Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Mat på alle fat

Uten mat og drikke, fungerer helten ikke – (kan vi ikke hikke !)

Da var det bare 27 elever igjen på skolen. Ganske tomt her, men animasjons klassen kommer tilbake alt i morgen. Så det er ikke mye “fred” vi får for oss selv. De andre klassene dro på ulike turer i området og er tilbake i slutten av uken. Så etter morgensamlingen var det bare “kinesere” igjen. Ganske fint egentlig.. men ikke i lengden.

Men i alle fall. I dag snakket Sumin om Håp-skole prosjektet. Skolen ligger i Sør-Kina i Yangshou, skolen ligger i Lilong. Det er ikke mange år siden skolen var å besøkte skolen. Første gang, var i 2004. Under besøket ble det bestemt at skolen ønsket ett tett samarbeid med skolen. Dette året ble det gitt en bestemt penge sum fra skolen. Disse pengene ble brukt til en port til skolen og renovering av skolen. Da elevene ble spurt hva de ønsket seg, var det en ringe klokke. Som ringte når timen begynte igjen etter frikvarter.

Siden 2004 har elevene ved skolen dratt til skolen i Lilong for å følge opp prosjektet. Før reisen deres har de jobbet med å smale inn penger. Flaskeinnsamling er en av måtene de har fått en en fin penge sum. Dette samarbeidet mellom Norge og Kina har gitt resultater. Siden 2004 har Lilong fått ett helt nytt skolebygg med tre etasjer. Der skolebygget inneholder, klasserom, kantine, bibliotek og lærerom. Deres bibliotek består av omlag 5000 bøker, som alle er kjøpt inn fra pengen som er samlet inn. Og dette nye skolebygget har nå fått en ringe klokke.

Nå som skolen i Lilong har kommet seg så godt på beine, er vår skole i kontakt med ett par andre barneskoler i Kina. Der vi har samme utgangspunkt som vi hadde med Lilong. Hjelpe dere med å få skolebygningen til å sørge for at elevene får en fin og trygg skoledag. Og da er det viktig å ha en skole som er ren og fin, uten slitte vegger og litt mugg her og der. Dette er nok nok info for denne ang om Håp-skole prosjektet vårt. Det kommer garantert flere innlegg om det samme temaet.

Og så til dagen høydepunkt! Kinesisk matlaging.

Selvsagt hadde flere i klassen spist kinesisk mat før ute på restauranger, men det blir ikke det samme, som om man skulle lage maten selv. Haibiao var sjefen på kjøkkenet, så det var bare å gjøre som han sier.. Men det er ikke noe problem, han er ikke en streng kar, men en kar som har sans for humor. høhø 🙂

20120904-kl0a2544 20120904-kl0a2557 20120904-kl0a2579

Ja, så i dag skulle vi lage Dumplings (饺子 jiao zi) og Gongbao kylling (宫保鸡丁gong bao ji ding) Finn oppskrifen her .. 🙂

Alle fikk sine oppgaver, så maten ble laget i en fei. Ikke noe problem med 27 ivrige elver. Det som tok tid, var å lage Dumplingsene.

Men før maten kunne nytes, måtte alle lære å bruke spisepinner (eller som jeg kaller de, kinapinner). En ting er å bruke de, uten å ha noe å holde i, så derfor var det ikke en dum idë å øve med klinkekuler. Det var lettere sagt enn gjort, men etter litt trening så klare alle det.

Siden det bare var Kina klassen som var igjen på bygget, ble det litt ballspill i hallen før kveldsmat, og etter kveldsmat ble alle samlet for å spise nybakt kake og se film i peisestuen, som var gjort mer eller mindre om til en koselig liten kinosal.

Ha en fortreffelig natt, og god morgen !!

– Yan Youli 延幼莉

Se alle bildene fra denne uken

Klassealbum 2012/2013

Comment (1)

  1. Oskar

    Veldig bra. Kos dere masse! Ville bare opplyse om en liten skriveleif, skulle foråpentligvis stått flaskeinnsamling ikke falske innsamling. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.