Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Denne uka har, Kinaklassen seminar<3

Heihei! Da var det min tur til å skrive ukas blogginnlegg igjen, jeg er fremdeles Anna fra den litt rare, alternative, men fremdeles vakre halvøya Nesodden, som gleder meg til å fortelle dere om en innholdsrik og travel uke i Kinaklassen.

Meg som akkurat har lært å lage sushi…

Mandagen startet med strålende sol og flest varmegrader hittil i år, her i relativt kalde Ørsta på Sunnmøre, (ord fra en bortskjemt østlending som er vant til en del mer sol og varmere temperaturer i april) og det skal jeg si denne klassen utnyttet til det fulle. Istedenfor for å sitte inne i klasserommet, (som var den opprinnelige planen), pakket vi med oss pølser, hamburgere, salat, jordbær, saft, is, kubb, frisbee og volleyballen, (selvfølgelig), og gikk til en stor sandstrand ca. et kvarters gange fra skolen. Haibiao tente opp grillen, noen gærninger tok et bad, (vi andre nøyde oss med å vasse langs vannkanten), det ble spilt kubb, frisbee og volleyball og vi koste oss med deilig mat og drikke. Sola skinte, de fleste var i godt humør, folk hadde kledd seg i sommerkjoler og shorts og sommerferie-følelsen var ikke særlig langt unna.

Utflukten ble en deilig og avslappende start på en hektisk og ikke fullt så avslappende uke… Denne uka skulle nemlig Kinaklassen stå for lørdagsseminaret, og vi startet tidlig med forberedelsene. Vanligvis pleier Kinaklassen, som alle de andre klassene, å fortelle om sin 6 ukers lange reise til Kina og Japan som de akkurat har kommet hjem fra, og har derfor, som dere sikkert skjønner, uendelig med bilder, videoer og historier fra fantastiske opplevelser å snakke om og vise frem for de andre elevene. Men ettersom turen i år dessverre måtte avlyses, (dere kan jo gjette hvorfor), så føltes det relativt utfordrende å skulle fylle 5 timer med meningsfulle ting, som de andre elevene kunne ha glede av. Vi gikk i gang med utfordringen, helt uvitende om at dette likevel skulle bli et vellykket seminar som holdt overraskende høy kvalitet og fikk masse gode tilbakemeldinger fra de andre klassene og selvfølgelig fra våre kjære lærere Sumin og Haibiao.

Tirsdagens morgensamling inneholdt en annen nyhet som gjorde uka enda mer travel, alle jentene på skolen hadde ansvaret for elevkvelden på lørdagen og dette skulle vi fikse på fire dager. Deretter gikk vi til klasserommet og “avsluttet” først vår lille historiske vandring i Japans historie under ledelse av Sumin, ved å komme helt frem til 2000-tallet. På denne linja lærer vi nemlig ikke bare om Kinas kultur, historie, samfunn og språk, men vi blir også litt kjent med Japan og ser på forholdet mellom de to svært ulike, (men også til en viss grad like) landene og deres turbulente forhold opp gjennom historien.

Etter lunsj delte vi klassen inn i grupper, som skulle gjøre forskjellige ting på ulike poster på seminaret. Postene dreide seg om alt fra å presentere Kinas mange ulike tesorter, lære nybegynnere å spille Mahjong, servere og presentere små delikatesser fra Kinas varierte og utsøkte kjøkken, gi de andre elevene en liten innføring i kinesisk språk og et innblikk i selve landet og dets plass i verdenssamfunnet. Dette var virkelig tiden til å vise man hva likte best å holde på med, og hva man var mest interessert i, av linjas mangfoldige og varierte innhold. Heldigvis er vi en blanding av mange forskjellige folk, med ulike interesser og talenter – og etter litt frem og tilbake, var alle plassert på en post med forskjellig ansvar. Utfordringen gikk nå i å presentere de ulike tingene på en spennende og litt underholdende måte, slik at ikke halvparten sovnet eller forsvant underveis, (noe som lett kan skje på et lørdagsseminar).

