Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Skipet seiler videre

Da var det Knut sin tur til å loggføre ukens hendelser. Denne uken var preget av at den ble avsluttet med frihelg, der elevene reiste vekk eller slappet av på skolen. Likevel var det mye skriveverdig denne uken.

På mandager er det som kjent valgfag. Under lunsjen holdt vi 1 minutt stillhet for ofrene av terrorangrepet i Paris. Det føles ofte ut som om vi lever i en boble, litt isolert fra omverdenens problemer; Dagsrevyen har ikke akkurat store seertall blant oss. En slik hendelse som det som skjedde i Paris sprekker derimot litt hull på denne boblen, om så bare midlertidig. Jeg tror ikke jeg er alene i å si at det var et fint minutt. Etter lunsj var det mandagsaktiviteter, der noen av oss såg en ganske interessant dokumentar om oppfinneren bak Segway (som vi såg så er det ikke på langt nær det beste han har gjort).

På tirsdag var det språk som sto på agendaen. Vi dykket da ned i dypet av kinesiske verb. Det begynner etter hvert å bli svært mange gloser å holde orden på, men heldigvis er grammatikken mye enklere i forhold til europeiske språk. Vi slipper iallefall å bøye verbene . Etter lunsj såg vi en dokumentar om Den forbudte by i Beijing. Den var utrolig interessant, og tenk at vi skal dit om (i skrivende stund) bare 105 dager (ifølge reiseplanene)!

På onsdag fikk vi en frisk Sumin tilbake foran tavlen. I lys av et møte mellom lederne av Folkerepublikken Kina og Republikken Kina (Taiwan), fortalte hun om historie knyttet til Taiwan og forholdet mellom de to landene. Det var som alltid interessant, men det var en del trøtte tryner blant oss etter Hunger Games – premiere natt til onsdag (visstnok var det verdt det). Etter lunsj var det tid for gymtime à la Siri. Her fikk vi gjenoppleve noen herlige leker fra barneskoletiden. Blant annet ble det organisert en artig samarbeidslek der vi gikk i grupper og måtte fullføre ulike oppgaver best mulig og på kortest mulig tid.

Haien kommer!

Haien kommer!

Er den rettvinklet eller?

Innebandykampene gikk hardt for seg.

Torsdagen startet med en liten språkøkt med Haibiao. Vi begynner nå å formulere setninger på Kinesisk, så vi har da kommet et stykke på vei. Før lunsj fullførte vi en viktig milepæl i forhold til Kinaturen: visumsøking! Det er litt greit å ha tillatelse fra myndighetene før en reiser, og da i god tid. Nå snakker jeg for meg selv, men Kinaturen føltes plutselig mye mer konkret og virkelig ut når jeg satt der å fylte ut visumsøknad. En begynner å føle på kroppen at denne turen på hele 6 uker faktisk kommer.

På kvelden fikk vi høre en nydelig klaverkonsert av en utrolig dyktig kjempebritisk pianist ved navn Robin Colvill. I følge Haibiao er han ganske anerkjent i Europa, så det var stas at han tok seg tid til å spille på vår lille folkehøgskole. Han spilte flere ganske ulike stykker, noen kjente og noen mindre kjente. I tillegg fortalte han noen interessante historier og forklarte hva vi burde høre etter for når han spilte. Om noen er interessert, så spilte han blant annet stykker av Beethoven, Pachelbel, Chopin, Grieg, Tsjajkovskij og Debussy.

20151119-DSC04593

Konsert av Robin Colvill

Fredag var en ny dag med valgfag. Vi våknet til et tynt lag med snø, men det var ikke noe å skryte av – se lørdag. I verdifaget etter lunsj kom det en mann fra Volda og snakket om farene rundt rusmidler og litt om mental helse knyttet til rusmidler. Det var en nyttig påminnelse.

På lørdagen la det seg et fint lag snø over bygda. Nå er det ikke tvil om at vinteren er på vei.

Det snør det snør ...

Det snør det snør …

Flesteparten av Kinaklassen benyttet seg av frihelgen til å dra til Ålesund. Jeg skal ikke si mer enn at det ville resultert i et bra bidrag til panting for håpskoleprosjektet. For de som ble igjen på skolen ble det en stille og rolig helg, en kvalitet forsterket av snøens lyddempende effekt.

Uken ble avsluttet med quiz arrangert av de som har quiz som valgfag. Neste uke har vi en etterlengtet hyttetur å se frem til!

Bilder fra Kinaklassen 2015/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.