Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Hvorfor hater gruppe 3 Gunnar, Hallvard og Maiken?

Mester An dro på slutten av forrige uke, (han er kinesisk) så denne uka har vi begynt med kinesisk læring igjen. Vi lærte blant annet om penger i både Kina og Japan. I tillegg til læring av språk har Kinaelevene forberedt en presentasjon om et valgfritt tema som har med Kina å gjøre. Noen jobbet i grupper og noen jobbet alene. De skulle vare i ca 15 min, men siden vi har en veldig engasjert klasse ble de 3 første på ca 30 min hver, og det var det vi rakk på onsdag.

Etter lunsj på onsdagen skulle klassen ha en konkurranse i gymsalen. Målet med konkurransen er å oppleve “urett” og “diskriminering” på “kroppen og avsløre våre toleranse- og solidaritetnivå i klassen.  Klassen ble delt i 3 lag, og de konkurrerte i forskjellige aktiviteter som kanskje virket rettferdige i begynnelsen. Noe defort la merke til var at det var lettere å få poeng hvis man hadde flere poeng enn motstanderne. Leken vi hadde flest ganger het klapperslange, og der skulle en fra 1. plass-laget jakte på en fra 2-plass laget, en på 2-plass jakter på en på 3. plass, og en på 1. plass jakter på en som ligger på 3. plass. Så de som ligger på 3. plass får aldri jakte på noen.

20161116-dsc02547

De som var med i denne leken måtte ha bind for øynene, men de hadde ett nøkkelknippe hver, og hver gang den som jaktet ristet på nøklene måtte den som rømte også riste. Jegeren kunne bare riste på nøklene 3 ganger, men leken var  mye lettere for jegeren enn for den som rømte. Noe som førte til at de som ledet ville lede litt mer.

En annen lek vi hadde var ballong blåsing. Da lå lagene på rekke på magen slik at hvert lag var en side av en trekant. De skulle blåse ballongene mot de andre lagene. I denne leken var det veldig lett for dommerne å fordele poengene urettferdig siden alle deltakerne var opptatt med å blåse.

20161116-dsc02535

Det Kinaklassen ikke fikk vite før helt på slutten var at laget som skulle tape var bestemt fra starten av, og poengene ble fordelt urettferdig. Helt på starten ga dommerne poeng på en rettferdig måte, men det ville ikke endre på resultatet av hele konkurransen på grunn av urettferdige poengfordelinger senere. Den mest urettferdige delen av konkurransen var da dommerne skulle doble poengene til ett lag, tredoble poengene til et annet, mens det siste skulle beholde poengene sine. Lagene fikk litt tid på seg på å planlegge før de skulle overbevise dommerne hvorfor det var akkurat de som skulle få flere poeng. Siden dommerne allerede hadde bestemt hvem som skulle vinne, var det ikke vanskelig å velge.

En av de mest morsomme lekene (for dommerne) var da alle 3 lagene fikk innebandykøller, og konkurransen gikk ut på å sende ballen til lagkamerater flest ganger uten at et annet lag fikk tak i den. Det var veldig gøy å se 21 personer løpe etter en liten ball samtidig, og dommerne hadde enda en mulighet til å gi poeng som vi ville.

20161116-dsc02557

Poengsummene helt til slutt var 6 poeng til taperlaget, 20 til andreplassen og 66 til førsteplassen .

På onsdag kveld var det premiere på “Fantastic beasts and where to find them” på kino som nesten alle på skolen dro for å se. Matsalen var nesten helt tom den kvelden, så kjøkkentjenesten hadde lite å gjøre.

15128705_1138605229527309_1306585873_n

På torsdag rakk vi bare en framføring, så denne uka ble det bare 4 til sammen. De første som framførte var Amanda T og Marja, og de snakket om kinesiske drager. Etterpå Hadde Erlend og Sivert framføring om kinesiske fantasy bøker. Den siste på onsdagen var Amanda S og Maiken sin framføring om den kinesiske kalender. På torsdag framførte Gunnar om Ai Qing.

20161116-dsc02479  20161116-dsc02487

20161116-dsc02505

På fredag startet vi med ny valgfagsperiode. det betyr 4 nye uker med nye valgfag. Ett av de mest populære var matlaging med Haibiao der de lagde cola-kylling denne fredagen.

Ellers har vi frihelg denne uka, så skolen er relativt stille. Ingen obligatoriske seminarer eller elevkvelder.

Hallvard

Bilder fraskoleåret 2016/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.