Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Første uke etter høstferien! :)

I dag, søndag den 24.oktober, er det meg Victoria, som nå sitter med PC foran meg på kvelden og skal oppsummere uken for kinaklassen. Jeg kjenner meg veldig sliten og trøtt i hodet, så dette blogginnlegget blir skrevet i en slags dagboksform siden det beroliger meg og jeg føler for det. Tenker også at det blir ekstra personlig og kanskje litt kjekkere å lese gjennom i fremtiden. 🙂

Akkurat nå er klokka er 17.54 og jeg sitter i TV-stua sammen med et par andre elever og ser på fotballkamp mellom Manchester United og Liverpool. Til nå leder Liverpool 2-0 og jeg tror jeg aldri har hørt Christian rope så høyt som han gjorde da Liverpool fikk sine to første mål!

星期一

På mandag morgen var det iskaldt på hele skolen. Det var -1 grad ute og man kunne se at det nå var kommet snø på fjelltoppene. En i klassen sa det så ut som noen hadde strødd melis på dem, og det fikk meg til å flire litt, fordi det gjør faktisk litt det når jeg tenker på det.

Skolen starta med lunsj klokka 1130 og første time var språk klokka 1215. Fra og med tiden da vi først begynte å lære kinesisk og fram til høstferien fikk vi gått gjennom 82 kinesiske tegn. De kinesiske ferdighetene våre skulle bli satt på test da vi starta språktimen med en konkurranse. Vi ble delt opp i fem lag og vi måtte gjennom 4 forskjellige oppgaver som blant annet gikk ut på å matche pinyin og kinesiske tegn, skrive store tall riktig og å oversette noen enkle kinesiske setninger. Man fikk både poeng ut ifra hvor mange svar man hadde korrekt og etter hvilken rekkefølge man var ferdig med oppgaven. Det var lov å se i permen vår som hjelpemiddel.

Alle fikk 3 personer på laget unntatt Rebekka og meg, så da vi skulle bestemme gruppenavn hadde vi det ultimate teamnavnet valgt, nemlig ”二人”!!! Overraskende nok klarte vi faktisk å komme på tredje plass med 59 poeng. Vi samarbeida veldig bra og Haibiao var imponert over oss. ^-^ Første plassen var laget ”speed or die” med hele 68 poeng! I gruppen var Renate, Christian og Christoffer!!! På andre plass var laget ”Jespæær” med 66 poeng. Gruppen besto av Jesper, Seline ooog Frida!!

På siste plass var det stakkars laget som starta med minus poeng. Det var slik at vi ble delt inn i tilfeldige lag, men både Enya og Ida endte opp på samme lag. Vi tenkte det var ganske klart hvilket lag som ville vinne da, så i stedet ble det bestemt at de starta med minuspoeng for at det skulle bli mer rettferdig for oss andre. Jeg fikk ikke helt med meg hvor mange minuspoeng laget starta med, men hvis de ikke hadde hatt dem, så ville de sannsynligvis vært på pallen! (Med minuspoenga fikk de 46 poeng totalt.)

Etter konkurransen viste Haibiao oss det kinesiske zodiac systemet (lunisolar kalender) og fortalte om det forhold til lunar og solar kalender. I klassen vår har vi en okse (Christian) , en tiger (Jesper), to slanger (Seline, Ida), mange hester (Renate, Nikolai, Rebekka, Enya, Ole Magnus, Trinh, Frida, Sol Emma, Victoria, Aurora) og to geiter (Maria og Christoffer).

Etter språktimen introduserte Sumin oss til det kinesiske skolesystemet. Vi så på en dokumentarfilm fra BBC som handla om et eksperiment hvor noen kinesiske lærere skulle undervise britiske studenter på kinesisk måte. De kinesiske lærerne var vandt med at studentene hadde stor respekt for lærerne og mye disiplin, men slik var ikke de britiske studentene i dokumentarfilmen. Det var 3 deler av dokumentarfilmen og på mandagen så vi del 1.

I fritiden var folk litt overalt. Noen gikk på senteret og så på halloween-ting som var kommet i butikkene og andre spilte minecraft sammen i klasserommet. I løpet av høstferien fiksa Nikolai en minecraft-server til klassen som folk har vært innpå og spilt. Jeg har ikke vært innpå den ennå, men det har jeg veldig lyst til å gjøre snart! ^-^

星期二

På tirsdag var første dagen hvor elevene på skolen skulle begynne å holde morgensamling. Det var Christian som var først ut og han hadde en liten presentasjon hvor han fortalte litt om seg selv og om ting han liker. Det var hyggelig å høre om synes jeg. Jeg begynte også å glede meg mer til å høre hva alle andre på skolen har å fortelle. Det er jo en ganske god måte å bli bedre kjent med alle på skolen og det er spennende å se hva folk kommer opp med.

På morgensamlingen fikk vi også høre om ”assassination game”, som skal bli en lek som holdes for hele skolen neste uke! Det kommer nok nestemann til å skrive mer om i neste uke 🙂

Etter morgensamlingen hadde vi språktime og vi starta opp med å høre på litt kinesisk musikk. Sangene vi hørte på var ”Kangding Love Song” og ”The Night in Ulaantabaatar”. Jeg syntes det var kjekt at timen starta med å høre på musikk.

