Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Vasking og gråte ring

Vår siste uke på Møre er det jeg Elise som har fått æren av å skrive om

Uka starta med en morgensamling hvor mer eller mindre hele personalet møtte opp til hvor Liam hadde en fremvisning av all kunsten han har laget gjennom livet sitt. Må si jeg blei meget imponert, nå snakker jeg nok for flere kanskje hele skolen med de ansatte også.

Vi hadde tidligere blitt fortalt at vi skulle på en blå”tur” med tur i navnet, men det holdt med joggesko og olabukse, men samt skulle vi være litt ute og kunne bevege oss. Alle blei forvirret og usikker på hva vi skulle og tankene begynte og svimre rundt. Vi blei enda mer forvirret da vi fikk beskjed at vi skulle reise sammen fikk som hadde fått beskjed at de skulle ha frem konkurranseinstinktet sitt. Da vi var på vei mot Ulsteinvik begynte vi å lure på om det var enten gokart eller paintball vi skulle på. Hvor Tiril og jeg var ganske hypa på paintball, men kanskje ikke med fit klassen som motstandere. Da vi parkerte var vi foran en bowlinghall i Ulsteinvik det ville bli spennende. Noen i klassen var ganske gode kanskje spesielt i fit klassen, men flere i klassen var kanskje på den lavere siden av poengsum.

Christian sin perfekte stil (FIT lærer)

Det var veldig gøy hvor jeg i andre omgang med blanda lag, noen fra klassen og noen fra fit spilte sammen, fikk hele 99 poeng på slutten. Siden vi var med fit fikk vi fit standarden med god pizza og valgfri brus, jeg og noen andre valgte heller slush. Da alle hadde spilt ferdig var det bare å kjøre hjemover igjen, hvor Haibiao viste frem en minne video han hadde satt sammen av klassen. Det var mange minner fra starten av året flere hadde kanskje glemt, men det var en veldig fin video med mange gode minner.

Men på kvelden blei det lagt ut en melding for alle på skolen og nattvolleyballcup kl.23 og selvfølgelig skulle vi være med på det. Overraskende kanskje så var det ganske mange der som holdt ut lenge før alle gikk og la seg. Det var veldig koselig, spesielt når folk kom i nattklær og kosebukser.

På tirsdag var den første store vaske dagen for uka, det var først tidlig frokost klokka 07.45 etterfulgt av en morgensamling som Kjetil hadde. Han har kommet opp i alderen hvor han ikke lenger skal jobbe, men heller nyte livet. Selv om det kanskje satte seg en klump i halsen hos både Kjetil og andre så var det en veldig morsom presentasjon hvor Einar (rektor) måtte holde han på veien og tiden. Morgensamlingen blei litt ekstra lang da Kjetil ville spille hele 2 sanger av Bruce Springsteen live opptreden som begge var på 7-8 minutter lange. Resten av dagen måtte utsettes med 30 minutter, men det var koselig og hyggelig.

Etter det var det rett til klasserommet for en kjent spørreundersøkelse av både skolen og annet, hvertfall. Etter undersøkelsen var det bare å finne frem musikken, kosten og kluten for nå var det nedvasking av hele skolen. Alle fikk utdelt et sted på skolen de skulle vaske og jeg fikk Tv-stua/ dagligstua. Da var det ikke bare å vaske over bord og gulv, nei nå skulle vi vaske vegger, tak, under og bak sofaene samt mellom putene på alle sofaene i stua. Det gikk veldig fint, hvertfall for meg som hadde musikk og godt vaske team (Dina og OF (med ekstra hjelp av Marie og Sarah)). Selv om det ikke var mye tok det den tiden det tok, så det blei noen timer vasking hvertfall. Resten av dagen gikk til å slappe av, hvor flere sikkert var slitne etter å ha vasket så mye. Ellers var de fleste på rommet og pakket ned all tullball de hadde tatt med seg som de skulle ha med seg hjem. Siden rommene skulle bli vasket dagen etter altså onsdag måtte alt man eide ut av rommet. Unntatt et klesskifte, bunad/ pynte klær, de nødvendige og toalettmappa, ellers skulle alt annet pakkes og inn i klasserommene som nå var vaska grundig.

Nok en tidlig dag med morgensamling 08.30 som dessverre ikke var årets siste. Planen for dagen var nedvask av rom, hvor det nok en gang den andre dag skulle frem med klut og støvsuger. Det var heldigvis mye mindre overflate som skulle dekkes for dagen enn tidligere, men det var fortsatt ikke enklere. Vi blei alle utdelt (1 per rom) et A4 ark med instrukser om hva som skulle vaskes, der sto det i detaljer på hele arket fra topp til bunn. Men det var bare å starte så man kunne få krysset av mest mulig tidligst mulig. På rom 208 var det en god flyt unntatt da jeg åpnet vinduet helt så det sto 90grader og ville ikke lokke seg. Romkameraten (Charlotte) og Lærer (Sumin) var begge bekymret for at noe komme til å ødelegges eller gå i to. Det var ingen problem hvor jeg senere fikk lukket vinduet, det var en glad følelse :).