Torsdag gikk i all hovedsak også til å fortsette å lage seminaret så bra som mulig. Selv hadde Aksel og jeg ansvaret for å holde en presentasjon om et eller annet som omhandlet Kinas historie, politikk og samfunn. Etter litt idemyldring fant vi ut at det var smart å vinkle det slik at vi presenterte det ved å slenge opp en haug med fordommer og stereotyper om Kina eller kinesere – og deretter forklare hvorfor disse påstandene var unyanserte, fordomsfulle eller rett og slett feil. Inspirasjonen fant vi i den geniale boka “49 myter om Kina”, skrevet av Stig Stenslie og Marte Kjær Galtung, som er henholdsvis statsviter og sosialantropolog. Fra statsviteren fikk vi det store politiske, samfunnsmessige bildet og overblikket, mens sosialantropologen gikk nærmere inn på språklige, kulturelle og lokale trekk. Interessant og morsom lesing, boka anbefales! Kina og kinesere sett gjennom Vestens øyne er ofte langt fra kineseres egen oppfatning av landet – og også ofte langt fra sannheten.

Fredag var det tid for “generalprøve” på selve seminaret, og alle gruppene inviterte resten av klassen til sin post. Tiril og Marie ga oss en grundig innføring i de ulike te-sortene som finnes i Kina og vi fikk smake på noen gelè-lignende små “tekaker” som tydeligvis er populære å spise sammen med teen. Personlig er jeg ikke veldig fan, (alt som har en gelè-lignende konsistens er et big no for min del), men enkelte i klassen likte det faktisk veldig godt. Nora, Milla og Elise leverte en solid opplæring i Mahjong, der regler og navn på brikker ble grundig forklart. (Personlig veldig bra, ettersom jeg ikke var der da klassen lærte reglene i dette spillet – og det eneste jeg hadde ordentlig inne av regler var det jeg hadde plukket opp ved å observere de andre spille). Johanne, Rebekka, Charlotte, Amalie K og Astrid hadde forberedt en presentasjon om ulike matretter vi hadde laget gjennom året i klassen og/eller var i gang med å lage selve maten som de andre elevene skulle få smake på under selve seminaret. Ken-Ailù, Sebastian og Ole Fredrik ga oss en innføring i de kinesiske tegnenes historie og opprinnelse. Sist, men ikke minst skulle Dina og Sarah ha ansvar for morgengymnastikk og qi-gong, (åpningen av seminaret), og vi fikk se en nydelig 7 minutters lang video som Rebekka og Amalie A hadde laget, med presentasjon av Kinaklassen gjennom året, (avslutningen av seminaret). Til tross for mange forberedelser og litt stress, så lovet det altså ikke så verst for morgendagen.

Lørdag sto hele klassen relativt tidlig opp, og var klar for å starte i gang hele greia kl 10. Elevene var delt inn i fem grupper som rullerte på de ulike postene til nøye planlagte tider, (takk til Ole Jørgen og Daniel som hadde ansvaret for dette). De andre elevene så ut til å syntes det var ganske interessant, om ikke til og med kose seg – noe vi også fikk bekreftet fra flere hold senere.

Deretter fulgte elevkvelden, hvor guttene ble invitert på en klassisk jentekveld, med film, god mat, sminke session og selvfølgelig måtte alle guttene komme i typiske jenteklær, som skjørt, kjoler, rosa pysjamasbukser, bh og blondetøy.

Søndag morgen sto klassen tidlig opp, (ikke tidlig, men tidlig med tanke på at halve klassen sover til middag på en vanlig søndag), for å rekke å spise frokost før vi dro til Volda for å telle varer, en jobb vi påtar oss til inntekt for Håpskolen. Etter å ha talt oss gjennom alt fra chips og bind til grønnsaker og vaskemidler, i gjennomsnitt to “tellesoner” per pers, (det er mer jobb enn det høres ut som), kunne vi endelig reise tilbake til skolen og ta oss en velfortjent halv fridag og gjøre hva vi ville. Men allerede i morgen skal klassen ut på langtur til Åndalsnes fra mandag til fredag, så da runder jeg av for denne gang! Sent ute som alltid, må jeg mest sannsynlig bruke resten av kvelden til å pakke:) Hope u have enjoyed!

-Anna <3

Klikk her og se alle bildene fra skoleåret

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.