Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

I am Lilonging for you

14.mars 2017 – dag 1 på håpskolen:

Nervøse som få sto vi opp om morgenen, spiste frokost og gikk for å møte rektoren for Lilong barneskole. Noen av oss ble med til skolen før de andre, og ble møtt av ungene. Vi var ikke forberedt på det vi møtte; mange unger var større enn det vi så for oss, andre var som små energiske dotter.  

Første time startet, og jeg tror de fleste følte seg uforberedt på dette. Selv med så mye ”forberedelser” til skolen, tror jeg ingen var klar for the real deal. Vi møtte klassen med læreren, og vi ble møtt med små og store fjes, alle like spente på oss som vi på dem. Alle startet timen med introduksjon; navnelapper ble skrevet, baller ble kastet og sanger ble sunget for å bli kjent med dem. En litt klein affære for de fleste, men vi ble godt kjent med ungene (selv om jeg, og en del andre, ikke klarte å lære noen navn..).

 

Andre time startet førskolen med å fargelegge og lære ulike frukter, og Andreas, en av lærerne, fortalte at en gutt i klassen fargela en appelsin blå, svart og lilla, for så å kopiere appelsinen over på et nytt ark, nesten identisk. Tror førskolen har en framtidig whitewashing king. Hos flere trinn ble det undervist om dyr, mens tredje lærte en sang og femte leste en søt, liten historie.

Tredje time brukte de fleste klassene på lek og dans. Førskolen fikk oppleve en liten bit av Møre Folkehøgskule, da de ble lært dansen Sasha. En veldig koselig time, der vi ble enda bedre kjent med barna.

I friminuttet ble det mye leking, mye løping og mye av alt egentlig. Ungene liker høye folk, og mange av guttene ble derfor ekstremt populære, og de som er smidige, og Truls ble helten til mange unger da han begynte å klatre i trærne. Alltid morsomt å se på. Guttene i 6 klasse likte å leke med ballen vi brakte med oss, og det ble til en lek å få oss til å løpe etter dem. Tror jeg har løpt mer disse to dagene en jeg har gjort det siste året til sammen. Fjerde, femte og sjette trinn likte å stå oppe i gangen til klasserommet og se ned på de andre, og en del satt i klasserommet og spilte ulike spill, tegnet eller gjorde andre ting. Friminuttene gikk alltid i 120, og det var alltid mye aktivitet og unger som drar deg hit og dit.

Så kom lunsj, og herre gud maten, maten folkens. Mmmmmh. A++, dere som kommer neste år. Gled dere.

 

15.mars 2017 – dag 2 på håpskolen:

Dagen startet som vanlig med frokost, før det bar videre til barneskolen. Nervene var der fortsatt, for noen i større grad enn dagen før, hos andre mindre. Første time ble brukt til litt forskjellig blant de ulike trinnene. For de yngre ble tegning tatt i bruk som læremiddel, mens de eldre trinnene fokuserte på å lære elevene nye ting. I fjerde klasse gjorde vi repetisjonsoppgaver, men det var ikke det mest populære så vi gikk også over til tegning. Til dere som skal ha de neste år: ungene elsker å tegne! 

I friminuttet etter første time er det morgengymnastikk, der alle elevene stiller seg opp på rekker og gjør ulike bevegelser som for oss virket umulig. Tror de fleste kinaelevene, med unntak av de som faktisk har rytme, følte seg litt idiotisk der vi sto og prøvde å herme etter ungene.. 

Ellers går friminuttene sin vante gang, med lek, løping, bæring og mye kos. Mange av kinaelevene ble redusert til trær som ungene kunne klatre på, og det var populært å dra i armene og genserne våre, spesielt for de minste ungene.

Innholdet i andre time var veldig variert i de ulike trinnene; noen fortsatte med tegning, noen leste historie, noen lærte de nye ord og andre bestakk elevene med sjokolade. En ting de fleste kinaelevene fikk oppleve var at ikke alt går etter planen, og det blir en del improvisasjon. Spesielt i siste time skjedde dette, da en del klasser hadde basert seg på at vi skulle ut, men da værgudene ikke var med oss og det begynte å regne, måtte vi være inne isteden. Da ble det litt siste minutts planlegging, og det ble mye lek og tull, men så lenge elevene har det gøy er allting godt. Været lettet til sist, og alle klassene gikk derfor ut for å leke. Tredje time ble derfor gjort om til et veldig langt friminutt, og det var en super måte å avslutte undervisningen på.

Selv om timene var over, var det fortsatt noe igjen av skoledagen, nemlig underholdningen! Hvert år avsluttes oppholdet på Lilong barneskole med et show der alle trinnene bidrar med et underholdningsprogram, inkludert kinaklassen. Vi fikk se mye artig, deriblant flere danser, noen sanger, et kreativt moteshow og spenstig kung fu show. Selv underholdte vi barna med sangen ”Den du veit”, og Truls og lille Amanda imponerte med bo-show. Til å være noe vi kom på dagen før gikk det overraskende bra.

Til sist kom den verste delen, vi måtte si hadet til barna. Til tross for at vi bare var der to dager ble vi veldig knyttet til barna. Til tross for at vi ikke forsto hverandre så godt lærte vi barna å kjenne, og det var mange tårefylte øyne når vi gikk inn i bussen og kjørte vekk. Det ble ekstra trist for sjette klasse, de kom springende til oss, etter vi hadde sagt hade, med tårefylte øyne. Tror ikke de hadde tengt over at de ikke ser noe mer til Kina klassen. Det er deres siste år, og det ble ekstra trist da.  Jeg vet jeg snakker for alle når jeg sier at jeg kommer til å savne de ungene veldig, og at oppholdet på Lilong barneskole er noe av det beste jeg har opplevd.    

 Og med tungt hjerte sier vi alle hade til Lilong.

-Ingrid og Anna.

Reisealbum 2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.