Etter på dagen var det flere fra skolen som var med på årets siste bad. Det var en del som ville være med på det.

årets siste bad (Astrid til høyre med på bading)

Den dagen blei det en sen middag med grilling av pølser og burger på plenen, heldig for oss var det godt og fint vær nok til å sitte ute. Deretter var det volleyball “turnering” ute på sandvolley banen, det var gøy dessverre gikk vi ikke lang når vi møtte animasjon allerede i første kamp. De fikk en super heiagjeng på siden gjennom hele turneringen. De ansatte var også med å stilte med lag, hvor rektor, lærere og vaktmesterne var med. Etter alle kampene var det fortsatt noen som ville spille helt frem til kveldsmat hvor de stilte opp med kake.

Så har det kommet til selve avslutningsdagen på torsdagen, den blei startet med årets siste morgensamling ledet av “ankerkvinne” (som Einar skrev) Hilde Maria. Morgenen blei oppfulgt av øving og forbereding av innslag til showet senere på avslutningen. Det var en generalprøve som jeg syntes gikk ganske fint, alt gikk smud og fint annet en noen her og der skulle ha litt mer enn satt. Etter det var det kort tid til fotograferinger med finstasen på, så da var det bare å løpe på rommet og stase seg opp.

Nok en gang var vi veldig heldige med været, det var plomme sol og ganske varmt. Å gå rundt i bunad var ganske varmt under fotograferingen, men det blei mange fine bilder av klassen og av hele skolen. Guttene stilte i dress og pusset sko, mens jentene stilte i bunad unntatt noen som var like vakre i blomster kjoler og annet finstas.

Da bildene var tatt skulle det endelig være festmiddag, noe flere gledet seg til, da magene begynte å rumle litt min også. Det var tale fra både rektor og andre ansatte som hadde mye fint å si. Det var flere sang innslag av “til ungdommen”, “tenke sjæl” og Frode som hadde funnet frem gitaren. Det var en veldig hyggelig og god middag, med godt selskap og veldig god mat servert av de ansatte.

Videre gikk det i gymsalen hvor alle klassen hadde forbereder et innslag for foreldre og foresatte. Hele showet blei sendt live så de hjemme kunne få det med seg siden de dessverre ikke kunne være der fysisk i år grunnet covid. Det var mange gode innslag fra alle klassene, det var mye synging og noe dansing. Det var også en seremoni for de 7 nye assistentene for neste års klasser, de skulle avlegge en ed og ha en performance. Kvelden gikk fort og greit selv om det var noen tekniske problemer her og der, men Tiril og Endre holdt showet kjørende hele kvelden. Showet blei avsluttet med en sang vi hadde øvd på siden mandag Dionnes verson av “That`s what friends are for”. Denne kvelden blei live sendt på Twitch hvor vi kom på andre plass av mest populære live sending på Twitch i Norge. Men etter at det var ferdig så var det bare å begynne å rydde stoler og teknisk bort for siste gang.

Da alle hadde fått av seg finstasen og på kosebuksa ville Haibiao vise en minnevideo han hadde satt sammen av hele skolen gjennom året i peisestua. Videoen varte i hele 2 timer, men det var 2 timer med gode og dårlige minner fra året av alle, men selv om det allerede hadde blitt sent var det ikke alle som ville legge seg. Flere hadde mer energi til overs spesielt Astrid, Milla og Nora i tv stua, der blei det litt mimring, litt sang og en del dansing. Hvor mye lenger de holdt på veit ikke jeg, men de så litt trøtte ut under frokosten på fredagen.

Så kom reisedagen fredagen. Det var frokost 09.00 sharp, med nok en liten tale, men masse god mat. Det var laks, spekeskinke, eggerøre, grønnsaker og rundstykker til alle, hvor alle tallerknene var fylt opp og spist opp. Da alle var mette var det ut på plenen for en aktivitet de hadde kaldt “ringen” noe mange lurte på hva var. Det var en klemme sirkel hvor alle skulle en etter en gå rundt og klemme alle, flere kinn blei litt bløte og øyne blei røde. Det var mange flere klemmer etter og mange flere tårer som gikk rundt på fredagen, innad i klassen spesielt, men også på kryss av klassene.

Etter det blei alle henten eller kjørt på veien hjemmover, noe som var ganske tungt. Etter å ha levd sammen i 9 mnd og blitt såpass godt kjent med hverandre var det veldig tungt og trist å ta farvel med alle. Men det er ikke slutt for det, nå starter “voksenlivet” eller studentlivet for de fleste, enten de skal til Bergen, Oslo eller Trondheim. Flere skal samme sted, så heldige som vi er så da blir det enklere å holde kontakten med de fleste. Men jeg takker nå for et flott år på Møre Folkehøgskule med over 100 elever og ansatte som har gjort året vårt til et av de beste og mest minnerike årene. Spesielt takk til lærerne våre Haibiao og Sumin som har holdt ut med oss når vi har vært demotiverte og late. Takk for oss:)

Klikk her og se alle bildene fra skoleåret

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.