Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Håpskoleprosjektet

kina_haapskole

Høstferien er rett rundt hjørnet, og undervisningen på Kinalinja settes derfor snart på vent. Tiden fra skolestart og frem til i dag har vært innholdsrik. Mange timer har blitt brukt til læring om kinesisk kultur og språk, og særlig det siste har fått mye oppmerksomhet. Enkel grammatikk har blitt lært, og fraser og sitater har blitt gjentatt ett par, les MANGE, ganger (jeg føler med Haibiao som må finpusse og rette på 27 elevers norsk-kinesiske uttale). Men tiden har ikke bare blitt brukt til å oppnå kunnskaper som vil bli viktige på vårt seks uker lange Kinaeventyr, for klassen har også arbeidet hardt med et helt spesielt prosjekt, nemlig Håpskoleprosjektet.

20120929-img_0435

Håpskoleprosjektet ble født med Kinalinjens oppstart i 2003, og som navnet tilsier er veldedighetsarbeidet knyttet opp mot kinesisk skolegang og utdanning. Prosjektet retter seg inn mot å bistå fattige kinesiske skoler økonomisk, og det som i 2003 bare var en samarbeidsskole, har nå blitt til tre. Skolene er lokalisert i innlandet i Sørkina, og behovet for hjelp i dette området er stort. Selv om Kina er et økonomisk godstog på vei opp og frem i svært høy hastighet, tar ikke hele Kina del i dette boomet, og det synes godt ved de tre skolene som før hjelpen begynte hadde en standard som satt klare begrensninger for læring og utdanning. Det er selvforklarende at skoler som er like kalde inne som ute om vinteren, og som ikke har bøker, papir eller andre læremidler enn tavle og kritt, ikke er optimalt for barn som er avhengig av utdanning for gode fremtidsutsikter. Utdanning er det viktigste middelet for å komme seg ut av fattigdom, og utdanning vil ikke bare gagne enkeltpersoner, men også hele lokalsamfunnet rundt. Når kinesiske myndigheter ikke klarer å gjøre tilstrekkelig for å øke skolestandarden, er arbeidet vi gjør svært viktig, for ved å investere i utdanning gir vi ikke bare hjelp, men vi gir hjelp til selvhjelp.

Hvert år siden prosjektets oppstart har elever ved Kinalinja besøkt en eller flere av de tre barneskolene på den faste seks uker lange reisen i Kina, for fysisk å ta del i hjelparbeidet. Med seg tar vi med penger vi har fått inn i løpet av skoleåret ved å pante flasker, holde kakesalg, tombola og andre arrangementer, og dessuten midler donert av bedrifter og privatpersoner. De innsamlede pengene har blitt brukt til yte helt nødvendig hjelp til de tre barneskolene. Med vår hjelp har nå den første samarbeidsskolen, en barneskole ved navn Lilong lokalisert i Yangshou, fått et nytt skolebygg, et bibliotek med over 1200 bøker, skriveutstyr, datamaskiner, prosjektorer og vanntilgang. Så det er vel ingen som helst til om at hjelpen nytter.

Men hvordan går det egentlig med prosjektet i år?

Kinaklassen 2012/2013 er en ambisiøs gjeng, og da vi hørte at «innsamlingsrekorden» var på 30 000 kroner, var vi kjapt ute med å sette oss et mål om å gruse denne summen. 30 000 kroner er en stor sum å samle inn med tanke på at tidligere Kinaelever i all hovedsak har fått inn penger ved å samle flasker, og ved å holde loddsalg, tombola og kakesalg. For å nå målet vårt har vi valgt å fortsette med de faste innsamlingsmåtene, og vi har også forsøkt å tenke litt utenfor boksen. «Nytenkningen» har så langt resultert i en Facebook-gruppe som per dags dato har 284 likes, og vi har dessuten solgt 144 kakebokser som har hjulpet oss med å komme nærmere målet. Den første flaskeinnsamlingen er også gjennomført, og for tiden jobber vi med videre nytenkning og planlegging av fremtidige innsamlingsaksjoner. Jeg er nok ikke alene om å synes at Håpskoleprosjektet er givende, og det er gøy å kunne si at vi allerede etter 5 uker er omtrent halvveis til vårt mål på 30 000 kroner. Nå gjelder det bare å holde trykket og motivasjonen oppe frem til avreise den 9.februar (som forøvrig er bursdagen min, så alle må huske kake, men IKKE marsipankake for det er vondt, den dagen, hea-hea-hea).

Over og ut! -Michael

Videoen om håpskoleprosjektet her:

httpv://youtu.be/z5M_BdAehJw

Klassealbum 2012/2013

Comment (1)

  1. Jannicke

    Supert innlegg Micha!
    Du e kjæmpe flenk! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.