Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 9 – Håpskolen

img_0575

Ja, så kom dagen som folk gledet/gruet seg til. det var mange spørsmål ang. Håpskolen og deres elever, program og kunnskapsnivå. En hel dag med undervisning med opptil 30 kinesiske elever kunne jo bli spennende. under frokosten virket det ikke som at det hadde sunket inn i de fleste hjerter at at vi skulle på et viktig akademisk oppdrag av episke proporsjoner. I programmet til de fleste var det kjempe mye uteaktiviteter, men det skulle se ut til at det ble avlyst på grunn av drittvær og øs pøs regn.

Når tiden kom for avreise til skolen ble stemningen mer og mer spent og den var til å ta og føle på. bussen var full av nordmenn som er relativt ræva i kinesisk  som skulle vær lærere for en hel dag for en gjeng med kinesiske unger. Da bussen kom fram til skolen var det brølet av flere hundre barneskoleelever som møtte oss. det var for å si det mildt, sykt skummelt. Når vi nærmet oss barna var det helt klart for de fleste av oss at dette var mer enn det vi hadde forventet og at det skulle være en utfordring uten like. Skolens rektor som var en liten kinesisk dame hadde mange gode og varme ord til oss pga. all innsatsen vår når det gjaldt donasjoner og det vi skulle til å gjøre for dem på skolen den dagen, vi fikk også i oss en del lokale frukter før undervisningen startet og det hjalp litt på mageknipen for å si det sånn =)

Siden vi hadde fordelt ut klassene vi skulle ha før turen hadde begynt så var det ikke noe overraskelse at Jannicke, Henrik og jeg skulle ha tredje klasse. Førsteinntrykket vårt var at dette var en kjempefin klasse med mye disiplin og moro, altså ikke en gjeng med bråkebøtter. Når undervisningen startet var vi overasket hvor flinke de var til å lese opp alfabetet og lære seg våres navn, jeg tror nok at de synes at undervisningen var litt enkel for å si det sånn. Etter en stund gikk vi over på tall og ble overasket nok en gang at de var helt utrolige når det gjaldt matematikk og tall, selv om utalen ikke var helt på topp forsto vi som oftest det som ble sagt av de som sjarmtrollene. Så kom tiden der hvor vi delte ut arbeidsoppgaver som Jannicke og jeg hadde skrevet ut på forhånd som vi trodde skulle være en utfordring, men selvfølgelig var det null stress og de fleste ble ferdig etter 5-10 min. og hadde til og med gjort mye mer enn det vi hadde forventet av oppgavene.

Selv om undervisningen var kjempeartig og interessant var det friminuttene og fritida vi hadde med barna som jeg følte ga oss det meste. En av de tingene som vi hadde kjøpt inn var en basketball og den ble en storhit med engang. slev om sisten med afro-Magnus og eiffel-Gunnar var mest spennende og moro for oss og barna. Så kom det tid til å spise lunsj, de har utrolige lange lunsjer fordi de må hjem og spise og noen bor en time i gåavstand unna. og siden vi var gjester på skolen hadde vi også blitt bedt med til lunsj hos en av elevene våres. Vår elev Rong Lung Ping bodde ca. 30 min fra skolen i en “liten” landsby med “bare” 1200 innbyggere. der ble vi møtt av far, mor og lillesøster. Vi ble servert kylling, ølfisk og omelett. Helt klart den beste og morsomme lunsjen hittil. Selv om Henrik var litt skeptisk til toalettet var det ellers et fint hus. Vi vet jo alle at alkoholloven på skolen er en absolutt, men når vertskapet byr på øl så kan vi ikke si nei, og det blir enda mer vanskelig når far i huset finner fram dunken med heimbrent fra under bordet =P

Etter vi var mette og klare til å traske tilbake til skolen for å fullføre den andre delen av dagen vår, ble vi møtt av den mest episke gamle kineserdama jeg noensinne har sett. hun hadde så kroket rygg at haka nesten slepte i bakken. Når vi kom fram igjen til skolen var det plutselig slutt for undervisningen og vi skulle være vitne til et show der hvor elever fra forskjellige klasser hadde forberedt noe, pluss lærerne. Dette var utrolig gøy å se siden dette er en skole under mange midler og manglende pedagogisk nivå var det kult å se at barna var så flinke. Så var vår tur i klassen i skinne og det ble en konsert startet av “edelt er mennesket” som er bordverset vårt og endte i en Pokemon sang med dans. Ettersom skoledagen kom til en slutt og vi måtte ta farvel med ungene kjente jeg at det hadde vært utrolig givende å være der og der var lett den mest eventfulle dagen på ture hittil.

Resten av dagen var preget av slitsomhet og og soving helt til middag som nok engang var en kamp over de beste rettene med spisepinnene våres. Etter middag var det fritid og det ble for min del shopping i de fine gatene i Hangshou.

Takk for i dag, hilsen OLAF

Klikk her og følg vår reise rute

[nggallery id=51]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.