Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

NO REST FOR THE WICKED

Hei!

Denne uken har det skjedd så mangt; vi begynte vår innsamling for Håpskole-prosjektet, vi fortsatte med vår læring om Kina generelt, dets skriftspråk og pinyin, i tillegg til vår fullførelse av Elevkvelden. Alt i alt har den vært meget hektisk og fritid har vært en mangelvare. Den har vært spennende, slitsom og givende.

20150907-DSC03396

Her er vi staute elever ute på marken! (Haibiao var også med, men han er bildesky!)

Solen har strålt over Ørsta de siste dagene og tillatt oss å gjøre det nødvendige arbeidet til innsamlingen av penger  for Håpskolen. Vi syntes det var gøy å endelig få komme i gang. Vårt første oppdrag gikk ut på å rake og slå gress med den intensjon om bevare solblomen, som er en utrydningstruet art som det finnes over hundre eksempler av her i Ørsta. Solblomen vokser bare ved gammeldagse metoder som å slå gresset med ljå og å rake for å spre frøene i jorden. Så dette var da vår første oppgave (etter pantingen av flasker forrige uke på lørdag!). Engasjementet var stort og arbeidet effektivt. Det var ingen lathanser i mengden.

20150907-DSC03383

Einar trør til!

20150907-DSC03387

Pompel og Pilt!

2015-09-10 11.52.39

Rødhette og Ulven

2015-09-10 11.53.09

Her rakes det i vei!

I klasserommet fortsetter vi vår språklæring. Vi forbedrer vår kalligrafi og vår uttale. I tillegg lærer vi titalls nye ord hver bidige uke hvor vi forsøker å huske både pinyin (uttalen) og strøkrekkefølge. Dette syntes vi er interessant og utfordrende. Regelmessig pugging og en stødig hånd kreves for å huske alle tegnene (takk til Lars for appen Memrise som har vært til stor hjelp i introduksjonen til å lære kinesisk!). Det er hardt arbeid på en mer psykisk måte enn det fysiske arbeidet vi utførte på gården (i to separate grupper; mandag og torsdag).

Til venstre: “Sh” i kinesisk lyder som “skj” i “skjerm” på norsk. Til høyre, øverst til nederste: 日(sol), 月(måne), 火 (ild), 山 (fjell) og 石 (stein).

Før elevkvelden, på lørdag morgen, dro vi til Melshornet. To store busser kjørte oss til Volda, og derfra besteg vi fjellet. Det var en begivenhetsrik tur med mye koselig småpreik på veien. Vi var svært heldige med været. Solen skinte og det var varmt og godt.

Fjelltoppen gir en glimrende utsikt over Ørsta og fjorden! Nydelige omgivelser, nydelige elever.

Til elevkvelden jobbet alle svært hardt – og det er et faktum! Det kan neppe diskuteres den sannhet den forrige setningen inneholder. Klassen var spredd ut her og der med vidt forskjellige oppgaver som måtte fullføres. Alle spilte en aktiv rolle for at denne kvelden skulle bli kjekk for både publikum og “entertainere”. Sketsjer og videoer måtte bearbeides og øves på. Koreografien innen de ulike dansene var komplekse og koreografene krevde mye finesse hos sine subjekter. Noen øvde faktisk på trinnene i rommene sine! Beundringsverdig iver!

Denne plakaten brukte vi til å reklamere for elevkvelden vår. Tusen hjertelig takk til vår talentfulle og fantastiske Line Bin som laget den!

Våre solstråler Ida og Irene  laget ufattelig god mat til klassen og publikum. Middagen bestod av latterlig deilige vårruller og en kyllingwok som fint tålte å bli puttet i mikrobølgeovnen flere timer seinere. Alle vet at det er slik man finner ut om maten er klasse!

Nervene var eksepsjonelt høye (især hos stakkars konferansieren Erik) og spenningen steg. De fleste gledet seg til å få det overstått og motta heder og ære. Klokken 20.15 strømmet publikumet inn dørene. “Flashdance” var først ute på agendaen og vi posisjonerte oss rundt om ved bord her og der og ventet rastløst på at publikum skulle bli stille, lysene dempes, musikken starte, og sceneteppet dras til side. Cirka 20.30 gikk showet i gang!

20150912-KL0A6227

Konferansierene Eirik (t.v.) og Erik underholder publikum og holder dem opptatt i mellom scenebyttene!

Etter flashdancen ble det vist en introduksjonfilm laget av selveste Birger, Emilie, Ingvild F.H. (Pilt), og Rose. Målet bak dette filmklippet var å opplyse de andre elevene på Møre Folkehøgskole hvor mange forskjellige elever det er i Kina klassen og hvordan vi alle går så fint sammen – som oljet maskineri.

Direkte etter introduksjonfilmen var det rede for kampsport. Den fantastiske koreografen Linn Yi, med sine fire tøffe undersåtter – Eva, Katrine, Martine og Siri – utførte sine vågale trinn uten nøling og skapte et fabelaktig spenningsfylt show.

20150912-KL0A6238

Martine (t.v.) og Siri kjemper i en heseblesende duell!

20150912-KL0A6242

Eva (t.v.) og Katrine – begge svært seriøse i denne fryktinngytende duellen!

Showet inneholdt flere numre. Haibiao vil nok be oss stoppe å skrive så mye hvis vi fortsetter, så her er bare bilder med undertekst:

20150912-KL0A6266

Strippeshowet til disse lekkerbiskene, Simon (t.v.), Einar og Jørgen, gikk hett for seg!

20150912-KL0A6278

De dyktige og herlige ballerinaene var tipp-topp! Lars (t.v.), Einar, Jørgen H., Jørgen U., og Birger fronter!

20150912-KL0A6289

Nicolai (t.v.) og resten av karene løfter Knut til skyene i en hyllest!

20150912-KL0A6299

Samstemte og koordinerte!

20150912-KL0A6316

Her står de alle og mottar applausen de selvsagt mottok etter deres beundringsverdige opptreden!

20150912-KL0A6334

Piano “Battle” endte i koselig stil med sang ment for fire hender!

20150912-KL0A6340

Tre Små Kinesere i full rulle! Line Bin (t.v.), Mari og Emilie!

20150912-KL0A6341

“Tre Små Kinesere”! Ingvild E. (t.v.), Jørgen U. og Ingrid!

Balletten var koreografert av vår (og Lars’) talentfulle Ingrid. Hun var en briljant leder som fikk lært dansetrinnene til de åtte individene involvert! Tutu-skjørtene tilhørte ikke skolen. Disse måtte lages av fingernemme Ida, Line Bin og Marte!

Alice var glimrende backstage med håndteringen av sceneteppet! Showet kunne også ikke ha gått så bra som det gikk uten Linn-Yi på lyd, Rose på lys, og Eirik (også konferansier) og Mari som dirigerte og holdt styr på det hele! Eirik regisserte også Dialektvideoen som ble en skikkelig slager på elevkvelden med skuespillerne Einar og Erik. Kjernekaren Jørgen H. (som, tro det eller ei, ikke jobber på et atomkraftverk) var til tider kameramann med sine presise vinkler og øye for detaljer.

Til syvende og sist, ønsker bloggerne å si takk for oss! Denne uken har Erik, Jørgen U. og “Rose” vært beæret med ansvaret med å skrive denne bloggen. Vi gleder oss til neste gang. (PS: Nå nådde vi 1000-ords målet vårt!) Takk for oss!

Bilder fra Kinaklassen 2015/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.