Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Suzhou på tre netter

Hei, Per og Cintia som skriver blogg denne gangen, vi har fått oppgaven om å skrive om byen Suzhou

Etter en to timers lang busstur så bråstopper vi ved et gangfelt og Sumin sier vi må stige av raskt. Vi hadde ankommet byen Suzhou, men førsteinntrykk måtte vente senere siden vi måtte lempe av bagasje i hui og hast grunnet sinte scooter sjåfører som tutet i ett sett. Når alle var ute av bussen så bar det til det gamle distriktet i byen der hostellet vårt ventet, området viste seg å være meget koselig med en lang elv som strekker seg nedover kvartalet vi skulle tilbringe de tre neste nettene i.

Pingjiang gata, hvor hostellet vårt ligger

Hostellet så meget koselig ut til manges fornøyelse, andre syntes det så ut som et kloster, men det hadde en viss sjarm, uansett var det her vi kinaelever skulle bo de neste tre dagene, men det ble ikke så mye tid her den første dagen siden vi skulle besøke instituttet for silkebroderi, som tydeligvis er ett av Kinas beste silkebroderier. Inne i selve instituttet satt en mengde kvinner som håndbroderte de mest praktfulle verk av silketråd i utrolig detalj og nøyaktig, man kan forstå at denne kunstformen begynner å gå tapt når disse menneskene er som regel håndplukket av staten.

Sumin sa også at de jobber med et verk i minst et halvt år i åtte timer hver dag i kun dagslys, noen verk kan ta opptil åtte år og mange pensjonerer seg i en alder av 50 med meget god pensjon. Det er uansett kvalitets arbeid og instituttet er som sagt meget anerkjent i kunstsirkler og til tross for billig arbeidskraft i Kina blir prisene reflektert av det harde arbeidet lagt inn i disse håndbroderingene.

I rommet der man kunne kjøpe forskjellige kunstverk var prisene som regel satt til flere hundretusen yuan, noen kostet over en million. Kinaklassen var dessverre ikke forberedt på slike priser og kunne bare se med lengtende øyne etter håndbrodering de helst ville ha. Noen fra klassen tenkte på at kinaklassen burde ta et år der elevene ikke samler penger for håpskolen, men for en slik verk for å ha i klasserommet, det gikk så langt att et par elever spurte om å få noen poser derfra som en suvenir.

Med betydelig lettere lommebok dro Kinaklassen tilbake til hostellet, noen valgte å slappe av, andre vandret rundt i byen. Middagen var på egenhånd, alle dagene i Suzhou, så de fleste Kinaelever gikk for selve creme de la creme av restaurant produkter når de hadde sjansen, nemlig fast food, så det ble mcdonalds, kfc og pizza hut som fikk god business disse dagene.

Ved den andre dagen i Suzhou i anno domini 2017 dro vi til netmesterens hage (“wang shi yuan” på kinesisk) som var fra Song dynastiet (800 – 900) og tilhørte en meget rik embetsmann med høy status som søkte tilflukt til dette stedet og søkte et enklere liv for å fiske og reparere garn. Hagen i seg selv var fin og huset inni var meget smakfullt dekorert med eldre møbler.

Etter å ha sett hagen bar det rett tilbake til hostellet og her kan vi meddele at en del i klassen har blitt avhengig av den kinesiske dating appen TanTan, som er meget lik Tinder på nesten alle måter. Noen av guttene begynte med den, og sa til jentene at de hadde over 200 likes, og da bestemte noen av oss å laste ned appen og se hvor populære vi er i Kina. Her har det oppstått en konkurranse om å få mest likes på profilen sin. En time, og over 600 likes på jentenes side senere bestemte de fleste guttene å gi opp. Konkurransen måtte ta sted ved siden av hostellet, foran Momicafe, for det var ingen WiFi i verken rommene våres eller lobbyen de siste to dagene.

I den siste dagen i Suzhou ble vi etterlat til oss selv, Sumin, Haibiao og de fleste jentene i klassen plus Truls og Halvard dro til Tiger Hills klokken ti, resten av Kinaklassen ble igjen på hostellet og gikk etter hvert ut for å se byen på egen hånd.

Johannes, Gunnar, Mathias, Andreas og Per dro ut for å finne den såkalte ”Humble Administrators garden” som ryktes for å være meget fin, men etter en god times vandring i stekende sol så hadde guttegjengen glemt hagen og vandret endeløst blant uferdige gater og sinte scooter sjåfører, men noe som lignet en kopi av twin towers og chrysler byggningen fra New York i distansen lokket gjengen som sirener lokker seilere og så begynte vandringen sakte dittover. Etter enda et par timer så ble gjengen møtt av et relativt skuffende syn, noe som virket så grandiost i distansen var faktisk et av Suzhous utrolige tomme finanskvartaler, høye bygninger i glass raget over bakken, men selve veiene og fortauet var like tomt som hovedgaten i Nord Korea, etter noen minutter så skimtes det en liten starbucks på et gate hjørnet og raskt beveger gjengen seg inn dit for forfriskninger og gratis WiFi. Mathias klarer så å finne ut av vi er over en mils avveie fra det opprinnelige målet ”Humble Administrators garden”, men finner en utrolig stor innsjø i nærheten på google maps kartet og straks barer det dit gjennom tomme gater og malplasserte leiligheter som hadde tatt seg bedre ut i Spania enn Kina. Det viste seg at innsjøen var meget stor og turen til tross for mange stopp og til tider ubegripelige store distanser hadde endt med et fint høydepunkt, etter det kom verdens sterkeste vind og blåste sand og støv i alles øyne.

Klokka seks måtte alle møtte opp ved resepsjonen for å ta lokalbuss til båten som kjørte oss gjennom Keiserkanalen. Vi satt oss ned blant kinesere og gjorde oss klare for en timers lærerik båttur. Vår ”guide”, en kinesisk dame, fortalte oss alt der er å vite om denne nydelige kanalen, men ingen av oss forsto noe som helst, siden hun snakket kinesisk. Etter cirka 20 minutter satt hun ned og sang Suzhou Opera, som var veldig fint, men ingen forsto hvorfor. Hun sang i 20 minutter, så begynte hun å snakke om kanalen igjen, på kinesisk selvsagt. Etter båtturen tok de fleste av oss lokalbuss tilbake til hostellet, og fant en plass å spise middag. Og nå sitter vi på resepsjonen og spiser lighter-brente marshmallow klokka 12 på natten og skriver bloggen. Yay.

Per og Cintia

Reisealbum 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.