Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Tusen ord om studieturen

 

DCIM103GOPROG3961038.

Den figuren som jeg kjøpte heter Zhao Zilong, en av de beste krigerne i “The Three Kingdoms”.

Å skrive bare tre setninger om en førtifire dagers lang tur er for meg en vanvittig oppgave. Rettere sagt, en umulig en. Derfor, fordi jeg liker å skape hodebry, skal jeg heller skrive tusen ord. Det blir deilig å få skrevet ned mine tanker i svart på hvitt, selv om det ikke er på ordentlig papir, men et Word dokument, som egentlig går helt fint.

005O3N2F25F6190B776764l

okonomiyaki

Når jeg sitter og forsøker å tenke tilbake på minnene og alt vi gjorde på vår tur, blir det fort tullball. Alle opplevelsene trer inn i hverandre og det blir kaos. Fordi vi har gjort så sykt mye. Så mye nytt! Jeg har smakt nye ting i hopetall, for eksempel et kyllinghode, risgrøt og okonomiyaki (Google it!). Luktet så mange nye lukter; stinkende tofu, offentlige og godt brukte toaletter, verdens største fiskemarked, ufattelig mange ulike type teer, og lukten av en hel barneskole i gang med å lage mat kinesisk mat. Ikke alt godt, selvsagt, men når er noensinne livet bare godt? Besøkt templer, museer, parker, hager – helt frivillig, og storkost meg! Gått fjellturer og i fulle handlegater. Seilt på en flåte ned Li elven, omgitt av sukkerspinnfjell og grønt landskap. Tatt nitten timers tog og spilt sjakk mot kinesere. Sittet bakpå en sykkellignende taxi som kjørte fryktløst gjennom et svært uoversiktlig kryss og oppå fortau. Tatt nattbuss. Betraktet nydelige omgivelser verdig postkort og kalendere, og som sannsynligvis har vært inspirasjon for mange kunstnere.

20160328-DSC07554

Tsukiji i Tokyo – verdens største fiskemarked

Egentlig, så kunne jeg bare fortsette å ramse opp ting i det uendelige. Poenget er at vi har opplevd sinnsvakt mye. Jeg klarer ikke å komme på alt vi har gjort engang. Men en ting er sikkert, og det er at jeg vet at jeg ikke har gjort en dum ting med å velge denne linjen og dratt på denne turen. Såpass mange minner har blitt støpt inn i min hjerne, som støtt og stadig popper opp foran øynene mine og drar på smilet, og flesteparten av de gode. «Bare flesteparten?» spør du kanskje. Selvfølgelig! Allting er ikke bare godt i denne verden. Den som tror det narrer seg selv. Det er nemlig dét som jeg mener er hovedpoenget med denne turen. Å oppleve hva man kan av andre og vidt forskjellige kulturer – både på godt og på vondt. Sett et par blinde mennesker forsøker å tjene inn penger med å spille på en erhu (kinesisk fiolin); sett en mor vandre gjennom et tog på Metroen med babyen sin hengende på ryggen, mens hun synger og tigger penger og bukker i vei i takknemlighet når enn hun får småmynter; betraktet mennesker som mangler en fot, et ben, tær, fingre, og/eller en hånd, som tigger penger; en med Downs Syndrom vandre gjennom en populær handlegate, som også tigger penger; mennesker som sitter dagen lang inni butikken sin og prøver desperat å få kunder til å kjøpe produkter fra sine staller for sannsynligvis å få nok penger så en kan gå i pluss og overleve.

20160227-DSC05482

En dame, som hører til Yao-folkegruppa, prøvde å selge skjerf til oss da vi var på tur til risterrassene i Guangxi-provinsen

Ja, jeg har sett mye. Mye godt, også – tro meg. Mye nydelig. Mye vakkert. Mye trivelig. Mye morsomt. Risterrasser opplyst av solskinn; praktfulle bygninger fra gammelt av; imponerende show og framføringer; vennlighet og latterfulle smil; zen- og steinhager; enorme bygninger, opplyst på kveldstid; en stor og ofte overfylt Metrostasjon nesten helt tom; uttrykkene på kinesiske småbarns fjes når de smaker norsk brus og snop; sykle i Yangshuo, omringet av vakkert landskap som bader i solskinn. Det er så mange minner på en gang at jeg føler meg litt som en gamling som mimrer om gamle dager med sine gamle tjommier (kompiser på bergensk). Når jeg tenker tilbake på turen, som ei var over for såpass lenge siden, så trekker det på smilebåndene og hjertet varmes. Høres det kvalmende sentimental ut? Sannsynligvis, men det er i alle fall sant. Man blir sentimental når man mimrer. Det er jo mimring jeg gjør nå.

20160322-DSC07109

Zen-steinhagen i Kyoto. Rolig og stille.

20160227-DSC05498

Risterrassene var utrolig vakkre.

Japan er et fint land, det er sant, og Kyoto er en veldig vakker by – uten tvil. Imidlertid så er det Kina som har fanget mitt hjerte. Kineserne er overdrevent aktiv på mobilene sine, men maten der er nydelig og de er et ekstremt sosialt folk. En selvfølge, egentlig, med tanke på at de er såpass mange mennesker. Konseptet rundt Tea City i Shanghai, Kina, vil nok alltid være – for meg – et glimrende konsept. Fra utsiden av, så ser det ut som et svært varehus. På innsiden er det ekstremt mange småbutikker. Hovedsakelig i første etasjen ligger butikkene hvor man kan kjøpe te. Her kan du få smake på hvilken som helst te de har å tilby deg – det er bare å spørre! – og hvis du ikke like den/dem, så trenger du ikke å betale eller kjøpe noe som helst. Du kan kose deg med selskap og simpelt hen bare drikke te. Høres det ikke behagelig ut? Se for deg en hektisk hverdag, og mot dens ende kan du dra til et svært senter (varehus) med butikker hvor de selger te, og der kan du prøvesmake, drikke og kjøpe te. Bare sitte der og drikke i vei. Nesten for godt til å være sant. I tillegg er det også verdt å nevne at Kina er et mye reinere land enn man først vil anta. Tusenvis, kanskje hundretusenvis, av mennesker i arbeid driver og rydder og vasker gatene, motorveiene, Metrostasjonene, osv. Hver restaurant eller butikk som selger mat, må ha et laminert ark synlig på veggen som viser renslighetsnivået i form av et grønt smilefjes (tipp topp!), et nøytralt gult fjes (ikke fullt så bra, sannsynligvis spiselig), eller et rødt og surt fjes (spis et annet sted om du vil ta vare på din helse). Jeg savner Kina allerede.

20160316-DSC06934

Tea City i Shanghai. Koselig å smake på forskjellige typer te!

Nå har jeg mimret lenge nok. Det kalles for en mimrestund, men en stund er et relativt uspesifisert tidsbegrep, som du kan se. Det er vel temmelig subjektivt. Jaja, nå skal jeg gå og drikke teen jeg har kjøpt fra Kina og bruke tesettet som jeg også kjøpte i Kina, som en ordentlig kineser.

Takk for meg!

Erik

Klikk HER og se våre reiseblogger og reisealbum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.