Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Freden har forlatt oss, tilbake til Kinakunnskap

Nok en uke har passert, og den sentrale klasseledelsen (også kjent som Sumin og Haibiao) har utropt to nye elever til å ta over ansvaret for den store kinesisk bloggmuren; det er altså Markus og mer-eller-mindre politisk korrekte Karl-Inge som står for spredningen av beretningene til den vidkjente Kinaklassen.

Uken ble innledet med våre to siste kampsportøkter – så og si alle kan nå sekvensen, som vi etter sigende skal utføre som morgengymnastik med tilfeldige kinesere i Beijing i en foreløpig fjern fremtid. Nå som hans oppdrag var godt utført, kunne mester An (som betyr “fred”) vende blikket hjemover, men ikke uten at vi tok farevell med en kosekveld. Kosekvelden, som var ment til å ha et organisert program, endte opp som improvisasjon, og deler av kvelden var like flau som forsøkene våre på å lære litt kinesisk. Likevel sørget te, kaker, musikk og sang for at stemningen forble god.

Noe som derimot ikke er så godt nå er den generelle helsetilstanden til elevflokken – det er mye syktom ute og går. På en morgensamling i starten av uka kommenterte en av lærerne at det høres ut som om det er landstreff for tuberkuløse, og han oppfordret til forbedret håndhygiene for å senke smittefaren. Dessuten har en del av Adventura-elevene brukket diverse knokler, noe som har økt andelen krøplinger merkbart.

Tidlig på torsdag gjorde elevene som An og reiste: animasjonsklassen mot Fredriksstad (noe som resulterte i bedre luftkvalitet) og de resterende til Volda, for der hadde Høgskolen i Volda invitert oss til karrieredag. Vi fikk høre mye positivt om både studentlivet samt journalistikk-, lærer- og medialinjene der, men minst en av de undertegnede synes de endeløse foredragene og powerpoint presentasjonene om hvor godt studentmiljøet i Volda er var mindre nyttig enn en dag brukt til rundvask av skolen. Enkelte brukte turen til å stikke innom den lokale sportsbutikken som hadde utlyst kraftig rabattert utstyr til flkehøgskoleelevene.

På lørdag hadde vi et særdeles spennende seminar med Helge Hjelland, som gjennom god bruk av lysbilder, videosnutter og sitt fortellertalent lot oss gjenoppleve hans reiser gjennom Afrika. Vi var vitner til en slitsom sykkeltur gjennom Sahara-ørkenen, der det gjaldt å unngå væpnede konvoier, nå vannbrønner i tide og holde seg på god fot med lokalbefolkingen, og en farefylt ferd ned Niger-elven der ens hovedforsvar mot flodhester og væpnede menn er en bråkende poengsmotor og bestikkelsespenger til den rette personen.

Etterfulgt av en vanligvis tam grøt var det ekstremsportklassen sin tur å holde elevkveld. Kleskoden skulle være ”bohem”, men ingen visste egentlig hvordan denne bohemklesstilen egentlig var, så det rådet stor frustrasjon og forvirrelse på hele skolen – de fleste endte opp som korthårete hippier. Det var det derimot ingen som brydde seg om når vi fikk servert Pide, en tyrkisk pizza, og pannekaker med nutella til dessert. Deretter stod de for underholdningen, der vi fikk se mye video og bilder om vindsurfing, fallskjermhopp og terrengsykling fra deres nylige tur til Tyrkia. I tillegg arrangerte de en morsom lek der vi gikk inn i rollen som snikmurdere og forsøkte å ta livet av flest mulig andre på et mørkelagt internat. Det bør nevnes at de natt til søndag vekket hele internatet ved å spille av muslimsk bønnerop over PA-anlegget klokken halv seks om morgenen.

Takk for oss!

Klassealbum 2012/2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.