Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Ukens ordtak 物以类聚

I kinaklassen lærer vi en del kinesiske ordtak. Ordtaket denne uken er 物以类聚, 人以群分 (pingyin: wù yǐ lèi jù, rén yǐ qún fēn ). Det betyr ting av samme type trekkes til hverandre, mennesker av samme type samles i gruppe. Tilsvarende norsk ordtak: Like barn leker best.

Konge Xuan i staten Qi på 300-tallet f.Kr.

Ordtaket ble skapt for mer enn 2000 år siden under perioden De stridende statene av Chun Yukun (386 – 310 f.Kr.) Chun var en intelligent mann som var kjent for sin nøyaktighet og veltalenhet. Han likte å bruke fabler, anekdoter og myter for å kommentere statens saker sammen med kongen.

Konge Xuan (Tian Bijiang) som var regent over staten Qi likte godt å bli omgitt av intellektuelle mennesker. En dag spurte kongen om Chun Yukun kunne finne flere skikkelige strateger og rådgivere for å jobbe for staten Qi. Chun svarte at det skulle være en enkel oppgave.

Neste morgen kom Chun til kongen sammen med syv vise og dyktige personer. Konge Xuan ble veldig glad for det, men han undret over hvordan Chun hadde kunnet finne så mange talentfulle personer på så kort tid, fordi han ble fortalt at man skulle være heldig hvis man kunne finne en vis og kunnig person hvert århundre.

Chun svarte: «Deres Majestet, det er sant at det er umulig å finne tørre avlinger i en dårlig dyrket åker fylt med vann, men det går an å finne store mengder avlinger på tørre platåer.»
«Fuglene av samme sort flyr ofte sammen og dyrene av samme type lever sammen. Dette betyr at samme type ting trekkes til hverandre.»
«Deres Majestet ba meg å lete etter kloke og talentfulle personer av samme typr som meg selv, derfor er det like lett som å hente vann fra en stor elv. Jeg kan faktisk presentere flere personer til de nærmeste dagene.»

Klikk her og se alle bildene fra skoleåret

Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.