Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Prosjekt: Håpskole

Hallaien!

Dette blogginnlegget skal handle om alt arbeidet Kinaklassen har foretatt seg i løpet av sin tid her på Møre Folkehøgskole. Hovedsakelig om arbeidet vi har utført i nyere tid, mens tidligere arbeid skal også nevnes i dette innlegget.

Før vi dro hjemover til jul, laget vi løpesedler som ble lagt i postkassene til innbyggerne i Ørsta. Der mottok de essensiell informasjon vedrørende hva de burde gjøre om de ville bidra til å støtte våres aksjon, som var nemlig å la de tomme flaskene som man kan pante bli igjen i hjemmet. Dermed kunne vi, etter julaften og nyttårsaften da folk flest er hard på drikkingen (Pepsi Max og Coca Cola, selvsagt) og de fulle bossekkene hadde blitt fylt opp i hopevis, hente dem og pante dem for en fin slant med peng.

Pante flasker? Hvilken sum penger kan en få ut av det, mon tro? En hundrings, muligens? Nei! Dette var en storstilt og organisert innsamlingsaksjon hvor smågrupper på to til fire gikk ilag og dekket vide territorier hvor de skulle samle inn tomflasker. Noen kjørte rundt omkring for å hente de innsamlede bossekkene og andre stod klar ved ulike butikker og pantet i hui og hast. Til slutt nådde innsamlingen et femsifret beløp!

I tillegg, svært nylig, sist torsdag (14.01.2016), faktisk, var elleve elever på varetelling på Intersport på kjøpesenteret (det eneste) her i Ørsta. Fra 19.00-22.30 jobbet de involverte hardt med å scanne hver eneste vare – alt fra fiskekroker til klesplagg til skipar av utallige slag. Timene var lange og hver og en arbeidet jevnt og trutt. Til slutt ble oppdraget fullført, og Intersport har ikke ringt for å klage på feil opptelling ennå, så alt lover bra! Kryss fingrene!

Bilde 4

Klampen i bånn!

Bilde 2

Storfornøyd etter en hard økt med konstant beeping fra tretten scannere.

Bilde 3

Siri balanserer og ofrer ve og vel for arbeidet. Hun går virkelig all in! Tappert, aldeles!

Bilde 1

Gjengen samlet for et obligatorisk gruppebilde etter fullført oppdrag! F.v.: Birger, Emilie, Simon, Jørgen C., Knut, Martine, Erik, Katrine, Siri og Ingvild F.H. BIldetager: Linn-Yi.

Tidligere, som nevnt i andre blogginnlegg, har det vært arbeid av ulikt slag: opp- og nedrigging for artister og skuespillere på Ørsta Kulturhus, forsikring av en utrydningstruet plantes framtid, og demontering og montering av et treningsanlegg i Ulsteinvik. Oppdragene har vært varierte og mange. Donasjoner fra privatpersoner og andre kilder bidrar også til forbedringen av tilværelsen på skolene som disse pengene da går til.

Hva går pengene til? Jo, barneskolen Lilong i Guilin, Kina, selvsagt! Denne barneskolen har mottatt årlig støtte som har bidratt til å bygge den opp fra et alminngel skall som manglet gode utfall, til en plass hvor barna kunne sette sin rass (og studere) iløpet av et tolvårig langt innsamlingsprosjekt. Hovedmålet i år var å få bygget ordentlige toaletter på skolen, men grunnet være grusom valutakurs, må prosjektet legges på is for øyeblikket, ettersom enorme summer penger vil ofres om man skulle omgjøre norske kroner til yuan. I stedet skal det monteres nye vinduer, et mindre prosjekt, men fullt så viktig, likevel.

Men det er ikke bare Lilong som mottar bidrag fra Kinaklassen. Det er også to andre barneskoler: Den første er Soga barneskole, som tilhører det langhornede Miao-folket.

Her et bilde fra et av Kinaklassens tidligere reiser til det langhornede Miao-folket. Det er lett å skjønne hvorfor de blir kalt akkurat dét!

Den ligger langt ute i gokk og det er ei en enkel oppgave å nå fram dit. Den andre skolen ligger ved Wudang fjellet, som også er et stykke ute på landet, så å si.

Vi tar gjerne imot arbeid av de fleste slag, og ingen sakker akterut når det kommer til å jobbe. Ikke denne gjengen, nei! Da brettes ermene opp og alle setter i gang pronto!

Takk for denne gang, så sees vi muligens igjen en dag!

God natt til en og enhver. Og god natt til alle sammen ute til sjøs!

Birger & Erik, romduo #1

Bilder fra Kinaklassen 2015/2016

Previous Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.