Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Uken der det ble sagt både velkommen og farvel

Hva vi lærte i uke 6 på Møre Folkehøgskole:

a) Ikke hør på Sumin når det gjelder hår – ifølge fjorårs elev Baby Jørgen.
b) Eksemplet Knud Jørgen brukte for å definere politikk.
c) Non scholæ sed vitæ (tidligere: non scholæ sed vitæ discimus) som betyr “Vi lærer ikke for skolen, men for livet”

Har du noen gang lurt på hva som er hensikten med hår og hvorfor det får så mye oppmerksomhet i dagens samfunn? Les videre for å finne ut hvorfor mennesker verdsetter en slik biologisk vev med så mye kjærlighet?

Det er en veldig-sann observasjon at håret er så viktig og verdifull for mange. Både kvinner og menn går langt for å få håret sitt til å se ut sitt beste til tross for at hår er egentlig en haug med døde celler stablet opp for å lage en trådformede struktur.

Sorry to break it to you, ladies (and lads) 

(hår under mikroskop) Ikke så fint lenger, huh 

Hår har alltid vært der for mennesker for å blant annet beskytte hodebunnen og hodeskallen. Langt hår hos kvinner var nyttig for spedbarn å holde på som er grunnen for at menn ubevisst foretrekker kvinner med langt hår som var også kjennetegn på kvinnens evne til å opprettholde livet til en nyfødt. Hår er faktisk veldig sterk når flettet og har ingen nerve ender, slik det kunne bli holdt på fast av et spedbarn som om det var et tau, spesielt da barnet ble bæret og hun løp fra fare. Hos menn ville langt hår tjene til å gi en digre utseende, som sammen med en tykk og klumpete skjegg ville ru opp en mannlig kroppsbygning, og dette ville bidra med å unngå konfrontasjoner fra andre menn.

Som moderne mennesker har vi endret vår livsstil fra en nomade til en stillesittende en og hårets evolusjonære rolle er ikke lenger nødvendig, men likevel sunt utseende hår vil fortsatt treffe de riktige stedene i hjernen når sett, og dette er grunnen til at mange bruker utrolige mengder tid og innsats på håret.

On top of (pun intended) at hår er svært synlig, er håret også formbart og kan settes inn i et mylder av former og stiler, i motsetning til andre fysiske egenskaper som for eksempel ansikts struktur eller høyde som ikke kan endres. Håret er i utgangspunktet et verktøy for midlertidig forbedring av andre kroppsdeler som ikke kan forbedres på egenhånd.

For dem som lurte på hvorfor, håper jeg at jeg har gjort en ok jobb med å utnevne noen av de viktigste årsakene som gjør at hår blir så høyt ansett i dagens samfunn.

I tillegg til å lure på hvorfor hår er så viktig, har kinaklassen (klassens representant snakker på vegne av alle) gjort andre spennende og litt mindre morsomme ting. Vi har feiret min bursdag og ønsket både velkommen og farvel.

På mandag besøkte flere svømmehallen i Volda, mens resten så på en sterkt anbefalt film, Memoirs of A Geisha (se på Netflix, https://123movies.is/, osv.)

Fjorårs-elevenes velkomst startet på torsdag. Vi er allerede så mange, og tanken på at vi blir enda flere ble sikkert utfordrende for mange, meg inkludert. Men det viste seg å være helt greit og nyttig for kinaklassens elever som skal snart reise og fikk lære at blant annet vi ikke skal alltid høre på Sumin, spesielt da det gjelder avgjørelser som er blitt gjort da tiden er knapp.

Årets elever møter fjorårs elever

Årets elever forebredte fjorårs elever en underholdnings-fylt kveld da både de og vi fikk ønske farvel til en av de klokeste og søteste menneskene jeg har noengang møtt, fjor- og årets rektor Knud Jørgen. Med han har vi blant annet andre ting, lært om politikk og spist smalahove.

Kinaklassen synger kinaklassens sang

Knud Jørgen forbereder smalahove. 

Slik har enda en uke gått, og turen til Kina og Japan nærmer seg raskt! Hver søndag skriver Kinaklassen blog om hvordan vi tilbringer tiden, så kom og les om du vil få vite 🙂

Anja

Bilder fraskoleåret 2016/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.