Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 38. – 18.mars, en innholdsrik dag i Shanghai

20130318-dsc_5523

I dag har klassen opplevd en side av Shanghai som ingen norske byer kan by på. Fra morgen til kveld har vi utforsket den moderne verdensmetropolisen Shanghai, som er fylt til randen med høyhus, metrospor og shoppingmuligheter i alle prisklasser.

Etter en nokså tam frokost på hostellet tok vi en behagelig lite stappet metro til Pudong-området øst i Shanghai. På knappe 20 år har området utviklet seg fra jordbruksmark til fastlands-Kinas finansielle hjerte, og det er det levende symbolet på det nye og internasjonale Shanghai. Vårt mål der var Shanghai World Financial Center, en skyskraper som stod ferdig i 2007 som verdens nest høyeste bygning med sine 492 meter. Vi skulle opp til utsiktsplattformen i hundrede etasje, the Sky Walk 100. Vi visste på forhånd at i hvert fall deler av gulvet skulle være laget av glass, så det var noen høydeskrekkpregede sjeler som var smånervøse i heisen, som for øvrig var så futuristisk med sine blinkende lys, TV-skjermer og lydeffekter at den nesten fortjener et avsnitt for seg selv. Nesten. Vel oppe fant vi ut til blandet lettelse/småskuffelse at hele ”luftbroen” kunne traverseres på opakt underlag. Flere steder var det plassert utkikkspunkter av glass på ca. 40×40 cm, og gjennom disse hadde man klar sikt til bakken 474 meter nedenfor. Det var også god utsikt fra vinduene på siden, men også her hovedsakelig nedover – smogen lå som en grå vegg noen kilometer unna i alle retninger.

20130318-img_0276

Etter SWFC dro vi for å spise lunsj på et nærliggende kjøpesenter, Super Brand Mall. Her fantes alle de kjente vestlige hurtigmatkjedene, samt et uttall restauranter fra alle kjøkken, både vestlige og orientalske. Undertegnede tok en tur innom Burgerking, og åt en Whopper-meny med iskrem for under en 50-lapp.

Etter lunsj dro klassen til Siji markedet, som liknet veldig på Hongqiao markedet i Beijing, bortsett fra at selgerne var mye høfligere og utvalget gikk mer i solbriller, stoff og minepenner på flere terrabyte. Og enda flere Beats by Dr. Dre. Etter flere uker med småshopping både her og der begynner de fleste å ha sprengte kofferter, så en pakkelei gjeng kjøpte inn en ekstra koffert å frakte ting hjem med. Det blir nok flere ekstrakolli før uken er omme.

Etter å ha avslått godt over hundre selgere på markedet dro undertegnede med en liten gruppe til East Nanjing Road for å undersøke byens shoppingmuligheter videre. Nanjing Road er en flere kilometer lang, meget bred gågate med butikker og kjøpesentre som ut av et overflødighetshorn. Det eneste dilldallet som var å oppdrive her var alle neonlysene som hang utover gata. Merkevarene var ekte, kvaliteten var god og prisene var latterlig lave, i hvert fall sammenliknet med Norge. Kollektivt sved kinaklassen av mye penger også i dag.

20130318-dsc_5512

For undertegnede ble dagen avsluttet med en spasertur til the Bund, strandpromenaden som står rett over elven fra Pudong-området, i den karakteristiske elvesvingen. Alle skyskraperne og elvebåtene er godt opplyst på kveldstid. Selv om Shanghai er en rimelig internasjonal by ble vi også her stoppet av kinesere som ønsket å ta bilder med oss. De er sannsynligvis kinesiske turister som besøker Shanghai. Fra the Bund gikk turen tilbake til hostellet, nok en gang med metro (jeg tror jeg har brukt nærmere 3 timer på metrotransport i dag).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Markus

Klikk her og se alle bildegalleriene

Klikk her og se alle reisebloggene

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.