Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

欢迎 Mester An!

Det er første uken etter høstferien, og skolen har fått besøk av Mester An, som har besøkt skolen helt siden 2009. Han har reist hele veien fra universitetet i Beijing, hvor han underviser i wushu. Wushu, også kalt for kung fu, betyr “kampkunst”, og det finnes minst 128 ulike stilarter innen wushu. Mester An har drevet med wushu siden han var 5-6 år gammel (nå er han 62), og var blant annet en av dem som viste stilarten taijiquan under åpningssermonien i OL i Beijing i 2008!
Vi ble først introdusert til Mester An på mandag, da han holdt en liten forestilling med ulike stilarter innen wushu foran skolen. Han skal være på skolen i tilsammen fire uker og undervise kinaklassen og de andre linjene i kampsport.

Mester An under oppvisningen på mandag

Mester An under oppvisningen på mandag

Etter fremvisningen på mandag var kinaklassen første mann ut til å bli undervist av Mester An. Vi begynte timen med baduanjin qigong, som er puste- og bevegelsesteknikker. Tanken er at ulike energibaner som går gjennom kroppen skal bli stimulert, slik at livsenergien kan strømme mer fritt. Øvelsene var veldig sakte og rolige, og ikke helt det du vil forbinde med kampsport, men det var veldig avslappende å gjøre rett etter mat. Vi lærte også begynnelsen på et mønster i en stilart kalt shaolin quan. Denne stilarten minnet litt mer om en “typisk” kampsport, med slag og spark og hele pakken.

Mester An lærer oss qigong

Mester An lærer oss ba duan jin qigong

20161017-dsc00277

Kinaklassen lærer å slå

Vi lærte også kinesisk bo, hvor det tas i bruk stokk. Klassen ble delt i to, gruppe a og b, og så gikk vi sammen to og to og fikk lære begynnelsen på det mønsteret vi skal lære i løpet av de neste tre ukene. Gruppe a fortsatte med kampsport på tirsdag, mens gruppe b hadde språk med Haibiao, og så byttet vi roller på onsdag. Mønsteret er ikke så alt for komplisert enda, litt hopping og ståing på ett bein klarer de fleste,  men jeg har mine aninger om at det kanskje kommer litt mer innviklete bevegelser etter hvert… Gøy er det uansett!

20161017-dsc00298

Første økt med kinesisk bo

14691442_10153866904916003_8849993931297473571_o

Etter hvert kom det litt hopping inn i mønsteret

Gruppebilde med Mester An etter første økt på mandag

Gruppebilde med Mester An etter første økt på mandag

For de som ikke fikk nok kampsport i linjefagene, så var det også mulig å velge kampsport med Mester An som valgfag en gang i uken, et tilbud jeg og en god del andre fra kinaklassen (og de andre linjene) tok i bruk. Under valgfaget ble vi introdusert til en ny stilart kalt bajiquan – “knyttneve”. Denne stilarten er veldig populær i Nord-Kina, og øvelsene er korte og eksplosive. I tillegg fortsatte vi med bo, men vi lærte ett litt annerledes mønster. Begynnelsen er den samme som i linjefaget, men etter hvert ble det litt andre grep. Er nok en liten sjanse for at det blir litt forveksling mellom de to mønstrene neste gang vi har kampsport..

Mester An lærer oss bajiquan

Mester An lærer oss bajiquan

14615794_10153866905206003_3548993614189229310_o

Kinesisk bo under valgfag med Mester An

Ellers i uken har vi drevet med litt av hvert. I linjefagene har vi fortsatt med språk og pinyin, og vi hadde en lek hvor vi skulle feste lapper med ulike kroppsdeler skrevet på kinesisk på hverandre. Vi har også fått nye valgfag å velge mellom, blant annet knutekunst, origami, pilates og film. Personlig er jeg på mat på bål (noe som er veldig kjekt), men må innrømme jeg ble litt misunnelig når jeg så de fine sommerfuglene de lagde i knutekunst.

20161020_091300

Heldige Elin måtte stå med alle lappene festet på kroppen

Sumin og Haibiao hadde også et spennende lørdagsseminar om Tibet, som gjorde at jeg virkelig fikk lyst til å reise dit. Det er jo da typisk at nordmenn er de eneste som ikke slipper inn i Tibet for øyeblikket… Ja ja, kanskje en gang i fremtiden. De fleste i kinaklassen var også på pengeinnsamling på søndag, ikke til håpskolen denne gangen, men til Røde Kors sin TV-aksjon.

Det har vært en fin uke, og jeg tror alle er glad for å være tilbake på skolen etter høstferien ^^

Hilsen 安娜 (Anna)

Bilder fraskoleåret 2016/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.