Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 20.- 28.februar, en lang dag i Xi’an

20130228-20130228_171011

Hei alle blogglesere! Da var første dagen i Xi’an forbi, og det er da min, Svart Manns, tur til å fortelle om våre opplevelser i Kina. Dagen i dag begynte tidlig med frokost rundt klokken 08:30, før avreise til den fantastiske og legendariske Terrakottahæren klokken 09:30. Selve hæren og museet var likevel ikke første stopp, for aller først tok vi en kjapp tur innom fabrikken som produserer terrakottafigurer. Der hadde de også silketepper og mye annet rart for salg. På fabrikken fikk vi et lite innblikk i hvordan figurproduksjonen foregikk før i tiden og nå i dag, og det var mulig å handle seg egne terrakottafigurer. Dessverre var det ingen som kjøpte med seg en lifesize figur til en pris på vel 15 000+ yuan (rart det der), men flere av elevene i klassen gikk om bord i bussen et par suvenirer rikere, og følgelig også med litt tynnere lommebok.

20130228-img_0725 20130228-img_0742

Vår ferd gikk videre til hæren og museet, men før vi fikk gå inn ble det lunsj på Subway. Nå lurer sikkert dere der hjemme på hvorfor vi ikke gafler i oss kinesisk mat når vi først er i Kina, men det har seg nok slik at flere elever i klassen begynner å gå smålei den lokale cuisinen, og det var derfor ikke feil å dytte i seg en feit baguett med vestlige ingredienser.  Etter å ha nytt vestlig mat var tiden omsider inne for å entre museet, og etter en dobbel billettkontroll (de er nemlig glade i disse her i Kina) fikk vi se den legendariske 7000 mann store armeen av leire. At dette er en keiserlig grav sier litt om de tidligere kinesiske keisernes overdådighet, og det er imponerende å tenke på at så mange og detaljerte figurer trolig ble laget for om lag 4000 år siden. Selve museet består av flere forskjellige bygninger bygget over de tre utgravningsområdene, også kalt pits, og alle disse fikk besøk av Kinaklassen.

20130228-dsc_0173 20130228-img_0754

Etter å ha brukt litt tid inne på museumsområdet, gikk vår ferd videre til den 14 kilometer lange bymuren som omgir Xi’ans kjerne. Bymuren ble bygget under Tang-dynastiet (618-807), og er en av tre gjenværende bymurer i Kina i dag, noe som gjør den verdt en visitt. Det var satt av en time til å bruke på muren, og mens noen benyttet tiden til å vandre i behagelig tempo, leide andre både tandemsykler og vanlige sykler, og syklet runden rundt på toppen av muren.

20130228-dsc_3240 20130228-dsc_3242 20130228-dsc_3241

Sykkelturen var humpete og flott, men for de som bega seg rundt hele muren ble det noe stressing grunnet dårlig tid. Alle kom seg likevel på bussen i tide, og ferden gikk så videre til det muslimske kvarteret i byen. ”Jøss, muslimer i Kina?” Jupp, Kina er et stort og mangfoldig land, så her finnes det mange religioner og ulike etniske grupper. Da har dere lært noe nytt i dag også. I det muslimske kvarteret vandret vi litt på egenhånd, og flere benyttet seg av muligheten til å handle krimskrams og forskjellige typer mat som for eksempel tørkede dadler og persimoner, og bakverk som peanøttkake, nan-liknende-brød og bolle med smak av tran (nam nam nam). Det var Amalie som kjøpte denne muslimsk-kinesiske tranbolla, og hun prøvde å få resten av klassen til å smake ved å overbevise oss alle om dens fantastisk gode smak. Lille luring.

20130228-20130228_171055 20130228-20130228_171319

Tiden var etter hvert inne for middag, og på dagens meny stod dumplings, mange dumplings. Store dumplings, små dumplings, dumplings formet som ender, dumplings formet som fisk, dumplings med lotusblomst, dumplings med skinke, spicy dumplings, dumplings med kål og dumplings fylt med hvem vet hva. Etter å ha badet i fantastiske dumplings, ventet underholdning. Restauranten vi spiste på kombinerer nemlig middag og underholdning, men vi ble ikke underholdt med hva som helst, for showet var bygd opp rundt tradisjoner fra Tang-dynastiet. Gode og mette nøt vi derfor forskjellige historiske danser og musikalske innslag, og det hele var en flott seanse. En dag med tett program tar på, så det var derfor en sliten gjeng som returnerte til hostellet etter showet, og for de aller fleste var det derfor tid for å busse lalle og hoppe loppe. Stort mer er det ikke å si om dagens hendelser, så da sier jeg bare takk for meg.

20130228-dsc_3262 20130228-dsc_3327

– Svart Mann (Med MYE hjelp fra Michael!)

Klikk her og se alle bildegalleriene

Klikk her og se alle reisebloggene

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.