghanistan og Kina med fysisk angrep. Jeg var jo FN så jeg måtte gripe inn. De andre landene trengte også hjelp fra FN, spesielt Myanmar. Det ble altså nok for meg å gjøre. Litt senere på kvelden dro hele skolen til Ørsta kulturhus for å se på film. Vi så en svensk film som het “Min Lilla Syster”.

Onsdag

Temaet i dag har også vært Afghanistan. Bombe! Etter morgensamlingen hadde Christian som er lærer i Fitklassen, en presentasjon om da han var i Afghanistan når han var yngre. Jeg syntes dette også var en veldig bra og interessant presentasjon. Han fortale om hvordan det var der, hvordan han bodde, og litt generelt om samfunnet der. Han hadde også veldig realistiske og troverdige bilder, noe som gjorde presentasjonen veldig bra. Underveis i presentasjonen begynte jeg å få veldig vont i hodet og ble varm i kroppen. Når vi da fikk en 10 minutters pause av Haibiao så valgte jeg å gå på rommet mitt for å sove. Det endte meg at jeg sov i flere timer utover dagen og sto opp igjen sånn en time før middag. Siden jeg sov så lenge så fikk jeg ikke med meg alt som skjedde på onsdag. Etter lunsjen ble hele skolen delt i 9 grupper. Gruppene skulle lage et opplegg der de gjorde noe fint for hverandre. Min gruppe vant hele konkurransen med hele 82 poeng.

På onsdag hadde vi kosekveld og bare så dere vet, det var faktisk jeg som vant. Noen ganger vinner jeg bare for mye! Jeg går fra NULL til GULL!! STORT KONTRAST FRA GRAND PRIX! De assistentene har noe imot meg assa! FYYY JEG BLIR SUR! Men nå skal jeg fortelle om den gangen jeg vant over IDA på holde pusten kortest. Jeg ga opp med en gang og IDA hold pusten alt for lenge. Tror ikke ho skjønte reglene, det er klassisk IDA. På den tanken, jeg har også vunnet over IDA på naruto også. Det var kjempe gøy!!! I klassen har vi også fått et puslespill på rundt 2000 brikker som vi pusler sammen i klassen når vi vil. 2000 brikker er ganske mye og det kommer til å ta en god stund før vi blir ferdige.

Torsdag

I dag har vi sett en film som heter “To live”. Filmen føler en familie gjennom tre tiår som får oppleve hvordan det er å miste familiemedlem og de må holde sammen under tøffe tider. Filmen viser hvordan Kina har utviklet seg over tid fra 1940-tallet og til den dag i dag. Jeg syntes det var en veldig bra film som også var litt trist. Den er veldig relevant i forhold til det vi lærer i timene. Det var ikke alle i klassen som fikk sett filmen fordi noen var fortsatt syke. Deriblant Jesper og Victoria. Etter lunsj så skulle alle klassene ta klassebilde. Vi brukte litt tid på å finne ut av tema men til slutt gikk vi for kokketema. Ole Magnus og Enya skulle spise den saftige og nykokte dampende hummeren Nikolai. Vi andre var kledd ut som servitører. Enya og Nikolai vasket også det siste som var igjen av klatresteiner for nå i hvertfall. Det kan komme flere steiner senere. Det gruer jeg meg til.

Fredag

I dag har vi hatt valgfag hele dagen. De fleste har et valgfag før lunsj og et annet valgfag etter lunsj. Sånn er det ikke for meg. Jeg har nemlig klatring både før og etter lunsj. Jeg var i klatrehallen og klatret. Vi har også lært oss hvordan vi tar på selen riktig og hvordan vi sikrer hverandre med tau. Jeg fikk prøve å sikre for første gang. Jeg syntes det var litt skummelt og det var veldig mye å tenke på. Men jeg fikk det til å det gikk greit. Å ha på de klatreskoene er faen meg helt jævlig.

På kvelden hadde vi kosekveld i klassen. Vi satt i klasserommet og spise pizza og drakk saft. Jesper lagde en kjempedårlig saft som ingen likte. Det ble litt dårlig stemning når jeg kom inn med min nykjøpte battery. Jeg satt ved siden av My man Nikolai. Etter vi hadde spist så hadde vi mimelek der vi skulle gjette hva de som sto oppe skulle være. Ida lagde en kjole ut ifra et flispledd. Vi så på Postmann Pat dub på storskjermen. Det var veldig gøy.

Lørdag

På lørdag så hadde vi seminar om det å forebygge skader når man trener. Jeg sov over hele seminaret fordi jeg var trøtt. Det er viktig å få nok søvn!!. Det var sikkert et bra seminar.

Senere på kvelden vår det duket for Halloween kveld på skolen. Det var elevrådet som hadde organisert det. Jeg ble ikke med på selve middagen fordi jeg ikke hadde noe kostyme. Senere på kvelden angret jeg. Jeg fikk ide til kostyme etter middag med hjelp fra de andre i klassen. Jeg kledde meg ut som den lille gutten fra IT, Georgie. Sander skjønte hvem jeg skulle være med en gang. Selve opplegget var Squid game inspirert og de hadde hentet ut kjente norske barneleker. Det var blant annet tautrekking, hauk og due, rødt lys, spøkelseshus, sheriff, og stolleken.

Jeg klarte og få noen poeng på tautrekkingen. Jeg sto foran i en gruppe med bare jenter. De ville gjerne ha meg fremst fordi de skjønte at jeg var sterkest. Når vi startet var det veldig likt, men etter hvert som tiden gikk hentet jeg fram beast-mode. Jeg dro og dro til svetten sprutet av kroppen min. Jeg trodde det var over, men inni meg kunne jeg føle motet jeg trengte for å åpne urørte kraftkilder. Nå var jeg uknuselig, med musklene pumpet opp bar jeg hele gruppen min til seier og vi fikk 1 poeng hver. Jeg dro som bare det og ble litt sliten etterpå. Trinh og Jesper sto på siden å så på som noen latsabber. Jeg fikk noen få poeng men klarte ikke å komme helt til sluttspillet på slutten. Det var kun de beste som gikk videre. Jeg var god men ikke god nok. Neste gang går jeg for seier. Etter opplegget var ferdig så de andre på skolen skrekkfilm i peisestua. Jeg bare satt på rommet og hadde det chill.

MASSIV KREDIT TIL REBEKKA! Hun kom tredje plass i assassination game! Hun representerer Kinaklassen og setter oss i et godt lys. Meget godt levert, hun er helt fantastisk!!

Søndag

Dagen i dagen startet med frokost i matsalen før vi dro til Volda for å telle varer på Coop Extra. Jeg syntes ikke det var det gøyeste vi har gjort sammen som klasse men jeg følte det gikk bra. Vi brukte ca. 4 timer på å telle alle varer i butikken og vi ble ferdig litt over to. Når vi kom hjem var det middag med dessert. Middagen var koteletter med ris og desserten var gele og sjokoladefromarsj med vaniljesaus. Senere på kvelden tok noen av oss på oss kostyme og gikk knask eller knep i gatene ved folkehøgskolen. Jeg følte vi klarte å samle opp en god del godteri. Vi delte det vi hadde samlet opp med resten av klassen når vi så på film vi “Dracula”. Jeg glemte at vi skulle gå knask eller knep så jeg hade jo sprukket min ballong i går. Jeg brukte bare den gule regnjakka til Jesper.

Jeg vant over Victoria i å skrive lengst blogg. 1747 ord.

Vi snakkes neste gang

Mvh

Christoffer Wahl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.