Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Huān yíng – 欢迎 !

Denne uken har vært en innholdsrik uke for oss i Kinaklassen. Undervisningen begynte med generell fakta om Kina og en innføring i tradisjonelle kunstformer og kinesisk sjakk. Under kalligrafien var våre navn i sentrum. Uttalelsen og stavingen av tegnene var i fokus, til manges glede og frustrasjon. Blant annet er vi en klasse med mye , altså kjærlighet. Og som dere kan se på armen til Amanda lærte vi oss også knutekunst.

20160906_135745

Onsdagen har av mange blitt dubbet til «dumplingdagen» – av god grunn. Denne dagen var det Kinaklassen som stod for matlagingen siden Adventura-linjene var bortreist. Da fant Animasjonaklassen (og Kinaklassen) med glede ut at magen ville bli fylt med hjemmelagde dumplings. Som et resultat av hardt, hardt, hardt arbeid kom ca. 500 dumplings til verden. Ettermiddagen var fylt med blant annet kaptein Sabeltann allsang. På bildet under ser dere en bitteliten andel av vårt harde arbeid. Sumin i bakgrunnen stod for stekingen av disse herlighetene. For å si det mildt spiste vi ikke lite og mange påstod at de spiste sin egen vekt – eller mer – i dumplings. Likevel ble det ikke tomt, og det var dumplings til lunsj og kveldsmat dagen etter, supplert med kinesiske pannekaker.

dsc09130

De som hadde fullført sine oppgaver når det gjaldt matlaging, kunne øve seg på å løfte klinkekuler med spisepinner. Spisepinner var et alternativ til kniv og gaffel denne dagen, og de fleste prøvde seg med varierende suksess.

dsc09023

På torsdag og fredag ble vi sendt ut på vår første oppgave tilknyttet Håpskolen. Oppgaven gikk ut på at vi hjalp til med å preservere den stadig minkende bestanden av solblom. Knut var eksperten som geleidet oss gjennom arbeidet. Ljå ble flittig brukt til å kutte grass som deretter ble raket sammen og trillet bort. Her skilte en elev seg ut med bruken av ljåen, vår egen Maciek! Gjennom godt samarbeid ble alle markene ryddet og solblom vil kunne gro her neste år også.

Etter gårdsarbeidet ble det servert kake, som egentlig var til en ny elev i klassen… men han kom ikke. Yum yum mer kake til oss.

14330096_1211743045536564_2313037844843757578_n

Lørdagen var det elevkveld! Siden vi i Kinaklassen var første klassen ut fikk vi bare en uke til forberedelser. Med blod, svette og tårer kjempet vi oss igjennom en fullpakket uke med planlegging og øving til elevkvelden. Mange mistet håpet om et underholdende opplegg, men vi tok dem med storm… tror vi. I alle fall kom vi med noen gullkorn, blant dem våre egne barbier.

14225589_1211742765536592_2867927042543783666_n

Mange av kveldens påfunn bestod av prøvelser for de andre klassene. Alt fra appelsinføring til lipsync og kahoot var en del av opplegget. Kahooten fokuserte på kunnskaper om Kina, men kom med innslag som “Hvor mange dumplings lagde Kinaklassen?”. Mange ble overrasket over svaret, siden de tippet at 350 dumplings var det eneste Kinaklassen kunne få til å lage.

Et av kveldens høydepunkter var maten! For å si det sånn omtales maten fremdeles i gangene på Møre Folkehøgskole. Middagen bestod av vårruller og kylligwok – mmm… smakseksplosjon! Pynten omtales også. Opptil flere elever lærte å brette serviettene i form av en lotusblomst, blant dem lille Amanda, Maiken, Aina og Mathias fra Kinaklassen og Kristoffer fra Animasjon. Birte fra de voksnes rekker foreslo gøyalt at Kinaklassen kan få hovedansvaret for maten under alle fremtidige elevkvelder. Takk for komplimentet, men ellers takk.

dsc09155

I konklusjon så har uken vært krevende, men utrolig humoristisk og lærerik. Klassen tok oppgavene på strak arm og stilte opp der det trengtes. Takk til Sumin og Haibiao, for kunnskap og mat!

Hilsen Hvete og Agetebladet

Bilder fra Kinaklassen 2016/2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.