Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Runde, Karaoke og Harry Potter

20130924-img_4457
Kinaklassen på Runde

Denne uka har vært en særdeles begivenhetsrik uke for de aller fleste elevene her ved skolen. Flere av adventuraklassene gjennomførte en tur til Slogen, mens vi i Kinaklassen la ut på en ekspedisjon til Runde fyr på fugleøya Runde fra tirsdag til onsdag. Denne turen var, for mitt vedkommende iallefall, et estetisk høydepunkt det skal godt gjøres å overgå. Vi vandret langs spektakulære klippevegger som stupte ned i havet, med sylskarp havvind i ryggen og havørn sirklende over oss på jakt etter bytte. Enkelte av elevene, mer nøyaktig Benjamin, Joachim og meg, ble litt bergtatte av det ville og vakre terrenget, og insisterte på å utfordre klippene for å oppnå et knippe meget tøffe bilder der de poserte i alskens positurer svært så nær klippekantene. Litt for nære ifølge Sumin.

Man må heller ikke glemme at fuglefjellet på Runde er norges sydligste fuglefjell, og i tillegg kan påberope seg det største fugleartsmangfoldet blandt Norske fuglefjell. Dette fikk kinaelevene til en viss grad erfare, da fjellet formelig sydet av høytflyvende aktivitet trass i at det ikke på noen måte kunne sies å være fuglesesong. Den berømte lundefuglen var imidlertid ikke mulig å observere, men enkelte svært akrobatiske villsauer kunne derimot beundres der de motsatte seg tyngdekraftens lover i de bratteste skrenter. Da en sliten og fornøyd klasse omsider kom frem til hytten ved Runde fyr, som forøvrig kan sies å være en bastion for norsk kystarkitektur, var det mange som fant stor glede i å nyte av klassens medbragte meksikanske gryte. Denne ble behørig tilbredt etter alle kunstens regler, og Ivan blandt andre utmerket seg med sine kulinariske krumspring i dette øyemed. Ettermiddagen gikk med til diverse aktiviteter. Mari, Joachim, Ivan, Fartein, Benjamin og Michael bega seg ut på oppdagelsesferd og photoshoot i omegnen, herfra avstedkom diverse fotografiske mesterverk, mens resten av klassen ble igjen på hytten og engasjerte seg dypt i både kinesisk papirbrettekunst og kortspill.

20130924-img_4543leker spill og enter på Middag

Da kvelden meldte sin tilstedeværelse og alle elevene var i hus, var det falt på meg og Haibiao å forberede et bedre sushimåltid til klassens velbehag. Man skulle kanskje tro at sushi er er japansk fenomen, men sushi i diverse former er å finne i tradisjonell matlagningskunst også i Kina og Korea. Haibiao, som kommer fra en av de mest sushihungrige provinsene i Kina, utviste en stor evne som sushikokk, og instruerte meg sammensettningen av både Maki (ris og fyll rullet sammen til en pølse i et sjøgressark som deretter skjæres i biter), Nigiri (riskaker med fisk på toppen) og Sashimi (de beste delene av fisken skåret i skiver). Det skulle imidlertid oppstå en enighet mellom meg og Haibiao under denne seansen om at vi begge er noen skøyerfanter, og denne enigheten resulterte i at enkelte av sushibitene ble mer eller mindre besudlet med store mengder wasabi (meget sterk asiatisk pepperrot) til diverse elevers store misnøye. Særlig Anders og Ice ble rammet av dette. Velsigne dem. Dagen etter vendte en lettere medtatt kinaklasse hjem igjen, fordelt i to grupper som hver for seg gikk hver sin vei. Den ene gruppen gikk samme vei som dagen i forveien, mens den andre gruppen beveget seg langs en kortere og mer behagelig rute i noe som må sies å være et særdeles bedagelig tempo.

Søvn og hvile var etterlengtede goder da klassen ankom skolen, men hjemme ventet oppgaven med å distribuere oppmerksomhetspamfletter rundt panteaksjonen til støtte for håpskoleprosjektet rundt til de ørstske postkasser. Heldigvis behødves kun 6 medlemmer av klassen til dette arbeidet, og tok på seg oppgaven med glede.

kl0a6898Karaoke på fredag kveld

Resten av uken forløp i vant tempo med valgfag og undervisning i kinesisk språk og politikk frem til fredagen da karaoke under Haibiaos regi i peisestuen var et faktum. En større gruppe elever samlet seg her, og kriget om plassen foran mikrofonene der diverse sangtalenter og ikke fullt så sangtalenter utfoldet seg til alles fornøyelse. Her var bidrag fra et vidt spektrum av musikksjangere, og alt fra metalcore til Britney Spears ljomet over høyttaleranlegget.

20130928_001Sør-Amerika klassen elevkvelden

På Lørdagen var det tid for seminar. Heldigvis besto dette seminaret av visningen av filmen «city of the gods», en brutal skildring av livet i de mer uprivilgerte sjiktene i Brasil. De fleste elevene følte at de fikk mye ut av denne filmen, og den anbefales på det sterkeste. På lørdagskvelden var det Adventura Sør-Amerika sin tur til å holde elevkveld. Denne ble en forsegjort affære med Harry Potter universet som tema, og det store flertallet av elevene hadde forberedt seg godt ved å iføre seg diverse fantasifulle habitter de hadde anskaffet ved å raide kostymelageret på skolen eller tilvirket ved egen evne i kunst og håndverkssalen. Det var laget stor stemning i matsalen, med musikk fra Harry-Potter filmene i bakgrunnen og Echilladas til hovedrett. Meget vel gjennomført! Etter at de gastronomiske gledene var fortert ble elevene skysset opp i peisestuen, hvor et storslått arrangement fant sted. Her ble elevene delt opp i hus (som i bøkene), og servert både chips og godterier, mens Sør-Amerika klassen utfoldet seg på scenen. Der var trollmanns dance-off, en lettere pinlig quiz, en dampende dans utført av lettkledde jenteelever, en konkurranse i rumpeldunk og ikke minst «grumseutrenskningsprosessen», en vedvarende lek der alle elevene ved skolen fikk tildelt et offer de skal «drepe» og samtidig en potensiell morder som skal «drepe» dem. Målet er å stå igjen til sist. Leken varer så lenge den varer, og flere av de mer blodtørstige elevene har allerede flere liv på samvittigheten. Jeg må tilføye at selve drapsakten består i å få sitt offer til et sted uten vitner, og deretter ytre dødsforbannelsen. Foreldre som leser dette trenger derfor ikke uroe seg for deres podes ve og vel. Elevkvelden ble avsluttet med visning av den siste Harry Potter filmen i peisestuen, en visning veldig mange av elevene deltok på.

Og med dette avslutter jeg herved mitt bidrag til kinaklassens bloggeri. Jeg håper det var like interessant for deg å lese som det var for meg og skrive.

Herman Glenne

Klassealbum 2013/2014

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.