Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Pap og prosjekt

« of 2 »

Nå er nok en uke omme, og det betyr at dere igjen får muligheten til et innblikk i den ellers lukkede sfæren som utgjør kinaklassen og resten av Møre Folkehøgskule. Denne mandagen startet vi med fellesfag med lærer Tor-Erik Moen som holdt et foredrag om veien videre etter dette skoleåret. Det besto for det meste av fortellinger om livet som grisebonde i New Zealand og student i Karibia, og ga skolens elever en ide om hvor mange ikke-åpenbare alternativer vi har til de ordinære UiO-, NTNU- og UiB-løpene. Etter foredraget ble det språk-, hvor vi lærte grunnleggende setningskonstruksjon, og historieundervisning.

Dagen etter fortsatte vi med språk, og vi påbegynte jobben med et prosjekt hvor oppgaven var å presentere hva vi forbinder med Kina. Gudene vet hva elevene bedrev tiden med, men et faktisk arbeid var det vel kun fåtallet som gjorde. Merkelig det som skjer med arbeidsmoralen straks fag- og ordenskarakterer er ute av bildet. Nåvel, etter lunsj ble det gym arrangert av Julie, Kristian og Maja, som med mye lek og moro gjorde klassen til en både sliten og fornøyd gjeng. Det er bra, for om det ikke hadde vært tilfellet hadde nok brorparten av klassen måtte vente med å bli andpusten til neste gymtime, og den er det noen uker til.

På torsdag var det på tide å presentere resultatet av flere dagers (eller én natts) arbeid, og her var det mange som hadde angrepet oppgaven på forskjellige måter, noe som gjorde det mer interessant for oss som skulle høre på presentasjonene. For eksempel snakket Michael om flotte steder å besøke i Kina, Ellen Marie og Knut hadde funnet et par gamle kinesiske eventyr, Karl-Inge tok som vanlig den intellektuelle tilnærmingen og presenterte kalde, harde fakta om opiumskrigen, og tre staute, kjekke karer som jeg ikke helt husker navnet på laget en videoserie som uunngåelig vil bli en hit i millionklassen på Youtube.

Helgen ankommer, og som alltid er det seminar på lørdag. Denne gangen gikk turen til vårt kjære besøk, nemlig Nomsa. Hun er her hovedsakelig for afrikaklassen, og fungerer som et mellomledd som bestemmer hva klassens innsamlede penger går til, men nå skulle hun holde et foredrag for hele skolen om livet i Swaziland. Interessant, men fire timer er ganske lenge, så det var en glede når Nomsa plutselig dro i gang korøvelser med både kanon og differensierte soprano-, alto-, tenor og bass-stemmer. Det var dessuten en fin forsmak på hva som venter oss i den kommende uken, men det får dere vite mer om i neste blogginnlegg. Seminaret ble avsluttet med det som er årets hittil beste grøt, laget av afrikalærer Birte (alle helgens måltider ble forøvrig laget av enten lærere eller elever pga. fraværende kjøkkenpersonal).

Skoleuken avsluttes med elevkveld, og denne gangen var det afrikaklassen som hadde ansvaret for opplegget. Middagen/kveldsmaten besto av en tradisjonell afrikansk rett, nemlig kylling i peanøttsaus med spinat og pap (en blanding av maismel, vann og salt) som tilbehør. Det falt visstnok ikke i god smak hos alle, og klassen vår ser oss fornøyd at vi skal til Kina, og ikke Afrika. Nivået ble derimot hevet videre utover kvelden med sang, dans og konkurranser. En konkurranse pågår dessuten fortsatt: Et leiemorderspill. Ikke så voldsomt som det høres ut naturligvis, men noen er skeptiske til å gå alene rundt på skolen. Bare moro selvsagt.

Og med det runder jeg av denne bloggposten, og sier takk for meg. 再会
乌拉 (Ola)

Klassealbum 2012/2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.