Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 20 – Fra papir til festival

Dagen i dag begynte som vanlig med en fortreffelig frokost på hotellet, med yoghurt, vannmelon, brød, nuddler, BACON, osv. Etterpå reiste vi ca 40 min til en Miaolandsby som er svært kjent for å lage papir på tradisjonellt vis.

Landsbyen er veldig berømt, men det er spesielt en familie som er de mest kjente. Denne familien har i lange tider laget denne type papir (tror det er rispapir?). Papiret blir blant annet brukt av Beijing kunstskole og andre kunstneriske institutt rundt om i landet.
Kina-Dag20 010
“Kinesisk papir to-be, de måtte sortere ut de gode fibrene”

Vi vandret rundt i landsbyen en stund, og Sumin kunne fortelle at landsbyen prøvde å gjøre seg rik på å lage papir, så derfor driver de fleste nå på med det der, etter en opplæring fra den mest kjente papirfamilien. De produserer ca 600 svære papirark til dagen, og hele prosessen er så si miljøvennlig, til og  med fargestoffene henter de fra planter (som indigo).Kina-Dag20 024
”Njål fikk prøve å lage papir”

Etter vi hadde sett på det møysommelige arbeidet med å feste papir opplangs en betongvegg (noe som var veldig vanskelig), så fikk vi lunsj der, og reiste så videre til en annen landsby der årets største festival var i gang. Lushengfestivalen, de feiret god avling.Kina-Dag20 113
”Miaojenter i folkedraktene sine”


Kina-Dag20 118
“Det var svært mange folk der, du kan også se hvor miaofolkene danset der det er store runde hull”

Festivalen var delt opp, og man kunne gå fra plass til plasss. Den e ne plassen sang de, den andre plassen hadde Miaofolket oppvisning med dans i folkedraktene sine og blåste på disse bambuspipene sine, lushengpipene.
Den tredje plassen var det kamp mellom okser, der det fort kunne utvikle seg til en blodig kamp, og Sumin fortalte at det som regel ble skader.

Kina-Dag20 125
“Miaodans, det var en konkurranse mellom miaofolkene, om hvem som hadde den beste dansen og de vakreste jentene”

Oksekampene varte svært lenge, og var egentlig ikke så veldig spennende, da vi hadde svært dårlig sikt, så vi gikk litt tidlig. Før vi reiste da, så kjøpte Morten, jeg noen små dynamittkubber, eller sykt svære kinaputter på størrelse og kraft til små dynamittkubber og lagte et voldsomt leven utenfor festivalen, noen ble litt sure på oss 🙂

Deretter gikk bussturen tilbake til hotellet, og etter en time eller to med avslapping var det ut å spise. Noen valgte å spise på hotellet, og Njål og Jens kunne fortelle om tidenes dårligste service. Sumin, Morten, Simen, Sondre, Bård og jeg var på en restaurant lenger nede i byen og fikk prøve litt lokal mat.

Kvelden ble brukt til massasje og karaoke. Noen av jentene hadde bestilt et karaokerom nede i den eksklusive Dragon Club, der vi sang kjente og kjære klassikere før kvelden og natta kom 🙂

En kinesisk hilsen – Karl M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.