Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 26 – Engelsklærere for en dag:

Heihei,

da vi våknet i dag var det en enorm spenning i luften. Vi skulle være lærere for en dag. Engelsklærere på kinesisk, alle skulle ønske vi hadde fulgt enda bedre med i språktimene, men nå var det for sent. Da vi kom frem til Soga Håp-skole ble vi sendt rett til lærerværelse for å møte læreren, som ikke kunne et kvekk engelsk, for å bli vist veien til de respektive klasser vi hadde fått utdelt. Jeg og Bård var blitt utdelt fjerde-klasse og da vi kom inn ble vi møtt av en gjeng med sykt disiplinerte 11-åringer. De var helt stille, men etterhvert som timene gikk, og vi ble varm i trøya, ble de helt med i opplegget. En av de siste gangene vi gikk igjennom 1-10 virket det som om det var konkuranse da de ropte ut svarene. Vi gikk igjennom 1-10, farger, hilsemåter, bittelitt pronomen, noe vi fort fant ut ble litt for komplisert, da de ikke kunne noe engelsk fra før av, og ikke minst noen høflighetsfraser. Underveis delte vi ut godteri, noe som var spesielt i seg selv. Da vi hadde lagt sjokolade på alle pultene rikket ikke elevene en finger. De bare satt og så på sjokoladen før de gjemte de ved siden av seg på benken. Vi ble litt overrasket over denne reaksjonen, da enhver norsk unge hadde hivd den i seg, men Bård som den mann han er, åpnet en annen sjokolade før han nærmest ropte ut “chi”, som betyr “spis”, før han nærmest slukte hele sjokoladen i ett ekte Bård-jafs. I tredje-timen valgte vi å dra ut med ungene hvor vi lekte haien-kommer. Dette var noe de syns var fantastisk artig, da alle ungene fikk løpe rundt etter resten av de to store posene med godteri som vi hadde med oss.

20100310-IMG_0229
20100310-IMG_0228
20100311-IMG_0023
20100311-IMG_0043
20100311-IMG_0049
20100311-IMG_0057
20100311-IMG_0088

Etter lunsj, som vi dro til en nabolandsby for å konsumere, dro vi tilbake til skolen for å plante fem trær. det er nemlig tre-planteringsdag i Kina i morgen og vi var blitt invitert på en tjuvstart, da vi skal dra videre igjen i morgen. Disse trærne ble plantet rundt om på skolens område, hvor de vil vokse seg store og rage over skolegården. Det var hovedsaklig de som plantet trærne, mens vi måtte stå å se på, for så  fort vi fikk tak i en spade for å skofle, var de ikke sene om å ta den fra oss. Da vi var ferdig med plantingen satt hele skole i en ring i skolegården hvor de danset mange danser for oss. Det ble også forventet at vi skulle fremføre noe, og da vi har gått på Møre FHS i nesten ett å, fant vi ut at vi måtte synge “Til ungdommen”. Vi slo også til med Ørstas stolthet, Ivar Aasens, “Nordmannen”.

20100311-IMG_0097
20100311-IMG_0123
20100311-IMG_0137
20100311-IMG_0160
20100311-IMG_0171
20100311-IMG_0187

Vi dro på korte besøk til fire av de tjue fattigste ungene som vi støtter økonomisk for å gå på skole. De virket ganske sjenerte, men det er nok ikke så rart da det kom 15  norske ungdommer busende på til hjemmene deres. De fikk hver sin skolesekk og samtlige ble ganske glad. Etter alt dette dro vi tilbake til hotellet, som var en times kjøretur, hvor vi spiste en ganske sen middag. Alle er ganske trøtte etter lang dag med mange inntrykk, men mange av oss mener dog dette har vært den beste dagen av turen.

20100311-IMG_0182
20100311-IMG_0201
20100311-IMG_0197

Hilsninger til alle fra Simen.

 

Comments (4)

 1. Så kjekt å følge med i opplevelsene deres, og så fint å se bildene fra Håp-skolen og opplegget der 🙂
  (Savne deg masse, masse Marit :-xx )

 2. Linda Torill Lind

  Hei alle sammen! Har fulgt med dere på reisen og er kjempe misunnelig på opplevelsene dere får: Minner for livet!
  Det er utrolig kjekt å se bildene og rett og slett rørende å se bildene og lese loggen fra Håp skole! Dere gjør en forskjell for barna der!
  Lykke til videre og takk for at vi får være med!
  Hilsen mamma til Sunniva

 3. Ingvild

  Jeg må innrømme at jeg har vært litt misunnelig de siste ukene! 🙂 Men nå reiser jeg til kina i morgen, og gleder meg masse til å se dere alle sammen i Beijing! 😀 Merker at det nærmer seg reisetid nå for meg og 😉 Kos dere masse! Og gleder meg til å høre mer om reisen fra dere personlig, og ikke bare lese på en blogg! 😀

  Kos dere masse til vi sees! 😀

 4. Mor lena i Grong

  Heia Morten og Karl Magnus.

  Kjæmpearti å læssa å sjå på sia dåkkes.

  Ska hæls så myttij fra Jimmy på Kina Kro på Grong stasjon (der Are Kalvø fikk inspirasjon te Kinaboka si). Hainn hi kommi heim fra si reise i Kina å laga no kjæmpego mat te åss ijænn. Dåkk e vælkomminj.

  Æ syns d virke som ætt dåkk e nån skikkelie hældigrisa.

  Klæm fra Grong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.