Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 15. – 23.februar, På landsbybesøk

img_0228

I dag har, som alle andre dager her i Kina, vært en veldig spennende og innholdsrik dag. Vi sto opp til en deilig frokost med et bredt utvalg, og vi kunne forsyne oss av alt fra ristet (og altfor søtt) brød, til nudler, ris og frukt. Klokken ni møtte kinaelevene opp i resepsjonen, med unntak av noen få stakkarslige syke. Vi satte oss alle inn i bussen som skulle ta oss med til en av de tre landsbyene vi skulle besøke i dag.

Det viste seg at det ikke var så lett å finne frem. Men etter en del stopp for å spørre lokalbefolkningen om veien, kom vi endelig frem til den første landsbyen; Jidao Miao-landsbyen. Vi ble møtt velkommen av en gruppe mennesker kledd i festdraktene deres. Jentenes festdrakt er helt klart den som trekker mest oppmerksomhet. Den er fargerik med nesten overdrevent mye sølv.

img_0206 img_0200

Det sto tre bord oppover gaten til den lille landsbyen, der deler av lokalbefolkningen møtte oss velkommen med musikk og alkoholsmaking. Vi var forbredt på en velkomst der vi alle måtte smake på risbrennevin. Tidligere kinaelever hadde fortalt at dette smakte forferdelig, og at flere hadde brukket seg. Vi var derfor forberedt på det verste, men ble positivt overrasket av smaken, og flere synes til og med at det var godt. Ikke alle turte å smake og klarte å lure seg unna.

img_0161 img_0151

Etter tre stasjoner der de sjenket oss med sterk alkohol, var vi klare for et show bestående av sang og dans. Det var lite fart i både sangen og dansen, og det så rett og slett ut som om de kjedet seg. Da de var ferdig med sin forestilling, sang vi to sanger til dem for å vise litt av vår kultur. Av alle sanger valgte vi ”Edelt er mennesket” og ”Alle fugler små de er”, som var sanger vi alle kunne. Lokalbefolkningen avsluttet hele showet med en takkesang.

img_0232

Vi gikk deretter rundt i den søte landsbyen der de dekorerte det meste med maiskolber som skulle tørke i solen, og deretter brukes til dyremat. Naturen var veldig fin og menneskene var interessante og søte, spesielt de små barna.

img_0291 img_0298

Etter et lengre enn forventent opphold her, tok vi bussen videre til neste landsby: Qingman-landsbyen, som er spesielt kjent for broderi og batikk. Her skulle vi spise lunsj. Sumin fortalte oss at det ble en enkelt lunsj, men de aller fleste vil si seg uenig i dette. Vi fikk som vanlig mange forskjellige kinesiske retter som vi ikke hadde sjangs til å spise opp.

Etter en god og mettende lunsj, gikk vi bittelitt rundt i landsby nummer to, før vi dro til landsby nummer tre. Her fikk vi se hvordan de laget papir. Det er en lang prosess der bark på trærne blir til tynt og fint pipir. Vi fikk se på en liten del av denne prosessen. Barken var blandet med vann, og var laget til en slags tynn grøtlignende greie. Den tynne ”grøten” var samlet i et firkantet støpt badekar. For å lage papiret fordelte han ”grøten” fint utover en firkantet sil, der vannet kunne renne igjennom og det faste ble liggende igjen på silen. Dette gjorde han flere ganger, helt til han ble fornøyd med tykkelsen, og la resultatet over til et annet sted for at det senere skulle tørke. Flere elever ville prøve det vi nettopp hadde sett, og Espen, Lena, Julie, Camilla, Markus, Maja og Christine var blant de som prøvde seg. Jeg tror vi alle kan innrømme at våre resultater ikke ble på langt nær så bra som hans.

img_0293 img_0269

Mange av oss kjøpte skrivebøker med hjemmelaget papir til en billig penge. Vi gikk også litt rundt i denne byen, før vi kjørte bussen i retning mot hotellet. På veien tilbake stoppet vi i landsby nummer to igjen. De hadde nemlig en festival. Det var kommet folk fra flere landsbyer for å konkurrere i dans. Alle dansene så ganske like ut, og bestod av en liten gruppe damer/jenter som gikk rundt i takt med musikken. De var like entusiastiske som de tidligere dansene vi hadde sett.

img_0316 img_0327

På denne festivalen var det også vannbøffelkamp. Til tross for at dette er ekstrem dyreplaging, vil mange si at dette var mer underholdende enn dansekonkurransen. Det hendte to ganger under vårt opphold der, at vannbøflene prøvde å stikke av under kampen. Dette er store dyr, som ville gitt store skader om det løp på noen. Alle hoppet derfor bort fra dyret da det løp av sted.

img_0314 img_0322

Etter et kort opphold i denne landsbyen dro vi tilbake til hotellet, der vi som vanlig spiste god middag. Noen retter har blitt klare favoritter. Under hvert måltid får vi også servert nye retter, noe som er både spennede og ofte veldig godt. Etter mat fikk vi litt tid til å slappe av, før store deler av klassen ønsket å dra på matnattmarked sammen med Sumin. Trolig vil de fleste også gjenoppleve gårsdagens kveld på torget med dans og lek sammen med lokalbefolkningen.

Frida

Klikk her og se alle bildegalleriene

Klikk her og se alle reisebloggene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.