Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Årets siste blogginnlegg

Omsider har den 9.mai kommet og passert, og  med det også den aller siste skoledagen her på Møre Folkehøgskole. Det er bemerkelsesverdig at skoleåret jeg, og helt sikkert mange andre, lenge så frem mot med spenning og glede, plutselig har kommet til en ende. Slutten som lenge var fjern og hørte fremtiden til, har plutselig kommet over oss, og dette er soverom som er ribbet for alt av personlige eiendeler og et kinaklasserom som har mistet alt som gjorde det til vårt, elevene ved Kina – Midtens Rike 2012/2013, synlige tegn på. Tiden her i Ørsta har ikke gått, den har løpt, og akkurat som mot slutten av kinaturen, slår det meg nok en gang at tiden er et av verdens mange besynderlige begreper. De siste ukene har mange lukket ørene for ord om de siste sandkornene i timeglasset, men det er merkelig hvordan tiden har en dårlig vane med å gå enda raskere når alt en ønsker er at den skal sakke ned. Vi må nok alle innse at skoleåret ikke er et timeglass som bare kan snus oppned, og med det gi oss mer tid. Tiden vi har hatt på folkehøgskolen har vært sorgfri, full av latter og glede, og de grå, regntunge og tyngende dagene har det vært få av. Men veien vi har vandret sammen de siste åtte månedene i det letteste landskap og med sola i ryggen, går nå mot et skille. Vi må alle, ene og alene, velge en ny vei vi skal vandre, for det er bare gjennom å ta farvel at fremtiden kan innfinne seg.

Skal klassen beskrives er det dekkende å si at vi er en sammensatt gjeng. Hadde klassen bestått av dyr, hadde det vært 25 vidt forskjellige, og sjarmerende arter. Vi er et dyremangfold av de sjeldne. Som en liten og eksotisk jungel. Eller kanskje en nordisk furuskog. Som elevene, har også skoleåret 2012/2013 på Møre vært sammensatt. Sammen har vi brukt tiden og opplevd så mangt, og det vitner det faktum at tiden bare har forsvunnet om. Kinesisk kultur, språk og historie har blitt konsumert, og har i løpet av skoleåret kinesifisert oss. Vi har ikke bare vært Kina – Midtens Rike, men også Filmens- og Matens-Rike. Vi har tilbragt mange koselige stunder hos Sumin og Haibiao i Volda, som med sin kjempemessige gjestfrihet har invitert oss hjem på middag, kakekos og Wii-gaming. Mange timer har også gått med til å jobbe med Håpskoleprosjektet; panteautomaten og ekle, seige og ølstinkende plastsekker er nå kjære venner av oss alle. Vi i klassen kan være stolte av rekordresultatene vi har oppnådd med prosjektet. Etter tre intensive uker med kampsport går også 25 ninjaer ut av Møre Folkehøgskole. Ypp med oss, og sannsynligheten er stor for at du får en pinne i trynet.  Etter ett år i Ørsta er vi kanskje ikke berømte for å være den sprekeste gjengen, men vi har likevel hatt mange fine turer sammen. Det er nok å nevne den uforglemmelige turen til Runde i godvær, med fantastisk utsikt, ålreit stemning og vaffelfest på hytta. Tidenes råeste og beste, og mest sannsynlig også eneste, kinesiske innspilling av musikkvideo til Månemannen har også blitt produsert, og jeg er sikker på at den ville ha fått Vamp til å legge karrieren på hylla. Tvert. Ikke bare har vi produsert musikkvideoer, men også annen hjemmemekka film med random innhold i typisk kinaklassestil. Disse filmene har blitt vårt kjennemerke, og får godt frem hvordan klassen er, nemlig en snodig, koselig og rar gjeng med mange interessante og spesielle påfunn og sprell.

Vårt seks uker lange episke eventyr i Midtens – Rike var uten tvil årets store høydepunkt. Du og du, for en tur. Ord strekker ikke til når en skal snakke om reisen, og det særlig til utenforstående. Så mange opplevelser, hendelser og øyeblikk har skrevet seg inn i evigheten, og som tidløse minner i våre hjerter. Over 6000 kilometer kinesisk land har blitt krysset, Miao-folkets risvin har vært på våre tunger, kinesiske barn har blitt undervist i engelsk, en million trappetrinn i kinesiske fjellområder bærer våre fotspor, enorme mengder bilder av en omreisende gjeng nordmenn er nå å finne på kinesiske kameraer, og vi har bevitnet kontrastenes Kina fra avsidesliggende og fattige strøk til det mest urbane.  Sammen har vi vært gjennom så mangt, og det er fin følelse å vite at jeg deler alle disse opplevelsene med en gjeng bestående av ikke annet enn godfolk. Det hele er så uforglemmelig.

Med disse ord går årets kinaklasses aller siste blogginnlegg mot slutten. Helt til sist vil jeg på vegne av klassen takke Sumin og Haibiao for å ha bidratt til å skape et fantastisk år for oss alle. Innsatsen og arbeidet dere har lagt ned i løpet av året, er ikke annet enn imponerende. Tusen takk for at dere har åpnet våre øynene for Kina og kinesiske vidundre, og for at dere har tatt oss med på vårt livs eventyr.

Takk for alt.
Adjø, og lykke til i livet.

Michael.

Minnevideo 2012/2013

Klassealbum 2012/2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.