Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Karaoke for the Win

20160130-DSC04956

Hallo. Så er det vår tur til å skrive blogg, det måtte jo skje en gang.

Den nye uka startet med ett rollespill. Vi ble delt inn i forskjellige land: Usa, Japan, Kina, Taiwan og Tanzania. Haibiao var bamkfunksjonær og Sumin FN-representant. Poenget med rollespillet var å tjene så mye penger som mulig. Vi fikk et ark med ulike geometriske former, alle var prisatt. Man tjente penger ved å lage så mange former som mulig. Ressursene vi fikk var linjaler, passer. osv. Det var USA som fikk starte med flest resurser. Det var muligheter for å gå rundt å bytte til seg ting, eller skape allianser. Banken var veldig opptatt av kvalitet, så det var ikke lett å få arbeidet sitt godskjent. Det var ulike løsninger på å tjene mest mulig, og det var ble rene fabrikken. Usa kom på førsteplass, så kom Japan, Taiwan, Tanzania, og tilslutt Kina. Selv om kina hadde nest mest resurser, som feks spesial ark som var verdt femdobbelt så mye penger en resten, så klarte de ikke å utnytte de.

På tirdag og onsdag jobbet vi med håpskoleprosjektet. Vi hadde japansk, både språk og historie, vi så også på en dokumentar om japan.

På torsdag ble vi tildelt ulike senarioer vi skulle pugge. Alle hadde relevans med hva vi kunne måtte spørre i Kina. Etter ca en halvtime satte vi oss i en halvsirkel i b- salen, og trakk en lapp med en av senarioene. Oppgaven vår var å spørre den randome, forbipaserende kineseren, “Haibiao”, om det som stod på lappen. Han kunne nemlig ikke Engelsk, om han kunne vendte han ihvertfall det døve øret til. Det var noen som husket det de skulle si, mens andre måtte bruke kreative løsninger, som feks kroppspråket eller miming.

Som hver torsdag var det fisk på menyen. Heldigvis skulle matgruppa lage vårruller. Alle oss stakkarsene, som ikke kan fordra fisk, var veldig begeistret. Alle hadde nemlig blitt invitert til å spise. Selv om alle hadde blitt lovet ihvertfall to vårruller hver, klarte matgruppa å spise 230 vårruller med good hjelp fra resten av elevene som ikke klarte å vente på kvelds. Noen klarte å stappe i seg mer en ti vårruller, det er faktisk ganske fasinerende.

20160128-KL0A8859
Det var stratego i matsalen før kveldsmat. Eva var ikke med på dette, men for de som vare der var det en ny og forhåpentligvis morosom erfaring. Vi måtte være inne pga dårlig vær, men det la ingen demper på engasjamanget.

Fredagen med valgfag som vanlig. Etter lunsj hadde vi verdifag med Tor -Erik og Eirik. Vi elever ble delt inn i to grupper; En skulle i gymsalen, mens den andre ble igjen i musikksalen for å se på film. Vi bytta om etterpå. I gymsalen ble vi bedt om å plassere stoler i en ring. Det var en person som måtte stå i midten. Peronen i midten skulle si noe, feks de som har lue. De som hadde noe med dette å gjøre måtte reise seg og finne seg en ny stol. De som satt kunne flytte seg til en tom stol for at det skulle bli vanskeligere å sette seg.

Etter denne leken skulle vi flytte oss til den andre siden av gymsalen. Der, med en komisk instruksjon fra Tor -Erik, skulle vi leke evolusjon i form av stein saks papir. Vi skulle starte som amøber, ligge på gulvet beinløse, vant vi ble vi til hunder, derreter til en gorilla, kule bergensere, og tilslutt konger. Vi skulle leve oss inn i rollene våre for å kunne gjengskjenne en av våre egene, siden det bare var de vi kunne spille mot. Man steg i rank hver gang man vant, men man var ikke trygg, om man tapte så røyk man ned igjen, helt til man ble en konge, Når man ble konge så skulle man stå og vinke, mens man så på kaoset rundt seg.

Når vi ble ferdig med dette så ble vi delt inn i grupper, det var fire personer i hver gruppe. Vi ble tildelt nr. Personen som ble tildelt nr 1 skulle fortelle noe en hadde opplevd fra barndommen. Nr 1 skulle fortelle den detaljert for at resten av gruppa skulle kunne gjengi den. Det var nettopp dette vi gjorde. Problemet var at det ikke var lov å bruke stemmen.

Etter dette så ble vi sendt tilbake til musikksalen. Der så vi en dokumentarfilm om noen surfere som lagde kunst av søppel de fant på stranda. De hadde også aktiviteter som barn kunne delt i, mot betaling siden dette var levebrødet deres. Det var langt ifra nok penger de tjente, men de jobbet fortsatt iherdig for miljøet.

Stormen Tor kom på besøk. De som hadde sykler stående ute måtte flytte de inn. Det rumlet og sistet i bygget, lysene flakket, og vi kunne høre regnet og vinden utenfor. Det var ikke så ille som vi trodde de skulle bli. Det var egentlig ganske koselig, ihvertfall etter vår mening.

Lørdags seminaret ble holdt av Ålesund kunstskole. Vi fikk i oppgave å lage sjablonger/trykk ved hjelp av passer og linjal. Vi ble senere utdelt en blyant, men det var passeren vi skulle bruke til å lage mønster. Når vi var ferdig med å designe så skulle vi blande vår egen farge. Høres kanskje ikke så spennende ut, alle kan jo blande farger, men malingen vi fikk var ikke maling enda, det var fortsatt pulver. Pulveret skulle blandes med en væske for at det skulle bli maling. Vi fikk tildelt ordentlige koster, ikke billige greier av plastikk. Etter at vi var fornøyde med fargen vi hadde blandet, trykket vi på veggen til den nye kjøkkenet. Vi fikk også lov til å trykke på en koffert en av lærerne hadde med

20160130-DSC04936 20160130-DSC04940
20160130-DSC04934 12418045_1115135851860418_2076094193423532533_n

På sønda ble vi ferdig med dokumentaren: Making a murderer. Vi hadde begynt å se den før i uka, som alle ble veldig oppslukt av.
Lørdag blei også litt av en matdag. Til middag spiste vi grøt, tilkvelds så spiste vi hamburgere og vårruller(hehe), og etter dette igjen så fikk vi sveler. Kan ikke si noe anet enn at jeg var veldig, veldig tilfreds.

Etter kveldsmat så var det karaoke i peisestua, og sveler. Det var mange melodiøse innslag, og det var utrolig koselig. Jeg aner ikke hvordan vi fikk det til, men det varte i hele 3 timer.

20160130-DSC04964 20160130-DSC04949

Takk for oss 😀

– Eva og Linn-Yi

Bilder fra Kinaklassen 2015/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.