Kina – Midtens rike 中国班

Møre Folkehøgskule

Dag 18 – Fra Zhenyuan til Kaili

 

Redusert, glemsk og tolmodig er dagens stikkord. Dagen begynte med frokost der vi fikk høre om flere tilfeller av forkjølelse, oppkast og feber. Så, Haibiaos oppgave i dag var å stelle me de syke og gamle (eller bare syke), mens resten av klassen dro til Wuyang-elven.

Elven er Miaofolkets (et minoritetfolk) sin mest hellige elv, en av de elvene som ender i den enorme, supre, herlige og flotte Yangzte-elven. Det var forsåvidt fint, men fjellene var mindre imponerende en de vi allerede har sett. Men, det var deilig å få litt frisk luft på båttur. Nå har det seg slik at temperaturen i Guizhouprovinsen har en tendens til å forandre seg ubehagelig fort. Så, på en dag kan temperaturen øke eller synke mye, så det gjelder å være forberedt!

Så ventet lunsj på hotellet. Dette må sies å være det mest stille måltidet til nå i Kinaturen, det var rett og slett litt redusert… Etterpå gikk turen ut til de superduper flotte hellige templene i fjellsiden:

Kina-Dag18 016
Qing Long Dong, de hellige templene”.

Området inneholdt hellige templer for tre religioner; Buddhismen, Daoismen og Konfusianismen. Her, var det ikke lov å ta bilder, eller trokke på dørstokker (da kommer onde onder inn!). Vi hadde en lokal guide med, som matet Sumin med informasjon, som Sumin etterpå oversatte til norsk, og vi kunne lære blant annet at templene var de viktigste templene i området, og forskjellene på religionene når det kom til ritualer, røkelse, hell og lykke hvis du traff mynten i krukka (Eskil og Siw traff, de kan vente et ønske oppfylt i fremtiden), og hvis du slapp fisken i vannet osv.

Etterpå ventet en lengre busstur gjennom kronglette fjellveier, som var bedre en gårdagens veger da… Turen ble allikevel lengre en forventet, denne gangen ikke på grunn av feilberegning av andre bussjåfører, men på grunn av to glemsomme elever og noen veistoppgreier.

Njål var den første som kom på at, “oi, hvor er skolens nye kamera til en 10000++?” Men, den hadde han vist glemt på restauranten på hotellet, men det får vi heldigvis i morgen. Vi var heldige her, for bussjåføren vår har vist en kontakt som skal til Kaili i morgen, og kan ta med kameraet til oss. (Hendig hendig!). Neste glemske person var Elin.

Hun glemte kameraet i en Miaolandsby der vi stoppet for å se på hvordan de lager sølvpyntegjennstander, og sølvbroderinger til folkedraktene sine. Det var svært imponerende, SVÆRT! De er dyktige… Miaofolk altså… Uansett, det var også mange barn der, og de hadde nok ikke sett så mange hvite før, så det ble litt fnising, og en som begynte å grine av synet av hvithårete, blåøyde, (olanordmann) Njål, men heldigvis kunne moren trøste barnet 🙂

Kina-Dag18 010
Miaobruder  med miaofolkedrakter til en verdi på 60 000 Yuan, og  20 kilo sølv. De bruker disse før de gifter seg”

Spisepinner av sølv. Alle keisere i kina brukte slike. De ville bli svarte hvis maten var forgiftet”.

Kina-Dag18 040

Etter besøket ventet resten av bussturen bort til Kaili, en “liten” by på “bare” 600 000. Det første vi så når vi kjørte inn, var veldig mange barn som gikk i lange rekker og vinket på oss. De skulle til en festival, for det er en slags festival her i byen (Sumin, hvilken festival var det igjen?). Etterpå sjekket vi inn på det hotellet i verden som må ha det kuleste navnet, ett firestjerners flott hotel, med gode kinesiske harde senger, og toalett der det står “American Standard” på, som heter… Heaven-Sent Dragon Hotel. Tøft!

Sumin ville at alle skulle slappe av og bli friske og raske, så kvelden har hvertfall for flere av oss gutter bare vært å sitte nede i kafeen, drikke brasiliansk kaffe, og nydelig grønn te, og prate om gamle lærere fra ungdomsskolen og videregående. Og, nå er kvelden kommet!

God natt – Njål og Karl M.

Comment (1)

  1. sumin

    Festivalen heter Lusheng festival. Vi skal delta i festivalen i Zhouxi-landsbyen i morgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.