Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 5. – 13.februar, en ny dag i Chengdu

For oss i Kina er den femte dagen av den store reisen nå forbi, og herunder følger en beretning om større og mindre hendelser. Selve dagen startet senere enn de tidligere – de fleste begynte å forlate drømmeverdenen først klokken 8. Det vil si, de av oss som sov godt gjorde dét. Undertegnede, som kom seg godt gjennom et høvelig antall søvnsykluser, var uthvilt nok til å registrere mine medreisendes klagesang om harde madrasser og støyende varmepumper.

a-panda_0

Det var imidlertid ingen som hadde pådratt seg like mørke områder rundt øynene som dagens hovedattraksjon, pandabjørnene. Klokken 9 ble vi stuet inn i bussen, og rundt en time senere var vi framme ved Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding. I et hav av bambusskog og røde lanterner lå innhegninger med pandabjørner som små øyer. De fleste nøyde seg med å observere bjørnene på avstand, men det var også noen som kjøpte seg vei til litt fysisk tafsing av kjempepandapels. I tillegg til den kjente sorthvite varianten hadde forskningsbasen også en bestand av rød panda, eller kattebjørn. For en katteelsker falt disse i god smak med deres lange hale og sjarmerende værhår.

Etter å ha sett oss ferdige (pun intended) med bjørnene var det på tide å forflytte oss til neste severdighet, Shang Xing Dui arkeologiske museum. Underveis fant vi ut av at Knut har det desidert mest fleksible navnet i klassen; ”The Knutfather”, ”Knut rundt på 80 dager”, ”2 Knut 1 cup” og ”The day after Knut” innehar alle en unik klang. Innen vi var ferdige med lunsjen på en lokal restaurant hadde vi brukt opp de aller fleste populærkulturreferansene vår generasjon kjenner, og var dermed klare til å skue kinesisk kulturarv på museet. Bak godt bevoktede glassmontere var gjenstander av leire, bronse og jade i varierende størrelser og fasonger – de fleste inspirert av kinesisk mytologi. Selv fant undertegnede de seremonielle jadesverdene og sol- og pengetrærne av bronse mest iøynefallende. Morten er søt. Det bør for øvrig nevnes at ett av museumsbyggene vi besøkte i dag ikke var der for et halvår siden – i Kina flyter tiden med ekspressfart!

d-museum c-panda

Etter å ha blitt busset tilbake til byen og etterlatt en skammelig mengde med matrester på middagsbordet stod tradisjonell Sichuan-opera for tur. Vi så en forestilling kalt ”Fu Rong Guo Cui”, som inneholdt mange elementer vi ikke finner i europeisk teater. Akrobatikk, skyggespill, ildspruting, maskebytte, rørende erhu-spill og mye annet forlot oss med måpende munner, tilfredsstilte ører og rygger kalde fra utallige frysninger. Selv om det egentlig var forbudt med fotografering og videoopptak var det noen som snek seg til noen konkrete minner – det var for godt til å la være.

– Markus

Klikk her og se alle bildegalleriene

Klikk her og se alle reisebloggene

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.