Vi var alle ganske trøtte i timene og vi trengte å bevege oss. I dokumentarfilmen fra BBC fikk vi se at de britiske elevene fikk prøvd ut morgengymnastikk og de sa de syntes det var den beste delen av skoledagen. På grunn av at vi var så slappe og trøtte på morgenen, så fikk vi også prøve ut morgengymnastikk. Da gikk vi til peisestua og Haibiao satte på en video for oss på storskjermen som vi skulle følge. Jeg likte det veldig mye og syntes det var godt å bevege på kroppen.

Senere på dagen så vi resten av dokumentarfilmen, del 2 og del 3.

I fritiden satt noen av oss i klasserommet. Vi hadde musikk fra kinaklassen sin spotify-spilleliste i bakgrunnen.

星期三

På onsdag hadde Nikolai morgensamling. Han snakket om en anime som heter ”One Piece” og fortalte litt om hva den handla om og om hva han syntes gjorde serien så bra som den er. Jeg synes det var kjekt og interessant å høre på.

Etter morgensamlingen hadde vi språktime med Haibiao og da fikk vi gått gjennom alt det vi egentlig skulle ha gått gjennom til høstferien. Vi starta litt sent med språklæringen blant annet pga. sykdom i starten av skoleåret. Etter språktimen hadde vi rollespill. Det kan jeg ikke skrive altfor mye om nå siden det skal holdes hemmelig for resten av skolen hva det går ut på, siden de også skal få prøve det ut neste uke. Det blir oss i kinaklassen som blir ansvarlige for å styre og lede rollespillet.

Kan dele noen bilder da 😉

I fritiden gikk Aurora, Maria, Christoffer og meg på en liten tur i nærområdet. Det begynte jo å regne en god del etterhvert da….. og vi ble klissvåte. ^^’ De andre i klassen var litt overalt. Noen satt i klasserommet og spilte et nytt og spennende spøkelsespill sammen som heter ”phasmophobia”.

星期四

På torsdag hadde Jesper sin morgensamling. Ekstremsportsklassen sin elevkveld på lørdag skulle ha tema ”barne-tv”, så derfor hadde Jesper gjort slik at sin morgensamling passa med det. Han viste oss bilder fra barndommen hans og fortalte litt rundt dem. Det var også veldig kjekt og hyggelig å se og høre om syntes jeg.

Etter morgensamlingen snakket vi om hvordan vi skulle gå fram med rollespillet neste uke og etterpå var det romvask.

I fritiden fortsetter noen å spille phasmophobia i klasserommet, mens andre drar til senteret. På kvelden hadde vi planlagt å se skrekkfilm i TV-stua med klassen, men det endte med at halvparten av oss så på ”skyfall”.

星期五

På fredag var første dag med valgfag! Mitt valgfag var asiatisk matlaging og det varte hele dagen ut. Nikolai, Enya og meg er elevene fra kinaklassen som har asiatisk matlaging som valgfag. Vi var også sammen med 3 andre elever fra idrettsklassene. Det er også 6 elever fra animasjon som er med på valgfaget, men de var på animasjonsfestival i Fredrikstad.

Maten vi lagde var hamburger og dumplings. Da vi laget dumpling kom også noen flere folk for å hjelpe oss, blant annet Seline og Christian. Vi i kinaklassen har laget dumplings en gang tidligere, men det var fortsatt like kjekt å lage og smakte godt. På slutten hadde vi mange dumplings igjen og da fikk vi hjelp med å spise opp all maten fra andre elever som kom på beøk.

Frida og jeg fikk jobben av å vaske klatresteiner denne dagen. Det regna ute og vi holdt på en god stund før vi ble ferdige, men vi ga full innsats for håpskoleprosjektet.

På kvelden ville vi på nytt prøve å se skrekkfilm igjen med hele klassen, siden vi ikke hadde vært samla alle sammen som en gjeng siden høstferien starta. Vi så på ”the Conjuring” og nesten alle ble med. Endte med at vi måtte flytte oss til klasserommet pga. noen andre skulle ha TV-stua etter en stund.

星期六

På lørdag var seminaret ”Fremtiden i våre hender”, som handla om hva vi kunne gjøre for å skape endringer. Temaer som ble tatt opp var klima, kjøttforbruk og matsvinn. Vi fikk også tildelt epler fra hagen til hun som holdt seminaret. De var gode!

På kvelden var elevsportsklassens elevkveld. Da var temaet ”barne-tv” og vi i klassen hadde kledd oss ut. Det var flere gruppekostymer. Renate, Sol Emma, Maria, Christian og jeg hadde kledd oss ut som skrimmel skrammel. Andre folk gikk sammen og var forskjellige karakterer fra hundremeterskogen. Ida var Fifi Nikolai var Pikachu. Rebekka var Sven fra ”Sven og rotta”. Elevkvelden var bra og det var kult at de fikk selveste Margrethe og Fantorangen til å snakke med oss.

星期

I dag har vi ikke hatt fridag slik som vi vanligvis ville hatt på en søndag. Hele skolen har vært bøssebærere for årets TV-aksjon ”Barn, ikke brud”. Etter middagen fikk alle velfortjent is med nonstop som dessert.

Nå på kvelden har vi sett på filmen ”Hitchhikers guide to the galaxy”.

Victoria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.