Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

23.mars fra Chengdu til Xi’an

Dagen startet klokken 7, da vi måtte opp for å rekke et tidlig fly til Xian. Mange av oss var svært trøtte etter en litt sen kveld dagen i forveien. I Xian sjekket vi inn på Xiangzimen Youth Hostel, der ble vi presentert for en helt ny type seng, laget av mursten. I sengene måtte to og to ligge sammen, noe som testet intimgrensene til elevene. Ola og Olaf fikk spesielt merke dette, fordi de kun fikk utdelt en dyne, som de måtte dele på. I verste fall kan Ola legge seg på gulvet, der han faktisk trives veldig godt om natten.

På programmet idag stod vandring på den gamle bymuren, og besøk ved den store moskeen. Bymuren er 13,9 km lang, og omkranser bykjernen fullstendig. Den er laget av leire. Leire er seigt. Seigmenn er godt. Gunnar lika seigemenn!! Moskeen ble først påbegynt i år 742, i Tang-dynastiet, noe som gir den mer enn 1200 års historie.
Etter utvidelser i Song, Yuan, Ming og Qing dynastiene, har det gradvis utviklet seg til dagens kompleks av tårn og paviljonger. Moskeen hadde båder kinesiske og islamske arkitektoniske stiler. Veldig fint, om enn litt lite “moskeisk”.

230311-xian-7

Utenfor moskeen, i det muslimske kvarteret, fantes det ett stort marked med dill, dall, dull og doll. Selgerene var kanskje de mest pågående vi har hatt den glede av å handle med, til nå. Skandinavere virket å ha et rykte på seg for å ha en åpen lommebok, for selgerne på markedet begynte plutselig å snakke svensk til oss. Fysisk makt ble tatt i bruk, for at vi skulle kjøpe deres falske polo gensere og spisepinner. Jeg ble holdt i et stramt grep, og ble nektet å gå tomhendt fra en av butikkene, da jeg var på utkikk etter lommebok. Tilbake satt jeg med en lommebok, to sett med spisepinner, fem boksershorts, og to kortstokker med Iraks avgåtte regjering, med Saddam som spar ess. Jeg er veldig fornøyd med kjøpene. Kortstokken vil bli flittig brukt, mest på grunn av de elendige bildene av undersåttene til Saddam.

Middag spiste vi på egenhånd, og Andreas benyttet anledningen til å gå på McDonalds for fjerde dag på rad (skamme seg!) Jeg, Gunnar, Ola, Birgitte og Erling var på Pizzahut, hvor vi drakk deres fantastiske drinker, Pomegranate Juice og Blue Lagoon. Nam nam!

Vår kåte følgesvenn Vidar, fikk napp ved de varme kildene ved Emei-fjellene, og har nå forsvunnet. Vi ser han aldri igjen. Haibiao er også borte, og Sumin leder med dette troppen alene.

Dr. Hogback er kul.

Magnus

Reisealbum 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.