Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

To dager hos Miao-folket

20140312-20140312-01

Ni hao, bloggen.

Da er det min, Ice sin tur til å skrive om våre kinesiske eventyr.

Den siste delen av reisen har vi brukt mesteparten av dagen i buss. Vi dro tidelig fra Zhaoxing og kjørte buss til Yingtan og Biasha.

Etter planen skulle denne turen ta 6timer, men vi kom ikke frem før 8 timer senere. Vi lærte fort at når Sumin sier et tidspunkt legger vi til 45min, så stemmer det ganske bra.

På grunn av de lange timene i buss, vil vel mange tro at vi brukte tiden på å bli bedre kjent, men dette er ganske langt fra sannheten. Siden det er bare 4 elever igjen i klassen som er friske, så foregikk bussturene i stillhet.

20140312-20140312-09 20140312-20140312-08

Det må også nevnes at fraser som ”fifty shadet det” er blitt en gjenganger blant noen (da særlig jentene) i klassen. Dette kommer av at vi har med oss alle 3 bøkene i ”Fifty shades of Grey” og vi leser dem etter tur, og til tider har høytlesning.

Utenom høytlesning og lange bussturer, stoppet vi jo innom både Dong og Miao landsbyer.

20140312-20140312-04 20140312-20140312-11

Yingtan var en Dong-landsby, som i motsetning til mange av de andre minoritetslandsbyene vi var innom, ikke var turistifisert. Mange i klassen reagerte på den stramme lukten og den store mengden av gjørme og søppel i gatene. Allikevel var det et imponerende trommetårn i landsbyen. For de som ikke har fått med seg hva et trommetårn er, så er det et tradisjonelt tårn i Dong-landsbyer. Hvert trommetårn representerer hver av de store/gamle slektene. Det er ikke det at vi ikke har sett et trommetårn før, men det var det at det var 13etg høyt. Etasjene  representerer  viktigheten og statusen til slekten de representerer, og dette trommetårnet var det største vi har sett til nå.

Etter flere timer på buss ankom vi Biasha Miao-landsbyen. Da vi kom frem forberedte landsbyen seg til et bryllup, og vi var vitner til slakting av ender og gris.

Men det som kanskje var høydepunktet i Biasha-landsbyen var muligheten til å bli ”klipt” med en ljå.  ”Klippingen”  ble gjort av landsbyens sterkeste og beste jeger. Biasha Miao folkene anser seg selv for å være den siste jegergruppa i Kina, og gutter fra 12år lærer å jakte.

20140312-20140312-02

Tilbake til klippingen, den første som ble klippet var en lokal mann som var helt rolig og vant med det. Etter kom den mer nervøse sjåføren vår, man trengte ikke å snakke kinesisk for å forstå hvor nervøs han var da ljåen skar av håret knapt en millimeter fra hodebunnen. Etter at sjåføren trygt hadde blitt helt skallet var det vår kjære svenske, Ivan som sto får tur. Ivan beholdt roen, og valgte en tradisjonell Miao hårklipp. Det vil si at han kuttet alt håret rundt, men lot håret litt bak på toppen.

Etter en god natt på et hotell i Rongjiang, var det tid for enda flere timer i buss. Denne gangen var målet den største Miao-landsbyen i Kina, ved navn xingjiang.

20140312-20140312-05 20140312-20140312-10

Planen var at vi skulle stoppe i Maliao for å gå i ca 2,5 timer til Xingjiang, men siden altfor mange i klassen er syke, ble turen avlyst og vi ble kjørt helt til Xingjiang, og opp på et utkikkspunkt. Her så vi hele Miao-landsbyen og flere av elevene brukte muligheten til å leie tradisjonelle Miaodrakter, og jeg selv må si at jeg følte meg veldig fin.

Etter å ha fått av oss de fine draktene og alt sølvet var det gåtur til en lokal familie hvor vi skal tilbringe natten. Etter å ha gått oss litt vill, så fant vi veien til et koselig Miao-hus hvor to eldre damer ønsket oss velkommen med kinaputter og velkomstdrink. Til manges skuffelse ble den tradisjonelle risvinen byttet ut med cola.

20140312-20140312-03

Etter romfordeling og en god middag tilbredt av de koselige damene, dro meste parten av elevene ned til ”sentrum” for å utforske, mens noen ble igjen for å snakke med guiden og sjåføren vår.

Med det sier jeg takk for meg og melder meg inn i den høylytte samtalen som foregår rundt meg.

– Ice

Reisealbum 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.