Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

圣诞快乐!

你好, blogg, 我们又见面了! (Hei igjen bloggen)! Da var det min (Noras) tur til å skrive blogg igjen. Gled dere til et middels bra, men hvert fall langt innlegg (sett av 10min til å skumme gjennom) 😉

Mandagen startet som den som oftest gjør, med valgfag. For Ken-Áilu, Charlotte, Sarah, Milla, Ole J og min del betydde det pilates. En ganske ok ting å starte uka med. Både gøy og utfordrende. Det er også lett å regulere intensiteten selv – man kan fint bare ligge litt på matta hvis man vil det – noe jeg utnytter særlig når vi skal gjøre øvelsen “svalestup” (vanskelig å beskrive med ord – men poenget er at du skal ligge på magen, gjøre kroppen din til en huske, og gynge fram og tilbake).

Deretter hadde vi linjetimer, og vi fikk nå høre om Kinas nyere historie. Mest før 1949, men også litt om Mao. Sumin fortalte i tillegg om hennes families historie. Skal si jeg er takknemlig for å ha vokst opp i Norge på 2000-tallet og ikke i Kina på midten av 1900-tallet! Hørtes ut som det var mye fattigdom og at man skulle være ganske heldig for å få utdanning.

Mange i klassen sitter lange ettermiddager i klasserommet og driver med kurvfletting. Jeg som ikke har vært med på det, kan ikke skjønne hvordan de får det til, men det går visst an – tar av meg hatten for dere!

Ellers er det mye henging i TV-stua. Klokka 23:45 på mandag var det 16 stykker der! Og alle klassene var representert!

På tirsdag gikk vi til Gapahuken med klassen. Det var rett opp, og jeg merket at det var en stund siden sist jeg hadde trent kondisen i Sunnmørsalpene. Men vi kom oss opp, mekka oss bål, og spiste noen nokså brente, men ikke altfor varme, pølser. Vi fikk også øvd til showet på juleballet!

Etter lunsj hadde vi juleverksted med klassen. De fleste fortsatte på det av knutekunst og kurvfletting som de holdt på med. Jeg brukte 1,5t på ett julekort:-)

Hemmelig nissevenn fortsatte fram til fredag. De som var med (de fleste på skolen) fikk én annen elev som de skulle gi ekstra oppmerksomhet til i førjulstida. Det kunne bety små gaver (mye godteri ute og gikk), eller lapper og klemmer. Da spurte man gjerne noen andre om de kunne gi en klem til din nissevenn, for ikke å avsløre hvem man er. For min nissevenn gikk det for det meste i tørre vitser og klisjefylte visdomsord.

Onsdag = matdag!!!! Dagen startet med at klassen ble delt i to grupper. Den ene gruppen lagde dumplings som vi skulle ha til kvelds, mens den andre gruppen lagde kinesiske kjøttpannekaker. Etter en del frustrasjon fordi vi måtte putte to dumpling-papirer (?) på hver dumpling, for at de ikke skulle revne under stekinga, klarte vi igjen å lage alt for mange dumplings. Pannekakene ble spist til lunsj, og så fikk vi en time (sove)pause. Hvert fall halvparten av klassen sov ila denne tiden. Takk Sumin og Haibiao – dere kjenner oss alt for godt :’D.

Etter blunden var det på’n igjen med mer matlaging. Vi var nå delt i 5 grupper – fordelt på alle skolens elevkjøkken. Det duftet herlig kinesisk mat over hele skolen, og vi fikk en del nysgjerrige (og misunnelige) blikk fra de andre elevene.
Aksel og jeg lagde kung pao kylling, men det skulle ikke være middag før 15:30, så vi ble sittende i 40 minutter og spilte Ticket to Ride (mobilversjonen er overraskende bra!) før vi kunne steke kyllingen for at den ikke skulle bli kald.

På menyen stod det colakylling, egg fried rice, brokkoli med hvitløk, ribbe (hong shao rou), kung pao kylling og fritert scampi!

Vi satt ved middagsbordet (pultene i klasserommet formet som en sirkel) i nesten tre timer. Vi hadde blant annet fire kahooter (med premier!) og en veldig morsom lappelek.
Lappeleken foregår slik:
1. Alle får en lapp hver der man skal skrive ned et hvilket som helst spørsmål.
2. De lappene blir samlet inn, og man trekker så et spørsmål som noen andre har skrevet.
3. På en ny lapp svarer man på det spørsmålet man trakk.
4. Svarene blir samlet inn.
5. Du trekker et av svarene og sitter nå med et spørsmål du har svart på og et annet tilfeldig svar. Man leser nå høyt ut disse to lappene, og da kan det komme ganske mye morsomt ut. For eksempel disse to lappene jeg trakk, som passer veldig godt sammen, men som egentlig ikke henger sammen.

