Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Kinaturen nærmer seg!

12694942_1057795437597993_4944537163519134243_o

Da var visst enda en uke ved veis ende. For kinaklassen var dette også den siste fullstendige uken før vi reiser hjem for å lade batteriene til kinaturen. Vi begynner også nå å bli ferdige med undervisningen for håpskolen.

På tirsdagen ble hele skolen busset avgårde til utdanningsmesse utenfor Ålesund. Her kunne en spasere rundt og forsyne seg av brosjyrer og reklameeffekter, alt samlet i fine stoffvesker. Men aller viktigst fikk vi nyttig informasjon om forskjellige utdanningsinstitusjoner og deres tilbud. Norske og utenlandske universiteter var representerte, i tillegg til høyskoler. Flere folkehøyskoler var også til stede, men dem fikk nok ikke mye oppmerksomhet fra oss. Diskusjoner rundt utdanningsvalg har dermed vært et hyppig tema denne uken, og noen er mer sikre på sine valg enn andre.

På onsdag snakket vår evig kunnskapsrike Sumin om Japan. Vi såg også en dokumentar om Kyoto og byens forhold til vann. Byen er nemlig bygd oppå underjordiske vannkilder, og det vannet har vært viktig i folketro og tofu-laging.

På torsdag fortsatte Sumin å berike vår kunnskap om Japan. Før lunsj arrangerte hun også en spesiell kommunikasjonslek. Den gikk ut på at to og to satt rygg til rygg, der den ene fikk en figur som skulle forklares og der den andre skulle tegne figuren ut i fra hva som ble forklart. Dette produserte mange merkelige figurer, men også noen skummelt gode etterligninger. Etter middag var det tid for siste matlagingsvalgfag med Haibiao, og denne gangen fikk hele kinaklassen være med. Det var ikke lite som sto på menyen: vi lagde Gong Bao kylling, svinekjøtt i sursøt saus og Haibiaos berømte Cola-kyllingvinger. Hele skolen ble invitert til dette herremåltidet.

Fredagen var siste dagen med valgfag for denne perioden. Vi på hestestell måtte ta en siste farvel med våre utpekte hester. Nå kan vi endelig vaske bort hestelukt fra jakkene. I verdifaget etter lunsj holdt tidligere elev og assistent i kinaklassen, Michael Larsen, et foredrag om sitt liv som student i Shanghai. Han har studert Kinesisk språk ved Fudan universitetet i ett år, og er ifølge Haibiao bortimot flytende i mandarin. Dette merker vi godt i og med at de faktisk snakket i lag på kinesisk. Michael snakket mye om utfordringene han hadde som norsk student i utlandet, spesielt i møte med det kinesiske byråkratiet. Han ga oss et innblikk i undervisningssystemet i Kina, blant annet den beryktede Gaokao-prøven som bestemmer om en får plass ved universitetet eller ikke. I denne prøven konkurrerer en i lag med et elevtall som er nesten det dobbelte av innbyggertallet i Norge. Men ifølge Michael Larsen selv så slapp han unna dette ettersom han er utlending og hadde penger nok til å betale for seg. I dag er han fast blogger for Dagens Næringsliv, og han skal søke seg inn på et universitet i Beijing.

12698134_1057795404264663_1961997397592799360_o

På lørdag fikk vi besøk av en meget interessant type. Han het Tore Nærland, er halvblind, og har syklet verden rundt til fordel for fred og nedrustning av atomvåpen. Organisasjonen han representerer heter Bike for Peace, og de arrangerer lange sponsede sykkelturer for å rette oppmerksomheten for fred. Han var ekstremt engasjert i det han snakket om, og han engasjerte tilskuerne med løfter om selvskrevne bøker til dem som svarte på spørsmålene hans. Vi fikk høre om alle de mektige statsoverhodene og andre politiske figurer han har håndhilst med. Han forsøkte også å verve deltakere til hans neste sykkeltur i Kina. Mye av det han snakket om handlet også om det å være halvblind eller blind. Blant annet fikk vi et lynkurs i lesing av blindeskrift. Dette var faktisk ganske morsomt å prøve ut, selv om noen, til sin skuffelse, kom frem til at teksten vi oversatt bare var svar på quiz i et ukeblad.

12647349_10207131289255624_2426109998656371219_n

Våre to E(i)riker var velfortjente mottakere av hver sin bok.

Når kvelden snek seg på arrangerte rektor høytlesning av en bok som han begynte å lese i midttimen på fredag. Boken handlet om en måke som, i stedet for bare lete etter mat, ville fly. Med lyden fra peisen i bakgrunnen var det en behagelig liten time, som i mitt tilfelle dessverre ble avbrutt av kjøkkentjeneste.

Knud Jørgen leser konsentrert.

Knud Jørgen leser konsentrert.

Til kvelds fikk rektor i gang pølser med brød og iskrem med sjokoladesaus, noe som virkelig slo an. Kvelden fortsatte i peisestuen med første filmen i Ringenes Herre – trilogien. Valget falt da på den utvidede versjonen som varer i 3 og en halv time (!), så det var ikke mange igjen i peisestuen når filmen var ferdig. Til filmen hadde Rose atter en gang bakt nydelige kanelboller og brownies.

Utsøkte kanenboller!

Utsøkte kanelboller!

På søndagen dro en nesten full Caravelle til Ørsta Skisenter for å nyte snø på bakken, men med regn i luften. På denne dagen kom de fleste av våre kjære venner fra Sør-Amerika og Body & Mind tilbake fra sine utflukter. I tillegg var det fastelavnsfeiring i peisestua etter kveldsmat. Ekstremsportlæreren Tor-Erik satte elever i gang med å bake fastelavnsboller, og kinaklassen var godt representert med Mari, Marte og Ida. Det tok visstnok hele ettermiddagen, så full ære til dem. Vi sørget dermed for en varm velkomst til de returnerende klassene.

Tor-Erik godkjenner arbeidet.

Tor-Erik godkjenner arbeidet.

-Knut

Bilder fra Kinaklassen 2015/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.