Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

¿¡Hvor var du, da Trump ble president!?

Presidentvalget i USA er over. Alt håp for demokratene er ute, og uroen for hvilke valgløfter Trump vil gjennomføre, sprer seg som ild i tørt gress. Den dagen USA valgte en ildsprutende retoriker og kandidat ut fra kjendisstatus, berømmelse og rikdom – fremfor en høyt utdannet kvinne med omfattende politiskkunnskap og erfaring, skriver seg inn i historiebøkene. Det er derfor viktig at vi alle vet hvor vi befant oss på den skjebnesvangre “Trump-day”; for noen «trumfens» eller triumfens dag – for andre skuffelsens og nederlagets. Kinaklassen for eksempel, befant henrykt glad og begeistret på en hytte i de nydelige sunnmørsalpene, fullstendig isolert og derfor også uvitende om valgets dramatikk. Her overnattet vi fra tirsdag til onsdag. Turen var preget av god stemning, latter og sang, noe som er uunngåelig når kinaklassens tropper samles. Bare minutter etter ankomst til Standalshytten, bar det ut på det som er i ettertid omtaltes som en strålende og forfriskende tur. Nøyaktig hvor forfriskende og strålende turen var, vet jeg dessverre lite om, ettersom jeg var midlertidig ute av drift grunnet en mild form for svartedauden 2.0. Jeg befant meg med andre ord i sengen, der jeg underholdt meg ved å lese i boken “Ville svarer, tre døtre av Kina” av Jung Chang, som er en av  1’000 bøker en burde lese, (ifølge min veldig pålitelig kilde, den leselærde Anna). Spesielt forfrisket kan jeg vel ikke si at lesingen gjorde meg, men hakket mer strålende, kanskje?

20161108-20161108_101319

Vi er klare for turen til Kvanndalen

20161108-img_2117

Anja being fabulous

20161108-img_2129

klassebilder på tur

cof

Antallet på fotogene personer på turen var høyt, og her viser Mester Ann sin flotte splitt mens Anja og Cintia nyter livet.

Resten av klassen kom tilbake akkurat tidsnok til Haibiaos fortreffelige middag. Denne besto av cola- kylling, nudler med- og uten chili, stekt ris med- og uten skinke, og perfekt kokt brokkoli. Jeg vil gjerne gi en “shout out” til Haibiao sin matlaging, som jeg har forelsket meg i. Denne mannen lager noen av det beste jeg har smakt i mitt liv, noe som sier en del med tanke på at jeg har vokst opp i et hjem der god mat settes høyt på listen.

20161108-20161108_141542

Veldig fornøyd til tross for lite energi.

20161108-20161108_141906

Kylling, nudler, brokkoli, og stekt ris. Hvis dette ikke gir deg vann i munnen er det noe galt. (Det er noe galt med Daniel og Per)

God mat gir god stemming, og etter at alt var spist hadde vi plenty av energi til å begi oss ut på hva enn vi måtte ønske av videre utfordringer. Selv spilte jeg monopol, som fort utviklet seg til heftige diskusjoner om penger, byttehandler og rettigheter. Andre aktiviteter var kinesisk sjakk, twist, mah-jong, øving påkampsport, og senere også karaoke, mørke-gjemsel og filmtitting.

20161108-dsc02215-2

Monopolsk alvor.

20161109-dsc02277

Her tenkes det nøye før hvert trekk. Det var ingen denne gangen heller som klarte å slå mester Ann, men det virker som Truls ga ham litt motstand.

Før vi startet med karaoke, fremførte Mester Ann – vår eminente japanske kampsportlærer de siste ukene – to ulike deler av en Peking-opera, der den ene delen var en versjon som ble utformet under reformen i Kina for at Peking-operaen skulle overleve. Etter Mester Ann’s flotte sang, svarte vi andre med å synge “fuggel” av Vamp og denne “https://www.youtube.com/watch?v=oAz4eKZsKqY“. Jeg tror han likte det, til tross for litt sure noter. Vi sang også “song bie” til han, som er en farvelsang på kinesisk.

20161109-dsc02264

Mester Ann som framfører peking opera.

20161109-dsc02273

Vi som prøver å imponer mester Ann med sang.