Tusen takk til underholdningsgruppa som gjorde at vi var underholdt hele kvelden! Og til Sumin og Haibiao som er så flinke til å arrangere hyggelige ting i klassen – det er de som gjør at vi har et av de (om ikke DET) beste klassemiljøene!

På torsdag så vi Big Fish & Begonia, en veldig fin animasjonsfilm som handler om en delfin/jente og en gutt/delfin. Så var det som det er hver torsdag – romvask, like gøy som vanlig (men sårt trengt). Om ettermiddagen var Rebekka og Johanne så snille og lagde karamellbrownies til hele klassen, siden Tone hadde bursdag dagen før, og jeg denne dagen. Om kvelden spilte volleyballgjengen sammen for siste gang på en måned! Det kommer nok mange av oss til å savne mens vi er hjemme.

På fredag var det først klasseavslutning. Vi hadde ordet er fritt, og diskuterte i grupper og i plenum om hva vi er takknemlige for, hva vi har lært, gode minner og hva vi har som mål for neste semester.

Deretter hadde vi opplegg med hele skolen. Vi skulle gå sammen i grupper på 3, 5, 10, 20, 30, og til slutt alle sammen – og finne én ting alle hadde til felles. Det var mye mat som ble sagt (f.eks. “alle her liker taco”), og vi endte opp med “Alle går på Møre”. Vi danset også Lasse går i ringen og Waka Waka.
Juleballforberedelsene startet såvidt, og om ettermiddagen hadde alle klassene generalprøve. Kl.21 i peisestua var det slutt- og kanskje høydepunktet til hemmelig nissevenn. Alle hadde lagt en gave til sin nissevenn under treet (med til og fra lapp med begges navn), og så stod Beate og leste opp alle gavene. Det tok sin tid, men tror alle fikk en gave til slutt. Gavene varierte fra julebrus til hjemmelagde armbånd, og noen fikk også et gavekort på Zalando til 250,- (noen som prøvde å gjøre opp for tidligere mangelfullt nissearbeid?).

På lørdag var det selveste juleballdagen, noe mange hadde sett fram til. Etter frokost var det rett til gruppene og jobbe med forberedelsene. Astrid og jeg var med og pynta matsalen og brukte 50 minutter på å henge falsk granbar med lys rundt en stolpe.

Deretter var det bare å pynte seg, og så startet ballet med alt som hører til. Først tok vi bilder med klassen. Så var det to timer middag. Vi fikk ribbe OG pinnekjøtt (skulle ikke ha noe krangling på en gledens dag!). I tillegg lå det en lapp under alles tallerken, med en personlig utfordring. Det kunne være alt fra å si noe flaut til daten din, til å måtte plinge i bjella og synge en sang foran alle. Under middagen var det også herrenes tale og damenes tale.

Festen fortsatte så i gymsalen. Alle klassene og de ansatte hadde hvert sitt innlegg til showet. Vi fremførte Xiao Ping Guo (Little Apple), Hai Cao (Seaweed), Back Street Boys og Fem dråper vann! Deretter var det polonese-dans rundt på annekset, og swing og fridans for de som ville. Skolen hadde leid inn et eksternt husband og folk dansa (rave-a?) til langt på natt. Det var også prisutdeling, og Tiril ble kåret til Årets Ildsjel! Vel fortjent Tiril.

Programinnslaget vårt

Søndag var årets siste dag og Santa Lucia. Assistentene og Birte gikk derfor rundt på skolen, inn på alles rom, og vekket hver og en med sang og lussekatt 1,5 time før frokosten. Yey… Neida, det var hyggelig (tror de må ha sunget den sangen minst 80 ganger – men gikk vel opp i opp, for var nok litt morsomt å se alle våre forvirrede og kanskje forskrekkede ansikter). Så var det selvfølgelig søndagsfrokost (bare x1000). Litt taler, men mest mat (eller kanskje ikke – var flere som hadde vært våkne litt vel lenge og holdt på å sovne ved bordet). Vi avsluttet så dette året med å gå rundt treet i peisestua. Deretter forsvant en etter en på buss og fly hjem til jul.

Nå gjenstår det bare for meg å takke klassen og våre supre lærere Haibiao og Sumin for et fantastisk semester! Savner dere masse allerede og storgleder meg til 11. januar. 圣诞快乐!新年快乐!!!!

-Nora

Klikk her og se alle bildene fra skoleåret

Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.