Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Everybody was Kung fu fighting!

Hallo igjen! Da var vi tilbake igjen på folkehøyskolen etter høstferien, og nå var det endelig vår tur å blogge for denne uken (Emilie og Rose). Selve oppstarten etter ferie begynte ikke før til middagen. Etter det fikk vi startet på valgfagene. Dette er noe vi har gledet oss til. Det vi fikk å velge mellom var, massasje, knutekunst, ballspill, og strikking. Jeg (Rose) valgte ballspill. Trivdes godt med det, selv om jeg kan være en dårlig taper 😛 Og jeg (Emilie) valgte knutekunst, og her lærte vi å lage en sommerfugl. Senere på kvelden fant Erik fram en film som heter “This is the end”, og det var en veldig artig film som anbefales!

Under høstferien fikk folkehøyskolen besøk av Shifu/Mester An som var kommet helt fra Kina sammen med sin kone. Han underviser i det vesten kaller wushu på universitetet i Beijing. Han begynte å lære om kampsport da han var 5-6 år gammel. Dette var fordi familien hans ønsket at han skulle få bedre helse. Etter hvert forelsket han seg i det og har drevet på med det helt siden, og den dag i dag er han 62 år gammel. I de siste 10 årene har han undervist mest utenlandske studenter i wushu. Han har mange titler, og er ordfører i flere wushu stilarter. Et eksempel på dette er mianzhang – bokseteknikken. Han var ogs en av de som viste Taiji Quan under åpningsseremonien under OL i Beijing i 2008. Kampsport var da for første gang en av øvelsene i OL sin historie, med stor suksess. De jobber hardt for å få det inn i OL som en permanent øvelse fram til 2024. Ettersom de fleste utenlandske studentene liker kinesisk bo og det kreves ikke grunnleggende trening fra barndommen, har han brakt det hit til Møre Folkehøyskole. Han har vært gjestelærer her siden 2009. I tre uker skal han være hos oss for å lære klassen og resten av linjene kung fu. Den første uken hadde vi ham for oss selv hver dag fram til helgen. Vi synes det er stas å ha de på besøk, og synes de er veldig trivelige.

20151013-KL0A6512

Master An viste Taiji

På tirsdag fikk vi den første forsmaken av hva han kan. Under morgensamlingen hadde han en oppvisning hvor han viste forskjellige stiler innenfor kung fu. Etter det var det bare å sette i gang. Da lærte vi begynnelsen av en serie innen for Tongbi Quan. Deretter gikk vi sammen to og to for å lære Bo. Der tar man i bruk stokker. Vi avsluttet treningsøkten med litt Shaolin Xisuigong. Etter lunsj ble det undervisning med Sumin, og forsatte å lære om minoritetsfolkene i Kina. Vi så også en dokumentar om Kinas forhistorie. Den tok blant annet for seg den første keiseren Qin Shi Huang som samlet Kina til et samlet rike.

20151013-KL0A6581

Master An under oppvisningen.

20151013-KL0A6637

Gruppebilde etter første økt med kampsport.

Fra og med onsdagen ble klassen delt inn i to grupper. Da begynte gruppe 1 med kalligrafi, og tok for seg en ny kategori, Phono-sematic compund characters. Gruppe 2 fortsatte med kampsport, og der bygde vi videre på de forskjellige stilene. Etter lunsj rullerte gruppene plass, så gruppe 1 fikk kampsport, og gruppe 2 språk. På ettermiddagen ville Erik teste sine ferdigheter i kinesisk sjakk  og utfordret Mester An til ett/ to slag.  Etter å ha holdt på i over en time måtte Erik se seg slått av en snill motstander. På kvelden dro vi og en del fra klassen på kino for å se Villmark 2, ingen wow faktor.

20151013-KL0A6627

Klassen øver på sine ferdigheter med Bo.

20151014-160232

Under første omgang med kinesisk sjakk.

Torsdagen begynte gruppe 1 med basic radicals. Vi fikk også begynt på basic chinese, hvor vi lærte enkle spørsmål som: Hva heter du, Er du kinesisk? Gruppe 2 fortsatte med kampsport med Mester An. På formiddagen dro noen fra klassen til Ulsteinvik for å fortsette arbeidet med å montere treningsapparatene. Denne gangen var det Erik, Ingvild, Jørgen, Einar og Rose som dro. De ble ikke ferdig nå heller, og må tilbake senere for å fullføre jobben. Dette skyldes at det er vanskelig å montere apparatene uten bruksanvisning. 

12169828_958989270806582_2062992091_o

Bilde fra Ulsteinvik.

På fredag startet dagen som vanlig med morgensamling, dagen fortsatte med  valgfag. Jeg (Rose) valgte strikking og holder på å strikke sokker, og Emilie basisball. Basisball er trening med en medisinball som har håndtak. Det finnes fire ulike måter å gjøre basisball på. De fokuserer på utholdenhet, styrke, balanse, stabilitet og mobilitet. Vi begynte litt tidligere med valgfaget ettersom Ingeborg skulle reise vekk. I verdifaget som startet etter lunsj fikk vi besøk av en dame fra Leger uten grenser som fortalte om hva de jobber med. På ettermiddagen fortsatte klassen med pengeinnsamling til Håpskolen. Da dro Siri, Martine, Erik og Jørgen til kulturhuset for å være bærehjelp. De arbeidet for å gjøre i stand scenen til Helge Jordal. Deres arbeid ble belønnet med gratisbilletter denne forestillingen.

12141545_10153135208746080_6065283990909237214_n

Her er vi i full swing!

Denne gangen ble lørdags seminaret swing, som varte fra klokken 10.00 til 14.00. Vi lærte en del trinn og mange moret seg på tvers av linjene. Senere på ettermiddagen hadde Ingrid og Mina fra Sør-Amerika stelt istand for Capture the flag. Det var en del som møtte opp, og vi hadde det morsomt og koste oss. Det var Beltedyrene mot Eslene, vi spilte to runder og det endte med 1-1. Capture the flag foregikk i Mosmarka og terrenget bestod av veldig mye myr og skog. Vil tro alle ble våte på beina. Utover kvelden ble det vaktmester Tore som stilte som trubadur og holdt musikk innslag for dem som møtte opp i peisestua til klokken 21.30. Dette var veldig trivelig og kjekt, og flere strikket underveis. Andre elver ville også vise fram sine ferdigheter. Så det ble både sang, gitar, trompet, og fløyte spilling.

11224367_10153343014223250_5761640784344387852_n

Begge lag fornøyd med sin egen seier.

12107278_1057334504307220_4384543737886182197_n

Vår trubadur Tore.

I dag (søndag) har vært en veldig rolig og avslappende dag med strikking, lesing og tur med Jøtul. Noen har også valgt å repetere ukens nye tegn. Denne søndagen er det den årlige tv-aksjonen som går til regnskogfondet, flere på skolen har meldte seg som bøssebærer. Master An utfordret Erik til et nytt slag i sjakk, men Erik sendte utfordringen videre til Lars som han synes er bedre… Erik har bursdag imorgen så vi fikk låne kjøkkenet til å bake kake, og dette er en fin tradisjon klassen har startet for de som har bursdag. Denne uken har vært veldig innholdsrik og morsom. vi ser fram til neste uke. Men nå må vi nesten se oss ferdig, for om en times tid skal vi og flere fra skolen på kino for å se den lovende filmen Crimson Peak. Vi gleder oss masse! Vi snakkes for denne gang og håper dere fikk ett fint innsyn på denne uken.

-林 玫 (Rose) og  刘 颐 (Emilie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.