Deretter bar det videre til måltid nummer to, kvelds. Høydepunktet var utvilsomt dumplings. Dumplings har fått en helt spesiell plass i hjertet mitt, og jeg liker å tenke at “slåsskampen” over den siste dumplingen kanskje kunne ha utspilt seg slik:

20161108-dsc02178

(Dette egentlig Truls og Amanda som øver bo)

Etter måltidet var det tid for mørkegjemsel, ledet av Anja. En veldig engasjert Gunnar, Mathias, og Sivert, foresto første runden. De hadde med seg et kamera i nattmodus, og gikk helhjertet inn i rollene som detektivene mr. Barnaby og mr. Jones fra Midsummer Murder, når de skulle finne folk.  Dette varutpreget underholdene å lytte til fra under sengen, der Anja og jeg lå. (Som den observante leser nå har fått med seg, har jeg altså i løpet av kvelden skiftet plass fra å oppholde med «i» sengen til å hospitere «under» sengen. Vanskelig selv for meg å stråle fra akkurat det utgangspunktet, men kanskje like greit siden det altså var meningen at ingen skulle finne oss, og en stjernesol som meg må også av og til lades opp…»)

Det tok dermed sin tid før detektivene fant “oss”, eller rettere sagt Anja. Jeg krøket meg sammen, og forble på det viset gjemt, i betydningen «ikke funnet». Jeg vil derfor takke Anja for hennes offer; Jeg setter pris på hennes utviste tapperhet. Foruten under sengen, var andre suksessrike gjemmesteder inni, under og oppå ulike benker og skap.

Dette er en kveld jeg vil bære i minnet i lang til fremover. Jeg vil også nevne at jeg vil savne Mester Ann. Jeg vet jeg snakker for flere når jeg sier at han er et helt spesielt snøfnugg. På den korte tiden han har vært her har han lært oss utrolig mye. Han er en ufattelig tidi’ (bergensk ord for gøyal), og likandes mann, som er utpreget flink til å formidle det han ønsker og tenker, gjennom kroppsspråk. Vi har heldigvis arrangert det slik at vi får møte ham igjen i Beijing over nyttår. Jeg gleder meg alt til det.

Onsdagen startet med morgengymnastikk, etterfulgt av flere aktiviteter fordelt på ulike poster.

20161109-dsc02297

morgen gymnastikk

Noen av postene var:

20161109-dsc02309

Å memorere en figur å sette den sammen med duplo.

20161109-dsc02310

Å gjete blinde sauer gjennom en løype.

20161109-dsc02315

Å forflytte kopper fra et bord til et annet og stable dem i en pyramide.

20161109-dsc02319

Å snu et teppe opp ned mest fire personer sto på det.

Andre oppgaver og poster bygget opp lagånden til de ulike gruppene, og var med på å styrke båndene i klassen. Etter lekene og en heftig vaskeøkt, bar det hjem.

Resten av uken har gått relativt smurt, og det er nå opprettet en ny tradisjon i klassen – nemlig gangmøter. Her samles alle i gangen for å snakke, synge, danse og generelt kose seg. Det er en veldig sympatisk måte å tilbringe søndagen sin på, om jeg selv skal si det.

Foruten alt ovenfor beskrevet, har det også blitt tid til å se en hel del film, eksempelvis var det to “shitty movie night’s” på rad. Igjen har jeg ikke deltatt på disse, fordi jeg har strevet med å forfatte dette innlegget. Jeg har en uvane med å prokastinere når det kommer til ulike gjøremål. Det kan være alt fra å vaske klær til å stå opp om morgenen, men gjennom denne prosessen har jeg også oppdaget at min kreative og mest produktive periode av dagen ligger mellom klokken to og tre om natten. Det virker nesten som hjernen min går fra hvilemodus til full tilstedeværelse. ~(✧ω✧)~ Og med dette avslutter jeg denne ukens blogg. Jeg sender nå ballen grasiøst videre til Hallvard, og stoler på at han vil kunne skrive noe fantastisk og interessant neste uke. Uansett hva han skriver kan han likevel ikke «Trumfe» dette innlegget. Mehe(^^) Stråle derimot, kan vi alle!

Peace out people, og ha en fortreffelig dag videre!

Hilsen 高曼达 (Gāo màn dá) aka høye Amanda  (~˘▽˘)~

NB.

Når man skriver spansk har man spørsmålstegn foran og bak et spørsmål (¿?). (✧ω✧)

I tillegg har jeg fått Søramerikansk musikk på hjernen, og tenkte at siden klokken uansett er sent, hvorfor ikke dele den med dere:

  • “Tuyo” av Rodrigo Amarante fra Brazil
  • “La pelea con el diablo” av octavio mesa fra Colombia
  • “Tabaco y Ron” av Rodolfo Aicardi y Su Tipica Ra7 fra Colombia
  • “Cuando Salí De Cuba” av Celia Cruz. Hun er fra Cuba da, men anbefaler fortsatt å høre på henne.

Bilder fraskoleåret 2016/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.