Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Hanens år

Igår ble det feiret Kinesisk nyttår og apens år ble med det lagt bak oss og vi tredde inn i Hanens år. så tenker du kanskje, hva i alle dager er Hanens år.. for å forklare dette tror jeg vi blir nødt til å ta oss en reise tilbake i tid, til østen og Kina midtens rike. For lenge lenge lenge siden var det ikke noen kinesisk Zodiac og Jade Keiseren ville utpeke 12 dyr til å bli hans vakter og få en plass i kalenderen. det skulle være et kappløp og jo tidligere de kunne passere gjennom de himmelske porter jo høyere rangering ville de få.

Historien tar utgangspunkt i Katten og Rotten, som idag hater hverandre intenst. Det er vanskelig å tro at disse to en gang var venner. Katten og Rotten var de værste svømmerne i dyreriket og var derfor bekymret for hvordan de skulle komme seg over en elv de måtte krysse for å nå målet. De var begge veldig smarte og fant ut at den raskeste veien over var å sitte på ryggen til Oksen. på vei over tok grådigheten overhånd og Rotten dyttet Katten uti vannet; Derfor har enda ikke Katten tilgitt Rotten, og derfor er det ingen katt i den Kinesiske Zodiac. Rotten og Oksen nådde bredden og oksen var lykkelig for det så ut som om den ville komme først. Rotten så sitt snitt og hoppet av ryggen til Oksen og uthvilt som den var klarte den å komme først, oksen kom på andre og rett etter dem kom tigeren og tok en tredjeplass. Plutselig kunne de høre “Thump” “Thump” det var Haren som kom, den hadde hoppet fra stein til stein og hadde lå godt ann helt til den hadde glidd og falt i elva. Heldigvis for Haren hadde den klart å karre seg på en stubbe som hadde tatt den med inn til land, Haren tok en fjerdeplass. På femte plass kom Dragen som alle hadde trodd skulle vinne. Dragen fortalte Jade Keiseren at den hadde sett seg nøtt til å stoppe å hjelpe en liten landsby med litt regn, Dragen fortalte Jade Keiseren at den hadde sett seg nøtt til å stoppe å hjelpe en liten landsby med litt regn, dessuten var det en hjelpeløs hare på en stubbe som den hadde blåst i land. Dragen tok femteplassen. Etter dragen kom hesten galloperende inn mot mål linjen. Den slue slangen hadde gjemt seg bak den ene hoven til hesten og hoppet frem og skremte hesten rett før mål linjen, slik gikk det at slangen fikk sjette plass og Hesten syvende. Litt etter kom Apen, Sauen og Hanen iland, ulikt mange av de andre dyrene hjalp disse tre hverandre og hadde funnet en flåte som tok dem over elven, Sauen tok åttende, Apen niende og Hanen tiende. Hunden tok ellevte plass selv om den var en god svømmer ble den distrahert og derfor litt sen. Helt til slutt kom den late grisen traskende over streken og ble det siste dyret i den Kinesiske Zodiac.

Så nå har vi altså kommet til det tiende dyret i rekket, som nevnt er dette dyret hanen. så lurer du sikkert på hva dette har å si for akkurat deg, vell om du ikke er født i hanens år (1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005) så kan jeg ikke finne at det betyr så veldig mye for deg personlig og du kan sette deg ned og slappe av og nyte showet for dette året tilhører Hanene. Og i følge www.chinahighlights.com er hanene sagt å være observange, hardtarbeidende, resursfulle, modige og talentfulle.. så året er med andre ord i gode hender

Britney Spears, Justin Timberlake, Elton John, Jennifer Aniston, Elijah Wood, Jessica Alba og Matt Damon er blant personene som er født i hanens år!

om du er en av de som er født i hanens år må du være forsiktig. det er helt riktig at det er ditt år men det kan fort også være et uheldig år for deg fordi Tai sui (the god of age) ikke liker at folk er inne i det året de er født, om dette høres litt rart ut så er det fordi det er det. ulykken kan iallefall fort være ute så da er det viktig å ta forhåndsregler

smykker, øredobler, ringer og andre pynteting i jade kan hjelpe

om du som Hane følger disse reglene og klarer å holde ulykken på avstand så kan jeg avsløre at 2017 blir et år du må arbeide hardt, du må gjøre mer og si mindre om du vil oppnå penger
(unntaket er om du jobber i et team.. da kan 2017 enda bety penger for deg). 2017 er også et år hvor Hanene må passe på litt på helsen sin, holde et øye med familiens helse og kjøre forsiktig.
på en mer possitiv note er også 2017 et fint år å bli gift på som Hane.. om du tenker på det. som Hane er de perfekte partnerne født i oksen eller slangen

Nå som du har lært litt og er hyped opp på Haner og Året som kommer kan det jo være interesant å høre litt om hvordan vi her i Kinaklassen feiret kinesisk nyttår.
Det hele begynte på Torsdag, Haibiao minte oss på at vi måtte møte opp for å lage mat da vi skulle feire nyttår den kvelden.. Min umidelbare reaksjon var at han måtte være et Brøhøu og nyttår såklart alt hadde passert.. Det måtte jo være sånn da kalkunen fremdeles presset på.
Men det jeg ikke viste på dette punktet og som jeg nå vet er at Kinesisk nyttår følger nymånen noe som i utgangspunktet kan bety at nyttår kan komme på et punkt mellom 21 januar og 20 februar.

Nyttårs festivalen som de feirer i Kina er flere århundrer gammel og oppsto som et resultat av at et monster kalt Nian herjet rundt i landsbyene, spiste folk, dyr og generelt skapte dårlig stemning.
en dag kom det en gammel mann til en av disse landsbyene, han påstod at han skulle hevne seg på Nian.. mannen kledde seg opp i rødt smashet opp røde lapper på veggene og skjøt opp raketter, dette skremte Nian bort og siden har man gjort det hvert år for å holda ham på avstand

Uansett Kinaklassen møtte opp som avtalt til matmekking og pyntelaging. På kjøkkenet var stemningen herlig, selv ble jeg satt til gulerot skrelling og rasping, en oppgave som jeg utførte med den ytterste stolthet. På andre siden kunne jeg se at noen hadde utstyrt Johannes og Mathias med kniver (et valg jeg ikke hadde stått for) og de var i full gang med å skamkjære en god og feit ribbe.

Ved siden av meg stod Erlend, han hadde satt hendene sine i en bit kjøtdeig og var nå godt igang med å kvele den. På andre siden hadde jeg Ina (hun også med en kniv) i full gang med å skjære salat

og Maiken som så ut som om hun hadde hatt bedre dager.. Hun sto faktisk der og gråt. det kan være nærligende å tro at Andreas hadde noe med saken å gjøre.

om noen lurer så var vår oppgave dumplings, andre lagde Sushi, Kinesisk ribbe og Cola kylling 

Joakim, Elin, Amalie og Co var også i full gang med å lage pynt for å skremme bort Nian.. ikke dumt å være på den sikre siden tenker jeg

når vi var ferdig og Andreas hadde knadd deigen satte vi igang med en god gammeldags rullebånd produksjon hvor jeg satt på enden og skjærte opp deigen. disse deigklumpene tok Anja, Maciej og flere og rullet ut til små pannekaker som deretter ble kastet ned til Erlend og Maiken som fylte dem opp med Erlends Ferdigkvalte Dumpling fyll. her kan jeg vitne om sang og godt humør helt til vi hadde rullet og fylt nærmere 100 dumplings og det ble tomt for deig. Et stykke unna klassens rekord på 500 dumplings på en dag.. En rekord jeg tror Haibiao er glad vi ikke slo.

maten var ferdig og ventetiden kunne begynne, jeg brukte tiden på å ta en runde biljard med Andreas. det skulle vise seg at vi skulle skyte 8èr ballen ned hele 3 ganger før vi klarte å avslutte spillet.

Med alle drømmer om en fremmtid i biljardsporten knust og dårlig tid til å komme oss til bæringen som skulle finne sted i spisesalen sånn rett før maten skulle spises kom flodbølgen fra oppe i Jacuzien som Regn fra klar himmel. Severin og Henrik to av skolens største pøbelunger fra x-sport klassen hadde funnet det for godt å dumpe sånn ca 10l varmt vann i hodet på oss.. jeg sverget hevn og sprang inn for å bære maten opp i b-salen

etter at maten var kommet opp i B-salen gikk jeg en tur ned i resepsjonen og merket meg at pøblene enda var godt plantet i varmtvannet ute på altanen, her gjaldt det å handle raskt. Jeg rekruterte Matsyboy (x-sport assistent) og rullet ut Brannslangen. Jeg sto med kranen og Mats bemannet slangen, hevnen smakte søtt, når støntet var utført sprang jeg opp i b-salen for å sette igang kveldens fest og Mats sprang for å plukke opp Ekstremsport krøpplingen Caroline da de begge var blitt invitert til å delta sammen med oss. Maten smakte utmerket og det ble skålet både på Kinesisk og Japansk (bare i vann) og etterhvert når alle som var der hadde forsynt seg ble hele skolen invitert opp og maten forsvant relativt raskt (bare dumplingsene som er frosset ned til en senere anledning overlevde). Alt i alt en fantastisk kveld

Severin og Henrik fikk også hevnen sinn litt senere på kvelden da de hadde flyttet sengen til Mats ut av rommet og hele veien ned i matsalen. Her avbildet med Erlend og store Amanda ombord.

– Gunni Boy

Bilder fraskoleåret 2016/2017

Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.